2024.02.13.Szerző: OTP Otthon #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés

Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom

Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiaca a 14. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben az országos átlagnál nagyobb volt a hajlandóság az árcsökkentésre az ingatlanhirdetők körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Komárom-Esztergom vármegyében?


Komárom-Esztergom vármegyében 2023-ban összesen 6852 ingatlanhirdetést adtak fel az otpotthon.hu ingatlankeresőn, amivel méretét tekintve – Budapesten kívül – a 14. legnagyobb ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában, amelyet a főváros vonzáskörzete miatt hangsúlyosan erős Pest vezet. Komárom-Esztergomot közvetlenül Heves vármegye ingatlanpiaca előzi, míg alig mögötte található a rangsorban Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye. A vármegye 2024-ben viszont már megelőzte Hevest az eddig meghirdetett ingatlanok számát tekintve.

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Komárom-Esztergom vármegyében átlagosan 441,3 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 551,8 ezer forint feletti volt az átlagos négyzetméterár.

Képernyőkép 2024-02-12 163404.png Forrás: otpotthon.hu

A Komárom-Esztergom vármegyei családi házak négyzetméterára így több mint 5 százalékkal elmarad az országos átlagtól, míg a lakásokért átlagosan 20 százalékkal kérnek kevesebbet négyzetméterenként.

A 2023-as esztendőben a Komárom-Esztergom vármegyei családi házak négyzetméterára a januári átlagos 421,6 ezer forintról december végére 453,6 ezer forintra nőtt, ami közel 7 százalékos nominális áremelésnek számít.

Az eladó lakásoknál ennél kicsit nagyobb áremelést tapasztaltunk, a 2023 januári átlagos 546,4 ezer forintos négyzetméterár 2023 decemberére 601,2 ezer forintra emelkedett, ami nominálisan közel 10 százalékos év közbeni emelkedést jelent.

A 2024-es négyzetméterárakban decemberhez képest a házaknál 6-7 százalékos, a lakásoknál viszont 10 százalékos növekedést láthatunk a vármegyében eddig feladott ingatlanhirdetések alapján.

A vármegyei lakástulajdonosok kevésbé szeretnének árat csökkenteni

Komárom-Esztergom vármegyében a házhirdetések több mint egyharmadánál, 32,8 százalékában csökkentettek árat az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, ami országos viszonylatban dobogós helyezés az árengedmények aránya szerint rangsorolt vármegyék listáján. Ezzel szemben csak a hirdetések 1,9 százalékában emeltek az eredeti árhoz képest. A vármegyében a háztulajdonosok 65,3 százaléka egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett árat. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 10,9 százalékos, az emelés ennél kicsit több, átlagosan 12,6 százalékos volt.

A lakástulajdonosoknak csak a 24,6 százaléka, tehát tulajdonosoknak több mint a negyede árat csökkentett, ehhez képest 10,1 százaléknyian emeltek: a csökkenés 7,5 százalékos volt, az emelés pedig átlagosan 12,9 százalékos.

Annak ellenére, hogy a hirdetők több mint negyede csökkentett az eredeti hirdetési áron, az átlagos négyzetméterárakban egyelőre nem tudott csökkenés megjelenni, hiszen az árnövekedés mértéke túlszárnyalja a csökkenését.

Képernyőkép 2024-02-12 163347.png

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “A lélektani határ a fél év, általában ezután mérséklik az eredeti hirdetési árat.”

A megyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A legtöbb lakáshirdetést Tatabányán adták fel, amit Komárom, Tata, Oroszlány és Esztergom követett 2023-ban. 2024 januárjában a sorrendben változás történt, és az első helyre a komáromi ingatlanpiac került, majd Tatabánya és Oroszlány következik a 2024-ben az otpotthon.hu-n feladott ingatlanhirdetések száma alapján.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

elado-villa-kastely-mocsa-89705708-t6.webp

Komárom-Esztergomban jelenleg a Boldogasszony-pusztán, ősfás birtokon található mocsai kastély a legdrágább, amiért közel 5 milliárd forintot kér a tulajdonosa. A legértékesebb ingatlan pedig jelenleg egy tatai, az Öreg-tó közelében található négyszobás lakás, amit 1 377 670 forintos négyzetméteráron hirdetett meg a tulajdonosa, és amiért 141,9 millió forintot kér.

A nem lakáscélú ingatlanok közül egy tatabányai kereskedelmi egység a legdrágább jelenleg a vármegyében. A 300 fő befogadására alkalmas tatabányai éttermet 1,6 milliárd forintért hirdetik megvételre.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 165 124 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
2024.05.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
Jelentősen megnőtt az eladó ingatlanok iránti kereslet az otpotthon.hu ingatlankereső- és hirdetési portál és Debrecen, valamint Szeged erősödését mutatja az otpotthon.hu-n található közel 160 ezer ingatlanhirdetés és havi több mint 1 millió oldallátogató adatai alapján.
Japán vagy Toszkána? Egyik sem, hanem Magyarország legjobb külföldi stílusú otthonai
2024.05.11. #ingatlaneladás #lakberendezés
Japán vagy Toszkána? Egyik sem, hanem Magyarország legjobb külföldi stílusú otthonai
Szívesen nézegeted, hogy más országokban milyen körülmények között élnek az emberek? Az eltérő lehetőségek miatt különböző hagyományok alakultak ki a világon, és sokszor nemcsak az építészetben, hanem a belsők kialakításában is eltérnek a stílusok. Ki mit szeret a világban? Nemzetközi stílusú otthonok az Otpotthon.hu-n.
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Cifra Palota: a XV. kerület lakótelepét elhagyva ezeréves vidéki városba keveredhetsz
2024.03.21. #eladóház #ingatlaneladás #családiház #ingatlanhirdetés #budapest
Cifra Palota: a XV. kerület lakótelepét elhagyva ezeréves vidéki városba keveredhetsz
Számos olyan kerület van Budapesten, ahol a lakótelepek és a kertvárosi rész is különböző arcát mutatják a városrésznek. Óbuda mellett a XV. kerület is erről a kettősségéről híres. Bemutattuk Újpalotát, most pedig a kerület másik kacsalábú része, Rákospalota következik.
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék próbahónapot és megjelenést!
2024.03.13. #ingatlanhirdetés
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék próbahónapot és megjelenést!
A több mint havi 1 millió látogató és a kedvező ár-érték arányú csomagajánlatok mellett most ajándék próbahónappal és extra megjelenéssel várja az egyik legnagyobb ingatlankereső új ingatlanközvetítő előfizetőit.
Győr-Moson-Sopron vármegye ingatlanpiaca ötödével drágább az országos átlagnál
2024.03.05. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Győr-Moson-Sopron vármegye ingatlanpiaca ötödével drágább az országos átlagnál
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a hetedik a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában az eladó ingatlanhirdetések számát tekintve, miközben minden negyedik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már. 2024 ehhez hasonló hirdetési dinamikával indult.
Milyen a jó ingatlanfotó? Az ingatlanfotós válaszol
2024.03.04. #eladólakás #ingatlanhirdetés
Milyen a jó ingatlanfotó? Az ingatlanfotós válaszol
Az ingatlan önéletrajza a hirdetés. Szerepel benne minden fontos információ, amit tudni kell: mikor épült, mikor és milyen jellegű felújítások voltak benne. Ahogy ma már alapkövetelmény a fényképes önéletrajz, úgy ingatlanhirdetés sem létezik fotó nélkül. És hogy mekkora különbség van fotó és FOTÓ között, azt mindnyájan látjuk. Mindenesetre Demeter Péter ingatlanfotós most egyszerű, de nagyszerű tippeket oszt meg az OTP Otthon Magazin olvasóival, hogy megkönnyítse számotokra a szeretett lakásotok értékesítését.
Ez lenne Jász-Nagykun-Szolnok vármegye legértékesebb ingatlana?
2024.03.02. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Ez lenne Jász-Nagykun-Szolnok vármegye legértékesebb ingatlana?
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye ingatlanpiaca a 15. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben átlagos volt a hajlandóság az itteni ingatlanoknál az árcsökkentésre. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében?