2023.11.20.Szerző: Cs. Z. #eladóház #újépítésű #energiahatékonyság

Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?

Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?

Akár új otthonba költözik, akár a régit igyekszik felújítani, ma már szinte mindenki a modern technológiát, a hőszivattyús hűtő- és fűtőrendszereket keresi. Most ezt a témát járjuk körbe és mutatunk rá példákat is.


Megújuló energiaforrások után kajtat a világ, mert a foszilis anyagok elégetésére épült energiaszolgáltatás fenntarthatatlan, és vissza nem fordítható változásokat indított el a Földön. A hőszivattyús rendszer egy ilyen energiaforrás, ami alkalmas lehet arra, hogy kiváltsa a jelenlegi fűtési rendszert.

  • A leghatékonyabban vele tudod megvalósítani tisztán elektromos áram felhasználásával a házad, vagy lakásod hőszabályozását.
  • A hőszivattyú nem a foszilis anyagok elégéséből merít hőt, hanem a környezetből (talaj, levegő, víz) vonja el.

Maga működési elve is egyszerű. A hőszivattyú kompresszora által összesűrített és felmelegített gázt – amelynek a hőmérséklete már alkalmas az otthonunk fűtésére – bevezetjük egy újabb hőcserélőbe, ahol az átadja a hőt a lakás fűtővízének. A hőleadás következtében a gáz halmazállapotú hűtőközeg folyékony lesz, kondenzálódik (lecsapódik).

Ennyi bevezető után lássuk, hogy milyen technológiáról van szó! Mivel már többféle rendszer és technológia is létezik, ezért előbb érdemes kikérni szakemberek tanácsát, hogy az otthonodba a leghatékonyabb megoldás jusson. Először is itt van a legolcsóbb technológia, a levegő-víz hőszivattyús rendszer.

A legolcsóbb megoldásnak talán a monoblokk tűnik, ugyanis ennél nem kell az ingatlanodon belül új helyiséget kialakítani, minden azon kívül helyezkedik el. Ugyanakkor ennek elég magas a kivitelezési költsége, mivel a téli hidegekre is fel kell készülni.

Létezik félmegoldás is, amikor a rendszer egyik fele az ingatlanon belül, másik kívül helyezkedik el, illetve az „all in one”, amikor minden egység az ingatlanon belülre telepítenek.

Természetesen, mint minden ilyen fejlesztés során, ennél a beruházásnál is a legfontosabb kérdés a megtérülés. Bár sok tényezőtől függ, mint például az ingatlan állapotától, a szigeteléstől, az energetikai besorolástól, de még attól is, hogy van-e napelemrendszer telepítve, de általában jó megközelítés, hogy a hőszivattyúval öt év alatt akár 1,7 millió forintot is meg lehet spórolni. Mivel a hőszivattyúk megfelelő karbantartás mellett akár 20 évig is elüzemelnek, így akár ennek a négyszerese is a kasszában maradhat.

Az elmúlt időszakban épült újépítésű ingatlanok, vagy lakóparkok szinte kivétel nélkül ilyen rendszerrel lettek létrehozva. Ezekből mutatunk most két példát.

Földszintes ház Pestszentlőrinc Rózsadombján

Idén épült egy 710 négyzetméteres telken ez a 154 négyzetméter alapterületű, 1+3 félszobás családi ház, amely BB energetikai besorolással rendelkezik. A húsz négyzetméteres terasszal, kétbeállásos garázzsal kialakított ingatlanban a fűtést hőszivattyú biztosítja, padlófűtéses megoldással. A meleg víz előállítása szintén erről a rendszerről működik, amit egy 300 literes tároló egészít ki.

A garázsban kapott helyet a hőszivattyú belső egysége, külső egység a garázs melletti külső falon van elhelyezve. Minden szobában és a nappaliban is termosztáttal kezelhető a hőmérséklet. A ház körbejárható, a hatalmas terasz kertkapcsolattal rendelkezik.

hoszivattyu1.jpg

Modern családi ház Veresegyházon

Ez 140 négyzetméteres, 3+2 félszobás, napelemes családi ház a közkedvelt Veresegyház Széchényidomb városrészében épült egy 830 négyzetméteres telekre. 30 négyzetméteres garázs és egy 21 négyzetméteres terasz is tartozik hozzá.

A napelemrendszer az energiát, a hőszivattyú a fűtést biztosítja. Utóbbi mennyezeti hűtéssel-fűtéssel gondoskodik az állandó és kellemes hőmérsékletről.

hoszivattyu2.jpg

A hőszivattyú nemcsak új építésű ingatlanoknál jelent tökéletes megoldást, hanem a meglévő ingatlanodnál is ilyen rendszerre alakíthatod át a fűtést-hűtést.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 241 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
2024.06.20. #újépítésű #energiahatékonyság
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
Van, aki régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy új otthont vásárolna egy jó környéken, esetleg befektetés céljából keres lakást, de nem érdemes sokáig habozni, mert azok a kelendő, modern ingatlanok, amelyek minden igényt kielégítenek, illetve amelyeket gyorsan és megfelelő áron bérbe is lehet adni, nagyon gyorsan gazdára találnak. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a lakás vonzó környéken legyen, ami otthonos és idővel az értéke is növekszik.
Hamarosan költözhetnek az első lakók a City Pearlbe
2024.06.18. #budapest #újépítésű
Hamarosan költözhetnek az első lakók a City Pearlbe
A Soroksári úton megvalósuló City Pearl-beruházás fontos mérföldkőhöz érkezik: idén átadják azt az „A épület” szárnyat, amely 341 lakást és több üzlethelyiséget foglal magába. Vagyis 2024-ben az első bérlők és lakók már be is költözhetnek a Millennium-negyed új városközpontjába - az egykori Közvágóhíd helyén épülő ingatlankomplexumba.
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
2024.06.12. #újépítésű #energiahatékonyság
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
A jövő városa épül a pesti Duna-parton: a lakások a folyóra és a budai hegyekre kínálnak örök panorámát, 90 000 négyzetméternyi autómentes zöldterület ölelésében.
Elvonulás vagy újrakezdés? Mindkettőre tökéletes ingatlant mutatunk
2024.06.09. #vízpart #újépítésű
Elvonulás vagy újrakezdés? Mindkettőre tökéletes ingatlant mutatunk
Elvonulás. Csend. Fűzfaliget. Nád. Hullám. Megannyi impulzus, ami megnyugtatóan hat a lelkedre. A természet közelsége, illata, hangjai. A fáké, a vízé, az állatoké. Ha nap mint nap szeretnél ezekben a csodákban részesülni, vagy csak időnként lenne szükséged egy elvonulós-feltöltődős helyre, esetleg bérbeadáson gondolkodsz, akkor tudunk ajánlani egy olyan helyszínt Balatonfűzfőn, ami mindegyikhez tökéletes.
Ez nekik a legnagyobb zöldmezős újlakás projektjük a III. kerületben - fotók!
2024.06.04. #budapest #újépítésű
Ez nekik a legnagyobb zöldmezős újlakás projektjük a III. kerületben - fotók!
A következő hetekben több száz boldog újlakás-tulajdonos költözik be a III. kerület legújabb, a Magyar Ingatlanberuházó Zrt.-nek pedig az első zöldmezős lakóingatlanjaiba. 316 lakás, továbbá irodák és üzletek nyitják ajtóikat itt. A következőben a sajtóbejáráson készült tudósításunkat és a fotókat láthatod.
Az új lakóparkok előnyei minden korosztály számára Zalacsánytól Miskolcig
2024.06.03. #eladólakás #újépítésű
Az új lakóparkok előnyei minden korosztály számára Zalacsánytól Miskolcig
Bár az országban a legjobb életminőséget Budapesten találni, viszont az olyan vidéki településeken, mint például Zalacsány, Pápa, Miskolc és Monor is rohamtempóban épülnek, épültek lakóparkok. Ezek az új építésű ingatlanok számos előnyt kínálnak különböző korosztályok és társadalmi csoportok számára, beleértve az energiatakarékosságot, a modern infrastruktúrát és a hosszú távú értéknövekedést, amik mind emelik az életminőséget. Ezekből mutatunk egy csokrot.
Egy év múlva több ezer milliárd forint ömölhet az ingatlanpiacra?
2024.05.25. #építkezés #újépítésű
Egy év múlva több ezer milliárd forint ömölhet az ingatlanpiacra?
Az OTP Otthon meghívására a legnagyobb ingatlanberuházók vezetői ültek egy asztalhoz, hogy a jelenről és a jövő évi kilátásokról beszéljenek. Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese elmondta, minden harmadik lakáshitelt az OTP folyósítja. Tardos Gergely elemzési igazgató szerint ez volt a legrövidebb lakáspiaci recesszió, és jó két év következik.
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
2024.05.22. #eladóház #energiahatékonyság
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
Fejér vármegye mindig is különleges státuszban volt más országrészekhez képest, hiszen a főváros közelsége és a jó közlekedés is arra predesztinálta, hogy fontos események és beruházások helyszínévé váljon. Fejér az ország egyik legerősebb gazdasági régiója, ráadásul két népszerű tóhoz is közel esik, ezért különlegesek az itteni ingatlanok is.
Hét bő év után esett mélypontra az új lakások piaca
2024.05.16. #építkezés #újépítésű
Hét bő év után esett mélypontra az új lakások piaca
2024 első negyedében sokéves negatív rekordok dőltek meg a használatba vehető új otthonok számát és a közeljövő várható fejlesztéseit mutató építési engedélyeket illetően is.