2023.11.20.Szerző: Cs. Z. #eladóház #újépítésű #energiahatékonyság

Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?

Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?

Akár új otthonba költözik, akár a régit igyekszik felújítani, ma már szinte mindenki a modern technológiát, a hőszivattyús hűtő- és fűtőrendszereket keresi. Most ezt a témát járjuk körbe és mutatunk rá példákat is.


Megújuló energiaforrások után kajtat a világ, mert a foszilis anyagok elégetésére épült energiaszolgáltatás fenntarthatatlan, és vissza nem fordítható változásokat indított el a Földön. A hőszivattyús rendszer egy ilyen energiaforrás, ami alkalmas lehet arra, hogy kiváltsa a jelenlegi fűtési rendszert.

  • A leghatékonyabban vele tudod megvalósítani tisztán elektromos áram felhasználásával a házad, vagy lakásod hőszabályozását.
  • A hőszivattyú nem a foszilis anyagok elégéséből merít hőt, hanem a környezetből (talaj, levegő, víz) vonja el.

Maga működési elve is egyszerű. A hőszivattyú kompresszora által összesűrített és felmelegített gázt – amelynek a hőmérséklete már alkalmas az otthonunk fűtésére – bevezetjük egy újabb hőcserélőbe, ahol az átadja a hőt a lakás fűtővízének. A hőleadás következtében a gáz halmazállapotú hűtőközeg folyékony lesz, kondenzálódik (lecsapódik).

Ennyi bevezető után lássuk, hogy milyen technológiáról van szó! Mivel már többféle rendszer és technológia is létezik, ezért előbb érdemes kikérni szakemberek tanácsát, hogy az otthonodba a leghatékonyabb megoldás jusson. Először is itt van a legolcsóbb technológia, a levegő-víz hőszivattyús rendszer.

A legolcsóbb megoldásnak talán a monoblokk tűnik, ugyanis ennél nem kell az ingatlanodon belül új helyiséget kialakítani, minden azon kívül helyezkedik el. Ugyanakkor ennek elég magas a kivitelezési költsége, mivel a téli hidegekre is fel kell készülni.

Létezik félmegoldás is, amikor a rendszer egyik fele az ingatlanon belül, másik kívül helyezkedik el, illetve az „all in one”, amikor minden egység az ingatlanon belülre telepítenek.

Természetesen, mint minden ilyen fejlesztés során, ennél a beruházásnál is a legfontosabb kérdés a megtérülés. Bár sok tényezőtől függ, mint például az ingatlan állapotától, a szigeteléstől, az energetikai besorolástól, de még attól is, hogy van-e napelemrendszer telepítve, de általában jó megközelítés, hogy a hőszivattyúval öt év alatt akár 1,7 millió forintot is meg lehet spórolni. Mivel a hőszivattyúk megfelelő karbantartás mellett akár 20 évig is elüzemelnek, így akár ennek a négyszerese is a kasszában maradhat.

Az elmúlt időszakban épült újépítésű ingatlanok, vagy lakóparkok szinte kivétel nélkül ilyen rendszerrel lettek létrehozva. Ezekből mutatunk most két példát.

Földszintes ház Pestszentlőrinc Rózsadombján

Idén épült egy 710 négyzetméteres telken ez a 154 négyzetméter alapterületű, 1+3 félszobás családi ház, amely BB energetikai besorolással rendelkezik. A húsz négyzetméteres terasszal, kétbeállásos garázzsal kialakított ingatlanban a fűtést hőszivattyú biztosítja, padlófűtéses megoldással. A meleg víz előállítása szintén erről a rendszerről működik, amit egy 300 literes tároló egészít ki.

A garázsban kapott helyet a hőszivattyú belső egysége, külső egység a garázs melletti külső falon van elhelyezve. Minden szobában és a nappaliban is termosztáttal kezelhető a hőmérséklet. A ház körbejárható, a hatalmas terasz kertkapcsolattal rendelkezik.

hoszivattyu1.jpg

Modern családi ház Veresegyházon

Ez 140 négyzetméteres, 3+2 félszobás, napelemes családi ház a közkedvelt Veresegyház Széchényidomb városrészében épült egy 830 négyzetméteres telekre. 30 négyzetméteres garázs és egy 21 négyzetméteres terasz is tartozik hozzá.

A napelemrendszer az energiát, a hőszivattyú a fűtést biztosítja. Utóbbi mennyezeti hűtéssel-fűtéssel gondoskodik az állandó és kellemes hőmérsékletről.

hoszivattyu2.jpg

A hőszivattyú nemcsak új építésű ingatlanoknál jelent tökéletes megoldást, hanem a meglévő ingatlanodnál is ilyen rendszerre alakíthatod át a fűtést-hűtést.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt
2023.11.28. #energiahatékonyság
Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt
Piaci becslések alapján 2020-ban Magyarországon a lakóingatlanok csupán 4-5 százaléka volt okosotthon, azonban az előrejelzések szerint a jövő év végére már 14 százalékra nőhet az arányuk hazánkban. A legtöbben a kényelem miatt költöznének egy ilyen ingatlanba, pedig számos egyéb előnyük is van ezeknek a megoldásoknak. De nézzük, melyek a legnépszerűbb funkciók a hazai felhasználók körében, és mennyibe kerülnek ezek. Annyit elárulhatunk: az összeg jóval alacsonyabb, mint amennyire a legtöbben gondolnak.
Levezetjük, hogy mennyibe kerül a használt lakás felújítása, meglepő az újhoz képest
2023.11.28. #újépítésű #finanszírozás
Levezetjük, hogy mennyibe kerül a használt lakás felújítása, meglepő az újhoz képest
Új lakás vásárlásánál a többség eleve nem számol az új építésű ingatlanok kínálatával, mert például drágának tartja azokat. Holott alaposabb utánaszámolással árnyaltabb lenne a kép. Lássuk azokat a jellemzőket, amiken spórolsz egy új építésű lakásnál!
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
2023.11.26. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
A változékony energiaárak és a klímaszorongás mellett igazán jó lépésnek tűnik, ha napkollektort telepítesz az otthonodba, akár még ősszel is. Esetleg, ha éppen ingatlant vásárolnál, akkor pedig olyanra esne a választásod, ahol a korábbi tulajdonos ezt a lépést már megtette. Ehhez adunk ötleteket.
Nézd meg képeken Budapest első Four Points by Sheraton szállodáját a Duna-parton!
2023.11.25. #újépítésű
Nézd meg képeken Budapest első Four Points by Sheraton szállodáját a Duna-parton!
A főváros egyik leghangulatosabb részében, az Újlipótvárosban nyitott meg az első Four Points by Sheraton szálloda Budapesten, a Four Points by Sheraton Budapest Danube.
Black Friday az ingatlanpiacon - 10 milliós áresés?
2023.11.23. #eladólakás #újépítésű
Black Friday az ingatlanpiacon - 10 milliós áresés?
Egyesek képesek időzítőt állítani, hogy a legnagyobb webáruházak akcióiban megszerezhessék az új tévét, okostelefont, háztartási gépet. Nem ritka, hogy ilyenkor túlterhelődik a rendszer vagy alig 1-2 perc alatt elkapkodják az árukészletet. Ilyen őrületre az ingatlanpiacon még Black Friday-kor sem kell számítani, de olyan tényleg előfordul, mint most is, hogy az ingatlanosok tesznek egy visszautasíthatatlan ajánlatot.
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, hány fok lesz a jövő héten?
2023.11.23. #energiahatékonyság #lakberendezés
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, hány fok lesz a jövő héten?
Miként szövi át a digitális technológia az életünket egyre jobban? Okostévé, okoskarkötő, robotporszívó, robotfűnyíró, hangvezérelt médialejátszó, csak, hogy néhányat említsünk. Bár az okostükör is már majdnem tíz éves, a magyar háztartások csak most kezdték el felfedezni. Mire jó?
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
2023.11.22. #ingatlanbefektetés #újépítésű
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
Budapest átalakításának egyik szimbolikus helyszíne a XIII. kerület. Az egykori gyárnegyed a modernizálódó főváros élmunkásaként előbb jelentős irodaövezetté nőtte ki magát, mostanra pedig a középosztály legkedveltebb otthonteremtési célpontja lett. Ennek a változásnak az egyik hajtómotorja Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING. Az új lakások jövőjéről, annak behozhatatlan előnyeiről a használt lakásokkal szemben, és hogy milyen lehetőségeket kínál a kerület, arról Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója beszélt.
A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon
2023.11.20. #építőanyag #újépítésű
A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon
Miközben a használt lakások esetében már elkezdődött az árak mérséklődése, ez a trend nem volt jellemző az újépítésű lakásoknál. Ez is közrejátszott abban, hogy jelentősen mérséklődött irántuk az érdeklődés, de van egy nagyobb gond.
Egyszerű ragyogás? - nem kivitelezhetetlen a glamour lakás a Svábhegyen
2023.11.19. #luxusingatlan #budapest #újépítésű
Egyszerű ragyogás? - nem kivitelezhetetlen a glamour lakás a Svábhegyen
A Svábhegy közegéhez tökéletesen illeszkedő épület éles kontrasztban áll a glamour lakberendezési stílusra jellemző, szemet gyönyörködtető csillogással. Az enteriőr egyelőre csak a látványterveken létezik, viszont a leendő tulajdonos, nem kizárt, hogy ennek hatására fogja megvásárolni az ingatlant. Sehol egy drámaian túlzó giccses díszlet vagy harsány elem. A tervező elegánsan nyúlt a belső terekhez, ami így meglepően jól harmonizál Budapest egyik legkedveltebb zöld területének egyszerűségével.