2024.03.27.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #dekor

Mikor lett a húsvét a wellness szállodák aranytojása?

Mikor lett a húsvét a wellness szállodák aranytojása?

Jelent-e még valamit Nagypéntek számunkra azon kívül, hogy élvezzük, hogy 2017 óta munkaszüneti nap lett? Hova tűnnek a legnagyobb tavaszi ünnepünkből a hagyományok? Kopogtatnak-e még locsolkodók és festenek-e a lányok piros tojást? Felidézünk néhány húsvéti szokást, ami még mindig ünneppé varázsolja a hosszúhétvégét.


Locsolkodás

Talán ez az egyik leglátványosabban elkopott hagyomány. Feltételezhetően döntő szerepe volt benne a nyolcvanas évek elképesztő és utánozhatatlan illatkeverékének, amit kölnivízként sóztak a férfiakra. Az illatfelhő árulkodott, hogy kinél jártak locsolók. És míg korábban a locsolásért cserébe festett tojást kaptak a látogatók, a kilencvenes években mindezt aprópénzre váltották. A kihalóban lévő hagyománynak ez volt az utolsó döfés: egy idő után már nem volt az a pénz, amiért a locsolók útra kelnének. Vannak persze továbbra is olyan "megátalkodott" alakok, akik felnőtt fejjel is szívesen és lelkesen őrzik a hagyományokat és meglátogatják a lányos házakat, ahol várják őket. Klasszikus locsolkodásnak például Hollóházán is részese lehetsz.

A "Nő nem marad szárazon" húsvéti fesztivál minden évben vonzza a látogatókat elado-csaladi-haz-holloko-99010012-t6.webp

Nagyszombati körmenet és kalácsszentelés

Nagypéntek a mélypontja a farsang után kezdődő 40 napos böjtnek, hiszen ekkor emlékezünk meg Jézus kínszenvedéséről és kereszthaláláról. Másnap, Nagyszombaton az asszonyok vitték a misére a kalácsot, bort, sonkát, hogy a pap megszentelje őket. Szintén ekkor tartják a körmenetet, amiről hazaérve már ismét lehet húst fogyasztani. A csütörtökön elnémult harangok újra megszólalnak. Aki az első harangszóra kiszaladt a kertbe és megrázta a gyümölcsfáját, az lerázta a rossz termést róla.

Nálatok is sonka, kalács és torma a menü?

Ahogy karácsonyi menü létezik, úgy a húsvétnak is megvannak a maga szimbolikus ételei. Kötelező minden háztartásban a húsvéti kalács, amit a gyakorlottak koszorú alakúra fonnak vagy tojás fészket alakítanak ki a tésztában. Nélkülözhetetlen az újjászületést, termékenységet, az életet szimbolizáló tojás. A főtt tojást egy részét megfestették a locsolóknak, a többiből tojássalátát, töltött tojást készítettek.

Tormának is kell lennie az asztalon - még akkor is, ha nem mindenki kedveli a csípős íze miatt. Állítólag pont ezért került bele a hagyományos húsvéti ételek közé, mert csípős-kesernyés íze Jézus szenvedéseire emlékeztet. Nincs húsvét sonka nélkül. Ez sokkal prózaibb ok miatt szerepel a kínálatban. A böjt előtti utolsó disznóvágásból ekkora ért meg a füstölt sonka.

Saját füstölőben készítheted a sonkát, kolbászt ebben a herendi házban elado-csaladi-haz-herend-96704696-t6.webp

Kint és bent is tökéletes dekoráció a tojásfa

Eredetileg német szokás volt tojásfát állítani, de látványossága miatt Magyarországon is átvették. Ha van kerted, akkor mindenképpen egy rügybe borult fának az ágaira aggasd a díszített tojásokat. A lakásban élők pedig akár egy vázányi barkát vagy egy közepes faágat dekorálhatnak szalagokkal, tojásokkal, nyuszikkal.

A zsenge cserjék kopár ágain is jól mutatnak a színes tavaszi dekorációk elado-csaladi-haz-lenti-lentihegy-99725998-t6.webp

Címlapkép: Bajoroszág, Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Bámultad már hasznosan a plafont? Parkettát a mennyezetre: tippek, hogyan dobd fel a lakást
2024.03.25. #lakberendezés #dekor
Bámultad már hasznosan a plafont? Parkettát a mennyezetre: tippek, hogyan dobd fel a lakást
Ritkán érezzük a lakás igazán meghatározó részének, legalábbis, ha otthonunk hangulatáról van szó, mégis, ha hozzányúlunk, egészen más milliőt teremthetünk magunk körül. Ebben a cikkben a plafont bámuljuk, de egy kicsit másképp.
Tavaszi megújulás kis költségvetésből
2024.03.24. #eladólakás #lakberendezés #dekor
Tavaszi megújulás kis költségvetésből
A tavaszi napfény tettekre sarkall. Színesebb kiegészítők jelennek meg a boltokban is, de van, akinek már az is elég, ha átrendezi a bútorokat. Szerezz be termelőtől egy csokor virágot és élvezd az illatát, mintha saját kerted lenne! Ha megújulásra vágysz, de nincs ötleted, hogy min változtathatnál, akkor ez a cikk neked szól. Olvasd el és újítsd meg a lakásodat!
Brit, vidéki stílus itthon? Nem kell hozzá sok minden, hogy ilyen házad legyen!
2024.03.20. #dekor #barkácsolás
Brit, vidéki stílus itthon? Nem kell hozzá sok minden, hogy ilyen házad legyen!
Ez az európai trend az egyszerűség, a melegség és a funkcionalitás elemeit ötvözi, hogy minél kényelmesebb és hívogatóbb életteret hozhass létre. Egy ilyen ház, amolyan Szerelem első látásra-érzés, erre mutatunk példákat az alábbi cikkben.
Így előzd meg a klausztrofóbiát! – tervezői trükkök apró terek megnöveléséhez
2024.03.20. #dekor #lakberendezés
Így előzd meg a klausztrofóbiát! – tervezői trükkök apró terek megnöveléséhez
Sok olyan berendezési és dekorációs hibát véthetsz, amelyektől a kis szobák még kisebbeknek és sötétebbnek tűnnek – ezek pedig könnyen szorongást válthatnak ki benned. Megmutatjuk, hogyan tehetsz ellene.
Milyen bútort válassz az erkélyre, és miért ne maradj le kültéri kollekció akciókról?
2024.03.19. #eladólakás #dekor #tippektrükkök
Milyen bútort válassz az erkélyre, és miért ne maradj le kültéri kollekció akciókról?
Az áruházakba megérkeztek a színes-szagos kültéri kollekciók. Gondold végig, hogy milyen frissítésre van szüksége az erkélyednek és vesd bele magad a kínálatba! Mivel ezek alig néhány négyzetméteres helyiségek, így pár tízezer forintból már teljesen új külsőt varázsolhatsz nekik. Ebben a cikkben ötleteket adunk az otthonod fedetlen részeinek megújításához.
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
2024.03.15. #dekor #fenntarthatóság
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
Valószínűleg hallottál már a feng shuiról, a tárgyak elrendezésének ősi kínai művészetéről. Ezen gyakorlat alapjait képező nézetek szerint néhány dologgal könnyen a javadra billentheted a szerencsédet, mellette pedig az egészségi állapotodat és az anyagi életedet is pozitív irányba fordíthatod. Mivel mindezeket biztos, hogy szeretnéd, a legközelebbi nagybevásárlás alkalmával a következő holmikat tedd a kosaradba.
Ezt olvasd el, ha utálsz portalanítani!
2024.03.14. #dekor #tippektrükkök
Ezt olvasd el, ha utálsz portalanítani!
Szinte mindegy, hogy városi lakásban vagy vidéki házban élsz, a por az egyik legfőbb ellenséged, ha takarításról van szó. Bármennyire is macerás letörölgetni minden apró zegzugot, meg kell tenned, mivel a szürke/fekete réteg nem csak csúnya, de egészségtelen is. Miből tevődik össze? Elhalt bőrsejteket, kormot, pollent, szövetmaradványokat, de több esetben ólmot és arzént is kimutattak már benne. A rendszeres takarítás mellett a következő trükkökkel cselezheted ki a port.
DIY: 3 ötlet a beltéri ajtó felújítására házilag
2024.03.11. #eladólakás #dekor
DIY: 3 ötlet a beltéri ajtó felújítására házilag
Ha te is az a típus vagy, aki szívesen barkácsol és szépítgeti a lakást, akkor ezt a cikket imádni fogod. A beltéri ajtók felújításával ugyanis meglehetősen nagy változást érhetsz el. Igaz, hogy van vele munka, de nem lehetetlen. Egy esős hétvégébe pont belefér. Most három ötletet szedtünk össze, amivel új külsőt adhatsz megfáradt beltéri ajtóidnak.