2024.02.22.Szerző: OTP Otthon #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac

Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát

Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Nógrád vármegye ingatlanpiaca az utolsó előtti a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Az országos átlagnál itt kevésbé volt meg a hajlandóság az árcsökkentésre a háztulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Nógrádban?


Nógrád vármegyében 2023-ban összesen 3219 ingatlanhirdetést adtak fel az otpotthon.hu ingatlankeresőn, amivel méretét tekintve – Budapesten kívül – a 18. ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában, és amelyet a főváros vonzáskörzete miatt hangsúlyosan erős Pest vezet. Nógrádot közvetlenül Vas vármegye ingatlanpiaca előzi, és mögötte a rangsorban már csak Tolna vármegye található. 2024-ben viszont megelőzte Vast az eddig meghirdetett ingatlanok számát tekintve.

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Nógrád vármegyében átlagosan 259 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 325,4 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Képernyőkép 2024-02-21 143842.png Forrás: otpotthon.hu

A Nógrád vármegyei családi házak négyzetméterára így közel 45 százalékkal elmarad az országos átlagtól, míg a lakásokért feleannyit kell fizetni négyzetméterenként, mint az országos átlag. A 2023-as esztendőben a nógrádi családi házak négyzetméterára a januári átlagos 248,7 ezer forintról december végére 321,4 ezer forintra nőtt, ami közel 30 százalékos nominális áremelésnek számít.

Az eladó lakásoknál ezzel szemben árcsökkenést tapasztaltunk, a 2023 januári átlagos 343 ezer forintos négyzetméterár 2023 decemberére 308,3 ezer forintra csökkent, ami nominálisan közel 10 százalékos csökkenést jelent januártól decemberig.

A 2024-ben eddig feladott ingatanhirdetések alapján a vármegyében a négyzetméterárakban a házaknál 10 százalékos emelkedés, a lakásoknál viszont jelentős csökkenés figyelhető meg az otpotthon.hu-n adatai szerint.

Kis hajlandóság az árcsökkentésre

Nógrád vármegyében a házhirdetések 25,2 százalékában csökkentettek árat az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, ami országos viszonylatban kisebb hajlandóságot mutat az árcsökkentésre. Ezzel szemben csak a hirdetések 2,6 százalékában emeltek az eredeti árhoz képest. A vármegyében a háztulajdonosok 72,2 százaléka egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett árat. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 12,7 százalékos, az emelés ennél több volt, átlagosan 14,3 százalékos.

A lakástulajdonosok is hasonló stratégiával és hasonló arányban változtattak: 23,9 százalék, tehát tulajdonosoknak kevesebb mint a negyede csökkentett, és 3 százaléknyian árat emeltek: a csökkenés közel 8 százalékos volt, az emelés pedig átlagosan 5,3 százalékos.

Képernyőkép 2024-02-21 143901.png

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “A lélektani határ a fél év, általában ezután mérséklik az eredeti hirdetési árat.”

A megyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A legtöbb lakáshirdetést Salgótarjánban adták fel, amit Bátonyterenye, Balassagyarmat, Herencsény, Pásztó követett 2023-ban. 2024 januárjában a sorrendben változás történt, és Pásztót megelőzve Jobbágyiban és Berkenyén is több ingatlanhirdetést adtak fel.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

elado-villa-kastely-szirak-98199100-t6.webp

Nógrád vármegyében jelenleg a legdrágább ingatlan a sziráki kastély, amiért 1,8 milliárd forintot szeretne a tulajdonosa kapni. A legértékesebb pedig a Legénden található kilenc szobás kastély a maga 1 490 196 forintos négyzetméterárával, és amiért 760 millió forintot kér a tulajdonos. Nem lakáscélú ingatlanok közül a legdrágább jelenleg Nógrád vármegyében egy nőtincsi ipari és kereskedelmi ingatlan: a kéthektáros területen található élményparkot 1,1 milliárd forintért hirdetik megvételre.

Borítókép: Szirák, Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Csúcsot döntött a hazai lakáspiac
2024.04.11. #ingatlanpiac #hírek
Csúcsot döntött a hazai lakáspiac
Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index, miközben a használt lakásoknál árcsökkenést regisztráltak. Az ellentmondás ellenére a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe, írja közleményében az OTP Ingatlanpont.
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
2024.04.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
Márciusában 11 046 lakóingatlant sikerült értékesíteni a Duna House tranzakciószámbecslése szerint, ami ötven százalékkal jobb első negyedévet jelent, mint a tavalyi.
Cifra Palota: a XV. kerület lakótelepét elhagyva ezeréves vidéki városba keveredhetsz
2024.03.21. #eladóház #ingatlaneladás #családiház #ingatlanhirdetés #budapest
Cifra Palota: a XV. kerület lakótelepét elhagyva ezeréves vidéki városba keveredhetsz
Számos olyan kerület van Budapesten, ahol a lakótelepek és a kertvárosi rész is különböző arcát mutatják a városrésznek. Óbuda mellett a XV. kerület is erről a kettősségéről híres. Bemutattuk Újpalotát, most pedig a kerület másik kacsalábú része, Rákospalota következik.
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
2024.03.17. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 13. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben kisebb a hajlandóság az itteni ingatlanoknál az árcsökkentésre, mint az országban máshol általában. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Hevesben?
Ide menekültek az emberek a pesti nyüzsgésből, most belőlük lehet elég
2024.03.14. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Ide menekültek az emberek a pesti nyüzsgésből, most belőlük lehet elég
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak alig több mint a harmada változtatott az eredeti hirdetési áron. A vármegye eddig markánsan dinamikus piaca 2024 elején jóval visszafogottabb képet mutatott az ország más területeihez képest.
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék próbahónapot és megjelenést!
2024.03.13. #ingatlanhirdetés
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék próbahónapot és megjelenést!
A több mint havi 1 millió látogató és a kedvező ár-érték arányú csomagajánlatok mellett most ajándék próbahónappal és extra megjelenéssel várja az egyik legnagyobb ingatlankereső új ingatlanközvetítő előfizetőit.
Baranya vármegye az árcsökkentők fellegvára az ingatlantulajdonosok között
2024.03.12. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Baranya vármegye az árcsökkentők fellegvára az ingatlantulajdonosok között
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Baranya vármegyében az ingatlanhirdetőknek sokkal nagyobb százaléka - a házaknál 39,2, a lakásoknál 34,6 - csökkentett árat, mint bárhol az országban. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.
Győr-Moson-Sopron vármegye ingatlanpiaca ötödével drágább az országos átlagnál
2024.03.05. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Győr-Moson-Sopron vármegye ingatlanpiaca ötödével drágább az országos átlagnál
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a hetedik a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában az eladó ingatlanhirdetések számát tekintve, miközben minden negyedik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már. 2024 ehhez hasonló hirdetési dinamikával indult.
Milyen a jó ingatlanfotó? Az ingatlanfotós válaszol
2024.03.04. #eladólakás #ingatlanhirdetés
Milyen a jó ingatlanfotó? Az ingatlanfotós válaszol
Az ingatlan önéletrajza a hirdetés. Szerepel benne minden fontos információ, amit tudni kell: mikor épült, mikor és milyen jellegű felújítások voltak benne. Ahogy ma már alapkövetelmény a fényképes önéletrajz, úgy ingatlanhirdetés sem létezik fotó nélkül. És hogy mekkora különbség van fotó és FOTÓ között, azt mindnyájan látjuk. Mindenesetre Demeter Péter ingatlanfotós most egyszerű, de nagyszerű tippeket oszt meg az OTP Otthon Magazin olvasóival, hogy megkönnyítse számotokra a szeretett lakásotok értékesítését.