2024.03.25.Szerző: D. B. #lakberendezés #dekor

Bámultad már hasznosan a plafont? Parkettát a mennyezetre: tippek, hogyan dobd fel a lakást

Bámultad már hasznosan a plafont? Parkettát a mennyezetre: tippek, hogyan dobd fel a lakást

Ritkán érezzük a lakás igazán meghatározó részének, legalábbis, ha otthonunk hangulatáról van szó, mégis, ha hozzányúlunk, egészen más milliőt teremthetünk magunk körül. Ebben a cikkben a plafont bámuljuk, de egy kicsit másképp.


Mindennek a teteje, lehetne kedvesebb gyermeke is a lakásszépítőknek a mennyezet. Erre ösztökélheti őket néhány plafonalakítós ötlet, amiket ráadásul nem is túl bonyolult kivitelezni.

Ízlés kérdése, gondolhatnánk kissé szarkasztikusan, ha szóba jön a rozetta, amihez sokakban a barokkos, esetleg a csicsás jelzők kapcsolódnak. Pedig miért ne játszhatna valaki akár lakótelepi Napkirályt is, ha egyszer Versailles-ról szeret álmodni, másrészt egy szabadon szárnyaló fantáziával kialakított eklektikus designotthonnak kifejezetten érdekes eleme lehet egy barokkos rozetta, akárcsak egy barokkos keretű tükör, esetleg utóbbi is a plafonon. De egyedi festmény is kerülhet a lakásunk fedelének belsejére.

elado-teglalakas-budapest-ix-kerulet-99232291-t6.webp Olykor meg sem kell szólalni, máris tudjuk, milyen emberek laknak egy lakásban. Itt is csak a látványra hagyatkozunk, de megjegyezzük, hogy ennek a 147 négyzetméteres IX. kerületi lakásnak a mennyezetét rozetták díszíti.

Régebben a rozetta anyaga jellemzően a gipsz volt, ma már inkább a polisztirol, ami sokkal könnyebben, gyorsabban használható, és nagy választékban kapható. Ráadásul ebből az anyagból nem csak rozettát, hanem egyéb mennyezeti díszítőelemeket is kapni, például felhőformájú darabokat.

Játékég felettünk

A mennyezeten kialakított egyedi világítás szintén nagyban meghatározhatja egy helyiség hangulatát. Akár többféle színű, több ponton elhelyezett lámpák, csillárok, világítótestek is használhatók. Az esztétikum és a fény biztosítása mellett a térérzetet is jelentősen befolyásolhatják ezek a megoldások.

A plafonon futó vezetékeket gipszkarton álmennyezettel lehet elfedni. Utóbbi megoldás további élményt adhat azzal, hogy az alapsíkból kiemelkedő takaróelemek még izgalmasabbá, változatosabbá tehetik a mennyezetet.

elado-csaladi-haz-solymar-99976082-t6.webp Vannak a díszített mennyezetek, és van a mennyezeti hűtés-fűtés, amit ebben a solymári ingatlanban is megtapasztalhatsz.

Ragasztani is érdemes lehet mindenfélét a plafonra. Lehet az tapéta, öntapadós fal-, illetve mennyezeti burkolat, mennyezeti matrica, de akár parketta is. A sokáig csak a padlón elképzelt burkolat a plafonra kerülve kifejezetten otthonos, meleg hangulatot ad a lakásnak. Persze, attól függ, milyen színű, mintázatú parkettát használunk, mert az nem csak barnás, hanem piros vagy égszínkék is lehet.

A nehéz, vastag, akár hajópadló-szerű parketta helyett azonban egyszerűbb és olcsóbb megoldás lehet a vékonyabb laminált elemek alkalmazása. És persze, nemcsak a mennyezetre ugorhat fel a parketta, hanem a falra is, ha a tulajdonos új megoldásokban gondolkodik.

Még több fa kerülhet az addig csupasz mennyezetre, ha a lakó álgerendákkal díszíti otthonát. Az ilyen elemeket erős építési szerkezeti ragasztóval, illetve nagy teherbírású konzollal lehet a plafonra rögzíteni.

elado-csaladi-haz-paty-99395853-t6.webp Csodás álgerendás megoldást alkalmaztak ennél a pátyi háznál, amely felújításra szorul, ezért is viszonylag olcsó.

Érdemes tehát a plafont nem csak építészeti funkcionális elemnek tekinteni. Ha az otthonunk dekorálása tekintetében is számolunk vele, ráadásul a rendhagyó megoldásoktól sem ódzkodunk, akkor a fölső szomszéd talpa alatt a lehetőségek egészen új kapui nyílhatnak meg előttünk.

Borítókép: Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Mikor lett a húsvét a wellness szállodák aranytojása?
2024.03.27. #eladóház #dekor
Mikor lett a húsvét a wellness szállodák aranytojása?
Jelent-e még valamit Nagypéntek számunkra azon kívül, hogy élvezzük, hogy 2017 óta munkaszüneti nap lett? Hova tűnnek a legnagyobb tavaszi ünnepünkből a hagyományok? Kopogtatnak-e még locsolkodók és festenek-e a lányok piros tojást? Felidézünk néhány húsvéti szokást, ami még mindig ünneppé varázsolja a hosszúhétvégét.
Tavaszi megújulás kis költségvetésből
2024.03.24. #eladólakás #lakberendezés #dekor
Tavaszi megújulás kis költségvetésből
A tavaszi napfény tettekre sarkall. Színesebb kiegészítők jelennek meg a boltokban is, de van, akinek már az is elég, ha átrendezi a bútorokat. Szerezz be termelőtől egy csokor virágot és élvezd az illatát, mintha saját kerted lenne! Ha megújulásra vágysz, de nincs ötleted, hogy min változtathatnál, akkor ez a cikk neked szól. Olvasd el és újítsd meg a lakásodat!
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
2024.03.23. #luxusingatlan #lakberendezés
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
Akit egyszer elkapott a vintage stílus varázsa, azt nem ereszti. A vintage hangulat már jó pár éve hódít, és nagy valószínűséggel még egy darabig népszerű is marad, hiszen sokan szeretik a romantikus otthonokat. A régiesség bája, a virágminta, a felújított, kicsit ütött-kopott bútorok olyan hangulatot árasztanak, amiben könnyű jól érezni magunkat. Ezekben az otthonokban a múlt iránti tisztelet, a kényelem és a lakberendezés iránti szeretet egyszerre fedezhető fel.
Brit, vidéki stílus itthon? Nem kell hozzá sok minden, hogy ilyen házad legyen!
2024.03.20. #dekor #barkácsolás
Brit, vidéki stílus itthon? Nem kell hozzá sok minden, hogy ilyen házad legyen!
Ez az európai trend az egyszerűség, a melegség és a funkcionalitás elemeit ötvözi, hogy minél kényelmesebb és hívogatóbb életteret hozhass létre. Egy ilyen ház, amolyan Szerelem első látásra-érzés, erre mutatunk példákat az alábbi cikkben.
Így előzd meg a klausztrofóbiát! – tervezői trükkök apró terek megnöveléséhez
2024.03.20. #dekor #lakberendezés
Így előzd meg a klausztrofóbiát! – tervezői trükkök apró terek megnöveléséhez
Sok olyan berendezési és dekorációs hibát véthetsz, amelyektől a kis szobák még kisebbeknek és sötétebbnek tűnnek – ezek pedig könnyen szorongást válthatnak ki benned. Megmutatjuk, hogyan tehetsz ellene.
Milyen bútort válassz az erkélyre, és miért ne maradj le kültéri kollekció akciókról?
2024.03.19. #eladólakás #dekor #tippektrükkök
Milyen bútort válassz az erkélyre, és miért ne maradj le kültéri kollekció akciókról?
Az áruházakba megérkeztek a színes-szagos kültéri kollekciók. Gondold végig, hogy milyen frissítésre van szüksége az erkélyednek és vesd bele magad a kínálatba! Mivel ezek alig néhány négyzetméteres helyiségek, így pár tízezer forintból már teljesen új külsőt varázsolhatsz nekik. Ebben a cikkben ötleteket adunk az otthonod fedetlen részeinek megújításához.
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
2024.03.15. #dekor #fenntarthatóság
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
Valószínűleg hallottál már a feng shuiról, a tárgyak elrendezésének ősi kínai művészetéről. Ezen gyakorlat alapjait képező nézetek szerint néhány dologgal könnyen a javadra billentheted a szerencsédet, mellette pedig az egészségi állapotodat és az anyagi életedet is pozitív irányba fordíthatod. Mivel mindezeket biztos, hogy szeretnéd, a legközelebbi nagybevásárlás alkalmával a következő holmikat tedd a kosaradba.