2023.06.08.Szerző: OTP Otthon #ingatlaneladás #lakáshitel

Egy 10-es skálán, mennyire rossz most a helyzet? 2008-hoz képest jobb

Egy 10-es skálán, mennyire rossz most a helyzet? 2008-hoz képest jobb

Az első nagyobb ingatlanpiaci konferencián, amit a sokkoló piaci helyzet bekövetkezése után tartottak, kiderült, a magyarországi piac rosszabb helyzetben van, mint amit indokolnának a körülmények, és a környező országok jobban állnak. Elhangzott: az „piacösszeomlás” a régióban „magyar specifikusság”. Az építőanyagok ára is beesett, van, ahol már 30 százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni egyes termékekhez.


2023 nyarán a gazdasági élet szereplői éppen azt próbálják meg felmérni, hogy hogyan változik körülöttük és körülöttünk is a gazdasági környezet, mindenki keresgéli önmagát, a cége helyét, és például kutatja a tavalyi évi ingatlanpiaci helyzetre emlékeztető nyomokat, amikből mostanra nem sok minden maradt. A Portfolio Property X 2023 kétnapos, balatonfüredi konferenciáján is, amelynek a főszponzora az OTP Bank, az ingatlanpiac helyzetét és – főként – kilátásait próbálták körbe járni, és ez volt a téma kedden a „Megtört vagy kitart a hazai ingatlanpiac” című kerekasztal beszélgetésen is.

A végtelen olcsó pénz illúzió

Azt már mindenki látja, hogy a tavalyi pénzbőséggel szemben az idén éppen a keresleti oldal gyengült meg, és a kamatok nem segítik elő például az ingatlanpiaci helyzet megerősödését. A beszélgetésen Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója azt jósolta, hogy szerinte a kamatszint feltétlenül magasabb marad a jövőben, és nem fog visszatérni a „nulla százalék közeli állapot”. A „végtelen olcsó pénz illúzió”.

Ugyanakkor Gyurcsik felhívta a figyelmet, hogy amíg a 2008-as válság idején bankok dőltek be, most nem fognak. Sőt, továbbra is hiteleznek.

Hornok Krisztián, az Indotek Group tranzakciós igazgatója szerint is a mostani helyzet még évekig velünk marad, válaszként a magas inflációra. Gereben Mátyás CPI, országmenedzser, kijelentette, hogy a világ ingatlanpiaca „túl van fejlesztve”, főleg az USA-ban. De – szintén a bankrendszerről szólva – a 2018/19 -es hitelezési időszakban olyan fejlesztők kaptak pénzt a bankoktól, akik jól éltek vele, ezért most stabil a rendszer.

Ezzel együtt a kerekasztal résztvevői általánosságban rövidtávon borúlátóak, a helyzetet egy 10-es skálán 4-6 ig értékelték, jelentette tudósítónk.

konfi.jpg

Az „Átárazódás, finanszírozás” témakörben az MNB-től és az OTP Banktól a kereskedelmi és az állami oldalt is képviselték a kerekasztalbeszélgetésen, amelyen Nagy Gergely, az OTP Budapesti Régió - ügyvezető igazgató-helyettese, mindjárt az elején azzal kezdete, ahol az előzőn beszélgetésen abbahagyták: „Más ez a válság” - mondta, mert a bankrendszer most felkészülten érkezett ebbe a helyzetbe, és rövidebb problémás időszakra számítanak, mint 2008-ban, ami egy vissza-visszatérő összehasonlítási alap volt az egész konferencián.

A bankosok szerint még 1,5-3 év, amíg helyre áll a normális business. Eközben a hitelezés átalakult, de nem állt meg, és ez is elhangzott, hogy a túlzott adóztatás lassítja az újra indulást. 2023-24 hangsúlyosan NEM a projekt finanszírozás évei lesznek.

Bedőlés vagy fény az út végén?

De nem volt lakópiaci bedőlés, ami biztonságot ad a szereplőknek, vélte Nagy Gergely. Az új lakások tartják az áraikat, és lassan, de 2023-ban új projektek is indulnak. A nagyok feleannyit fejlesztenek, de bizakodó abban, hogy a kereslet az év második felében már élénkülni fog. Szerinte a kamatnak legalább 6 százalék alá kellene mennie.

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója „nyugodt”. Szerinte ár és más piaci korrekcióknak lettünk tanúi 2022-ben, és ő bármilyen ingatlanpiaci „fordulatot” kérdőjellel kezel. Sokkal inkább a „stagnálás” szót használná. A tranzakciószám erőteljesen visszaesett, a korrekció pedig még tart, de az MNB már tavaly jelezte az ingatlanpiaci túlértékeltségét.

Borbély Gábor, a CBRE Group kutatási igazgatója itt felvette a fonalat: hol erősebb ez a korrekció? A kisebb településeken - mondta. Szerinte inkább az alku mértéke nőtt meg, 1-2 % ról egészen 10 -ig nőtt. De nincs semmiféle „bezuhanás”.

Az új magyar hungarikum

Egy másik kerekasztalbeszélgetésen Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese már jóval óvatosabb volt, mint Nagy Gergely, és elmondta, hogy a 12 ország közül, ahol az OTP Bank jelen van, kimagaslóan nálunk a legmagasabb a kamatkörnyezet. Albániában is mindössze 3 százalékos. Ő már a „piacösszeomlás” kifejezést is emlegette, amit a régióban „magyar specifikusságként” jellemzett. Nálunk a jelzálog hitelezés mára -70 százalékkal gyakorlatilag bezuhant, miközben a bank leánybankjainál más országokban mindössze 10 százalékos csökkenésről tudni.

Tibor Dávid az építőipar helyzetéről beszélt, ahol elfogytak az állami megrendelések, és az állampapír pedig legyőzte az ingatlanbefektetést. Az építőanyag árak is elkezdtek csökkenni, például a betonacélt említette, amelynek 30 százalékkal csökkent az ára.

Wolf László szerint mindez az olcsóbb eurónak is köszönhető. Tibor Dávidéknak Németországban is vannak érdekeltségeik, és elmondta, az építőipar ott is csökkent, ott is emelkedtek a kamatok, és a németek 4 százalék felett már nem vesznek fel hitelt.

Wolf László szerint csak 2025-26-ra rendeződhet a piac.

Fotó, szöveg: Kircsi Zsolt


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!
Melyik hitel éri meg jobban, a fix vagy a változó kamatperiódusú?
2024.04.10. #ingatlanvásárlás #finanszírozás #lakáshitel
Melyik hitel éri meg jobban, a fix vagy a változó kamatperiódusú?
Az idén többen készülnek hitelt felvenni ingatlan vásárlásához, mint 2023-ban. Nagy kérdés, hogy mennyi időtávra és milyen havi törlesztőrészletet kell visszafizetni, ehhez előbb arra érdemes megkeresni a választ, hogy fix, kiszámítható, vagy változó kamatozású kölcsönhöz folyamodj. Ebben a cikkben azt járjuk körül, hogy milyen hitelkonstrukcióban érdemes gondolkodni.
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
2024-ben kilábalás indulhat a lakáspiacon - mit mutat az értéktérkép?
2023.12.11. #lakáshitel #csok
2024-ben kilábalás indulhat a lakáspiacon - mit mutat az értéktérkép?
Az ingatlanpiacon az idei romló gazdasági környezet, a magas infláció okozta reálbér-csökkenés, a megugró hitelkamatok és az általános bizonytalanság látványos esést hozott. Jövő nagyrészt a már kedvezőbb keretfeltételek, illetve a CSOK Plusz hatására javulás indulhat – derül ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből.
Négy tévhit a személyi kölcsönökkel kapcsolatban, és négy cáfolat
2023.12.09. #ingatlanvásárlás #lakáshitel
Négy tévhit a személyi kölcsönökkel kapcsolatban, és négy cáfolat
Bár a megelőző év azonos időszakához viszonyítva idén jelentősen megugrott a kereslet a szabadon felhasználható személyi kölcsönökre, sok esetben az információhiány és bizonyos tévhitek megnehezítik az előnyök teljeskörű kihasználását, a felelős döntéshozatalt. Most banki szakemberek 4 pontban összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat a személyi kölcsönökről, hogy tisztázzák a félreértéseket.
Túl a mélyponton - jövőre már olcsó lehet a lakás a fővárosban
2023.11.23. #ingatlaneladás #finanszírozás #lakáshitel #babaváró #csok
Túl a mélyponton - jövőre már olcsó lehet a lakás a fővárosban
Az otpotthon.hu évzáró ingatlankonferenciáján az ingatlanhálózatok kilátásai és az online hirdetésekben rejlő lehetőségek, azaz az ingatlanpiac jövője volt a fő téma. Túl vagyunk a mélyponton, jövőre már egy kicsit jobb lehet, de lehetne még tenni a lakáspiac helyzetéért: ezek voltak a legfontosabb üzenetek.
Hogyan hirdess jól ingatlant?
2023.09.30. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Hogyan hirdess jól ingatlant?
Ha gyorsan és megfelelő áron szeretnénk ingatlant eladni, akkor egy jól megírt hirdetés és hozzá az ingatlant reálisan bemutató képek nagyon fontosak. Mai cikkünkben hoztunk pár tippet, hogy mivel tehető érdekessé és informatívvá a szöveg és mi kell ahhoz, hogy a képek felkeltsék az érdeklődők figyelmét.
Megéri az energiát, ha a fejlesztés eredménye megtakarítás
2023.09.29. #energiahatékonyság #lakáshitel
Megéri az energiát, ha a fejlesztés eredménye megtakarítás
Noha a jelen gazdasági környezet nem kedvez különösebben a nagy otthonfelújításoknak, az OTP Ingatlanpont szakemberei szerint akár részletekben is érdemes belefogni a lakások energetikai korszerűsítésébe. Az aktuális, akár kisebb lehetőségek kihasználásával így olyan értéket lehet létrehozni, amit a piac is egyre inkább méltányolni fog.
Sokat spórolhat egy kiadó lakást kereső diák, ha hajlandó erre a lépésre
2023.09.19. #albérlet #lakáshitel
Sokat spórolhat egy kiadó lakást kereső diák, ha hajlandó erre a lépésre
A legtöbb felsőoktatási intézményben már megkezdődött a tanítás, a kollégiumokban is beindult az élet, már akinek jutott hely, a többiek kénytelenek más lakhatási megoldást keresni. Bár a kiadó lakások bérleti díja emelkedett az otpotthon.hu adatai szerint, a panellakások a legkedvezőbb megoldást nyújthatják a diákoknak.