2024.01.24.Szerző: OTP Otthon #ingatlanvásárlás #családiház

Milyen ingatlanok lesznek keresettek az idei évben?

Milyen ingatlanok lesznek keresettek az idei évben?

A következő tényezők is befolyással lehetnek 2024-ben arra, hogy milyen ingatlanok lesznek népszerűek a vevők körében: változás történt a CSOK-nál, a hitelek kamatai mérséklődnek. Mindez általában a nagyobb ingatlanok felé tereli a keresletet. De mit mondanak a szakértők?


Az “impulzusvásárlások” teljesen eltűntek, és míg korábban sokan a lehetőségeikhez képest drága ingatlanoknál a hitelfelvétel eszközéhez nyúltak, most ez nem jellemző - jelezte még a tavalyi év elején Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője, aki szerint leginkább a kisebb, 1-3 szobás tégla- és panellakásokat keresték a vevők 2023-ban, valamint az újszerű, korábban épült lakóparkokban található lakásokra is érezhető volt az igény.

22.kerület.png 44,9 millió forintért már megvehető ez a XXII. kerületi napfényes és örökpanorámás panel egy szigetelt házban.

A hitelkamatok a tavalyi évhez képest "némileg szelidültek", így ma már hallani arról is, hogy egyedi esetekben akár 6 százalék alatti kamatszinten is lehet kapni lakáshitelt, írja közleményében a Balla Ingatlan. Ez növelheti a hitelfelvételek számát és nagyságát, a hitelre vásárló vevők pedig általában könnyebben engedik meg maguknak a nagyobb méretű, kényelmesebb ingatlanokat.

Az első ingatlanpiaci beszámolók szerint új lendületet adott a piacnak az idei év elején induló CSOK Plusz.

Mindenesetre míg a tavalyi év végén a kifutó CSOK mozgatta meg némileg az ingatlanpiacot, az év eleji beszámolók arról szóltak, hogy a CSOK Plusznak is van némi pozitív hatása a forgalomra. Már január legelején érezhető a kereslet növekedése, a vevők megvárták a CSOK Plusz indulását - mondta Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

19.kerület.jpg Vonzónak tűnik ez a szigetelt, 1+1 szobás lakás Kispest igencsak népszerű részén.

Sok eladó mindenesetre megpróbálja beárazni most az új támogatást, ami a gyakorlatban egyszerűen áremelést jelent - mondta Nagy Csaba, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a CSOK Pluszos vásárlások száma mindössze 5-10 ezer körül alakulhat az idén. Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója szerint az idei évre várt teljes tranzakciószám 100-120 ezer között alakulhat.

Mindenesetre azok a vevők, akik Budapesten szeretnének első lakásként CSOK-támogatással ingatlan vásárolni, elsősorban a lakáskínálatból válogathatnak, ugyanis családi házat 80 millió forintért nem fognak kapni Dél-Budán. Ha családi házat szeretnének, arra inkább csak a külső kerületekben és az agglomeráció olcsóbb településein lesz lehetőség. A budai oldalon például Érden, ugyanakkor a dél-pesti agglomerációban már könnyebben válogathatnak a kínálatból.

A CSOK Plusz tehát annyit jelent az ingatlanpiaci kereslet szempontjából, hogy a nagyobb, háromszobás ingatlanok iránt mutatkozhat nagyobb érdeklődés, ugyanakkor a támogatással élők alacsony aránya miatt a korábbiakhoz képest nem okoz jelentősebb eltolódást a keresletben. A csokosok akár a felújítandó lakásokat is meg fogják venni megfelelő elhelyezkedés esetén, bár a minimális méret ezeknél az egy nappali plusz két hálószoba.

A CSOK-nál lényegesen nagyobb hatással lehet viszont az ingatlanpiacra a csökkenő infláció és kamatszint. Utóbbi lassan eléri azt a tartományt, ahol a vevők nagyobb számban elgondolkodnak jelzáloghitel felvételén. Emellett persze egy új otthonfelújítási támogatás, a reálbérek növekedése, és végső soron a lakásárak csökkenése is komoly hatást gyakorolna a keresletre, miközben a kínálati piac jelentősen túlárazott.

Mindenesetre a mérséklődő kamatok a nagyobb, élhetőbb ingatlanok felé terelik a vevőket, ahogy az a korábbi időszakban is jellemző volt, hiszen Nagy Csaba szerint a hitel révén kibővülő ingatlanpiaci lehetőségekkel élnek is az emberek, vagyis belevágnak a nagyobb értékű ingatlanok megvásárlásába.

elado-panellakas-budapest-xiii-kerulet-97917462-t6.webp A főváros legnépszerűbb ingatlanpiaci célpontjának számító XIII. kerületben is találni három szobás, felújítandó lakás 60 millió forint alatti összegért.

Rencsevics Mária emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is elsősorban a felújított ingatlanok keresettek, mivel félnek a vevők a felújítás költségétől és kockázatától, illetve sok esetben nem is akarnak a felújításra időt áldozni.

Megfigyelései szerint a 35-40 millió forintnál olcsóbb ingatlanok iránt nagyobb a kereslet, és egy ilyen árú ingatlant szerencsés esetben már a Babaváró és a CSOK Plusz kombinációjával a ma albérletben élők is megvásárolhatnak úgy, hogy kisebb lesz a törlesztőjük, mint a bérleti díj.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
2024.04.03. #ingatlanvásárlás #vízpart
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
Egyre többen élnek életvitelszerűen a Budapestről kevesebb, mint egy óra autóútra lévő tónál. A Velencei-tó ingatlankínálatát böngészve kiderül, mi a különbség a Balaton és Agárd között.
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
2024.04.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
Márciusában 11 046 lakóingatlant sikerült értékesíteni a Duna House tranzakciószámbecslése szerint, ami ötven százalékkal jobb első negyedévet jelent, mint a tavalyi.
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
2024.04.01. #ingatlanvásárlás #tippektrükkök
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
Így szerezhetsz magadnak értékes énidőt a gyógyfürdőn, az edzőtermen és a szórakozóhelyen kívül.
Az ország legjobban kettészakított vármegyéjében egyszerre van jelen a luxus és a mélység
2024.03.08. #ingatlanvásárlás #ingatlanárak
Az ország legjobban kettészakított vármegyéjében egyszerre van jelen a luxus és a mélység
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Somogy vármegye ingatlanpiaca 9. a vármegyék rangsorában a 2023-ban feladott ingatlanhirdetések száma alapján, és itt minden harmadik meghirdetett ingatlan árát csökkentették. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Somogyban?
Ezeket a falvakat megmentette a Falusi CSOK, van ahol 4 új lakó is elég volt
2024.03.07. #ingatlanvásárlás #csok
Ezeket a falvakat megmentette a Falusi CSOK, van ahol 4 új lakó is elég volt
Bár a lakáspiac egyértelműen lassult, a kistelepülések vonzereje növekedni tudott 2022-ben, így azok jellemzően eredményesebben álltak ellen a népességcsökkenésnek is. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a Falusi CSOK még új lendületet is kaphat a támogatási rendszer ez év elejétől érvényes átalakítása nyomán.
Salgótarjánba költöznél? Mit tud ez a város, ami ezt a két szélsőséget kínálja?
2024.03.04. #eladóház #ingatlanvásárlás
Salgótarjánba költöznél? Mit tud ez a város, ami ezt a két szélsőséget kínálja?
Az ország egyik legszebb fekvésű városában, Nógrád központjában kifejezetten jó áron juthatsz otthonhoz.
Gyaloglás, szieszta, otthonok: egy kéktúrázó kalandozása Sárvártól Sümegig
2024.03.01. #eladóház #ingatlanvásárlás
Gyaloglás, szieszta, otthonok: egy kéktúrázó kalandozása Sárvártól Sümegig
1172 kilométer és 27 szakasz: ezt kínálja az Országos Kéktúra útvonala, amelyet most az otpotthon.hu ingatlanhirdetésein keresztül bejárunk majd, bemutatjuk a tájegységeket és természetesen a helyi ingatlanokra is felhívjuk a figyelmet.
Előbb a hivatalt kérdezd, ha otthont akarsz csinálni a garázsodból!
2024.02.27. #ingatlanvásárlás #építkezés
Előbb a hivatalt kérdezd, ha otthont akarsz csinálni a garázsodból!
Az egyre nehezebb lakhatási körülmények egyre kreatívabb kényszermegoldásokat szülnek, mint például a lakássá alakítható garázs. Hogy erre Magyarországon van-e mód, arra a cikkben kerestük a választ.
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
2024.02.10. #eladólakás #ingatlanvásárlás
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
Arról állandó viták folynak országszerte, hol a legjobb élni Magyarországon. Szombathelyen arra büszkék, hogy a menő osztrák rádiókat hallgathattak, Pécs környékén a sikeres zenekarok, Miskolcon pedig a dacos büszkeség ad identitást. Aztán ott van Szeged, ahol egyszerűen csak jó élni. Az ország egyik legjobb városában bármilyen ingatlantípusból válogathatsz, most öt egészen különbözőt mutatunk.