2024.02.13.Szerző: OTP Otthon #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés

Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom

Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiaca a 14. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben az országos átlagnál nagyobb volt a hajlandóság az árcsökkentésre az ingatlanhirdetők körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Komárom-Esztergom vármegyében?


Komárom-Esztergom vármegyében 2023-ban összesen 6852 ingatlanhirdetést adtak fel az otpotthon.hu ingatlankeresőn, amivel méretét tekintve – Budapesten kívül – a 14. legnagyobb ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában, amelyet a főváros vonzáskörzete miatt hangsúlyosan erős Pest vezet. Komárom-Esztergomot közvetlenül Heves vármegye ingatlanpiaca előzi, míg alig mögötte található a rangsorban Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye. A vármegye 2024-ben viszont már megelőzte Hevest az eddig meghirdetett ingatlanok számát tekintve.

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Komárom-Esztergom vármegyében átlagosan 441,3 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 551,8 ezer forint feletti volt az átlagos négyzetméterár.

Képernyőkép 2024-02-12 163404.png Forrás: otpotthon.hu

A Komárom-Esztergom vármegyei családi házak négyzetméterára így több mint 5 százalékkal elmarad az országos átlagtól, míg a lakásokért átlagosan 20 százalékkal kérnek kevesebbet négyzetméterenként.

A 2023-as esztendőben a Komárom-Esztergom vármegyei családi házak négyzetméterára a januári átlagos 421,6 ezer forintról december végére 453,6 ezer forintra nőtt, ami közel 7 százalékos nominális áremelésnek számít.

Az eladó lakásoknál ennél kicsit nagyobb áremelést tapasztaltunk, a 2023 januári átlagos 546,4 ezer forintos négyzetméterár 2023 decemberére 601,2 ezer forintra emelkedett, ami nominálisan közel 10 százalékos év közbeni emelkedést jelent.

A 2024-es négyzetméterárakban decemberhez képest a házaknál 6-7 százalékos, a lakásoknál viszont 10 százalékos növekedést láthatunk a vármegyében eddig feladott ingatlanhirdetések alapján.

A vármegyei lakástulajdonosok kevésbé szeretnének árat csökkenteni

Komárom-Esztergom vármegyében a házhirdetések több mint egyharmadánál, 32,8 százalékában csökkentettek árat az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, ami országos viszonylatban dobogós helyezés az árengedmények aránya szerint rangsorolt vármegyék listáján. Ezzel szemben csak a hirdetések 1,9 százalékában emeltek az eredeti árhoz képest. A vármegyében a háztulajdonosok 65,3 százaléka egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett árat. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 10,9 százalékos, az emelés ennél kicsit több, átlagosan 12,6 százalékos volt.

A lakástulajdonosoknak csak a 24,6 százaléka, tehát tulajdonosoknak több mint a negyede árat csökkentett, ehhez képest 10,1 százaléknyian emeltek: a csökkenés 7,5 százalékos volt, az emelés pedig átlagosan 12,9 százalékos.

Annak ellenére, hogy a hirdetők több mint negyede csökkentett az eredeti hirdetési áron, az átlagos négyzetméterárakban egyelőre nem tudott csökkenés megjelenni, hiszen az árnövekedés mértéke túlszárnyalja a csökkenését.

Képernyőkép 2024-02-12 163347.png

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “A lélektani határ a fél év, általában ezután mérséklik az eredeti hirdetési árat.”

A megyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A legtöbb lakáshirdetést Tatabányán adták fel, amit Komárom, Tata, Oroszlány és Esztergom követett 2023-ban. 2024 januárjában a sorrendben változás történt, és az első helyre a komáromi ingatlanpiac került, majd Tatabánya és Oroszlány következik a 2024-ben az otpotthon.hu-n feladott ingatlanhirdetések száma alapján.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

elado-villa-kastely-mocsa-89705708-t6.webp

Komárom-Esztergomban jelenleg a Boldogasszony-pusztán, ősfás birtokon található mocsai kastély a legdrágább, amiért közel 5 milliárd forintot kér a tulajdonosa. A legértékesebb ingatlan pedig jelenleg egy tatai, az Öreg-tó közelében található négyszobás lakás, amit 1 377 670 forintos négyzetméteráron hirdetett meg a tulajdonosa, és amiért 141,9 millió forintot kér.

A nem lakáscélú ingatlanok közül egy tatabányai kereskedelmi egység a legdrágább jelenleg a vármegyében. A 300 fő befogadására alkalmas tatabányai éttermet 1,6 milliárd forintért hirdetik megvételre.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
2024.02.22. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Nógrád vármegye ingatlanpiaca az utolsó előtti a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Az országos átlagnál itt kevésbé volt meg a hajlandóság az árcsökkentésre a háztulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Nógrádban?
Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
2024.02.19. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
Már majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 9. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában az eladó ingatlanhirdetések számát tekintve, miközben minden harmadik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már a vármegyében. Milyen dinamikával indult 2024 a vármegye ingatlanpiaca?
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
2024.02.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 6. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Itt a legkisebb a hajlandóság az árcsökkentésre a lakástulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék megjelenést!
2024.02.14. #ingatlanhirdetés
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék megjelenést!
A több mint havi 1 millió látogató és a kedvező ár-érték arányú csomagajánlatok mellett most ajándék megjelenéssel várja az egyik legnagyobb ingatlankereső új ingatlanközvetítő előfizetőit.
A község, ami két ország lehetőségeit kínálja
2024.02.12. #eladóház #ingatlanhirdetés
A község, ami két ország lehetőségeit kínálja
Zsirát először 1225-ben említi oklevél, 1931-ben három község, Zsira, Gyülevíz és Salamonfa egyesítésével nyerte el mai formáját. Talán még nem is hallottál erről a kis településről, pedig egy igazi rejtett kincse az országnak.
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2024.02.11. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. Bács-Kiskun megyében az ingatlanhirdetőknek viszont csak a negyede csökkentett árat. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2024.02.09. #ingatlanvásárlás #ingatlanhirdetés
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak csökkentett a hirdetési áron. 2024 lassan indult a vármegye ingatlanpiacán más vármegyékhez képest, ahol több ingatlan került eladósorba, mint Hajdú-Biharban.
Ez a három szempont segíthet, hogy gyorsan eladd az ingatlanod
2024.02.07. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Ez a három szempont segíthet, hogy gyorsan eladd az ingatlanod
Az elmúlt évben jelentősen meghosszabbodott az ingatlanok eladási ideje, a kínálat és a kereslet egymásratalálásában segíthet, ha a következő tanácsokat megfogadod. Bizonyos előkészületek megtétele és némi őszinteség is kell ahhoz, hogy ne váljon végeláthatatlan szenvedéssé az ingatlaneladás.
Mennyiért vásárolhatsz most kertes, költözhető házat?
2024.02.06. #eladóház #ingatlanhirdetés
Mennyiért vásárolhatsz most kertes, költözhető házat?
Az ingatlanközvetítők szerint továbbra is elsősorban a felújított, újszerű, de legalábbis jó állapotú, költözhető ingatlanokat keresik a vevők, ami igaz a kertes házak esetében is. De mennyiért kapunk most Budapesten és annak agglomerációjában költözhető, jó állapotú kertes házat? Ebben a cikkben ezt a témát járjuk körbe és mutatunk néhány lakáshirdetést is ezekkel a paraméterekkel.