2023.11.04.Szerző: S. E. #energiahatékonyság #fenntarthatóság

A fenntartható konyha 5 titka

A fenntartható konyha 5 titka

Mondjunk egy igazi win-win helyzetet? Mit szólnál, ha olyan főzési rutint alakíthatnál ki, amellyel egyszerre a szíveden viseled a Föld sorsát és spórolhatsz is. Nem is olyan rossz ajánlat, igaz?


Telerakni a sütőt

Az a 10 perc, amikor a sütő előmelegszik, tökéletes alkalom a diófélék vagy a száraz kenyérmorzsa pirítására. Ha egy nagy sütős délutánt tervezel, igyekezz úgy alakítani a dolgokat, hogy az összes sütőrácsra kerüljön valami!

elado-csaladi-haz-szabadegyhaza-85037893-t6.webp Ennak az eladó szabadegyházai háznak a gyümölcsösében pompás sütögetésekre van kilátás.

Azzal is zöldebb lehetsz, ha a sütés idő lejárta előtt 5-10 perccel kikapcsolod a sütőt, hiszen a belső tér már elég forró ahhoz, hogy elkészüljön az étel – ezt torták, sütemények és kenyerek esetében nem ajánlott, de minden más finomságnál alkalmazhatod.

Maximális felhasználás

Hagyd, hogy a hűtőszekrényed és a kamrád tartalma határozza meg, hogy mit főzz! Az esetek többségében mindened megvan, ami egy étel elkészítéséhez szükséges, csak egy kis fantázia kell a végleges menüért. Az is fontos, hogy minden részét felhasználd az ételeknek, tehát a brokkoli szára és a céklalevél is kerüljön a tányérra!

Ételellenőrzés a lejárat napján (és környékén)

Mielőtt kidobnád a pudingot, mert a csomagolás szerint aznap már nem fogyasztható, inkább kóstolj bele! Ezek a dátumok általában az élelmiszerek minőségére vonatkoznak, nem pedig a biztonságra, ezért kétszer is gondold meg, mielőtt kidobsz valamit, csak azért, mert lejárt a terméken szereplő dátum. Természetesen, ha a tejnek savanyú szaga van, ha a salsás üveg belsejében szürke pelyhek nőttek, akkor egyértelműen nem fogyaszthatóak.

Komposztálás

Ha nem dobod ki az ételt a szemétbe, azzal jót teszel a Földnek. A becslések szerint az ételmaradékok a hulladéklerakók tartalmának negyedét teszik ki, ráadásul, amikor bomlásnak indulnak, káros üvegházhatású metánt szabadítanak fel. Ha nincs is elég helyed vagy elszántságod egy komposztkukac család telepítéséhez a lakásodba, a maradékokat egy kamrában elhelyezett kukában vagy a fagyasztóban lévő tárolóban is elteheted, hogy később valaki más komposzttá alakítsa.

elado-csaladi-haz-nagykanizsa-96209389-t6.webp Ebben a nagykanizsai házban érdemes észrevenni a lehetőséget, az ára és a telek végében álló komposztáló is vonzó.

Keress rá a neten a „közösségi komposztpontok” kifejezésre, hogy megtudd, hol gyűjtenek hozzád legközelebb ételhulladékot!

Kevesebb csomagolás

Minek csomagolnál be minden félbevágott citromot alufóliába, csak azért, hogy hamarosan elővedd a hűtőből, majd kidobd? A hűtőszekrényben lévő tálakat egyszerűen fedd le tányérokkal!

A hagyma-, grapefruit-, dinnye- és egyéb féléket nyugodtan tárolhatod egy tálkán, a vágott felükkel lefelé. A műanyag kenyérzacskókat is újrahasznosíthatod terménytáskaként és az üvegedényeket is megmentheted a maradékok tárolására.

A papírtörlő elhagyása

Nem könnyű leszokni a megszokott papírtörlőről, ezért érdemes azzal kezdeni, hogy áttérsz az újrahasznosított papírból készült változatra. Ez a fajta általában nem olyan vastag és nem olyan nedvszívó, mint a klasszikus törlő, ezért innen már csak egy lépés, hogy törölközőért vagy konyharuháért nyúlj, ha meg kell törölni a kezedet főzés közben, vagy fel kell itatni valamilyen folyadékot. Igyekezz áttérni a mosható, univerzális és komposztálható rongyokra – vannak olyan darabok, amelyek akár 200 mosást is kibírnak!


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
2023.11.29. #fenntarthatóság #tippektrükkök
5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
Kandallós ingatlanban lakni remek lehetőség, de tízből kilenc kandalló- és kályhatulajdonos biztosan utálja kikaparni a hamut. Pedig ha tudnák, mennyi mindenre használható a hamu a ház körül, máris sokkal jobban kedvelnék.
Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt
2023.11.28. #energiahatékonyság
Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt
Piaci becslések alapján 2020-ban Magyarországon a lakóingatlanok csupán 4-5 százaléka volt okosotthon, azonban az előrejelzések szerint a jövő év végére már 14 százalékra nőhet az arányuk hazánkban. A legtöbben a kényelem miatt költöznének egy ilyen ingatlanba, pedig számos egyéb előnyük is van ezeknek a megoldásoknak. De nézzük, melyek a legnépszerűbb funkciók a hazai felhasználók körében, és mennyibe kerülnek ezek. Annyit elárulhatunk: az összeg jóval alacsonyabb, mint amennyire a legtöbben gondolnak.
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
2023.11.26. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
A változékony energiaárak és a klímaszorongás mellett igazán jó lépésnek tűnik, ha napkollektort telepítesz az otthonodba, akár még ősszel is. Esetleg, ha éppen ingatlant vásárolnál, akkor pedig olyanra esne a választásod, ahol a korábbi tulajdonos ezt a lépést már megtette. Ehhez adunk ötleteket.
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, hány fok lesz a jövő héten?
2023.11.23. #energiahatékonyság #lakberendezés
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, hány fok lesz a jövő héten?
Miként szövi át a digitális technológia az életünket egyre jobban? Okostévé, okoskarkötő, robotporszívó, robotfűnyíró, hangvezérelt médialejátszó, csak, hogy néhányat említsünk. Bár az okostükör is már majdnem tíz éves, a magyar háztartások csak most kezdték el felfedezni. Mire jó?
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
2023.11.21. #kertészet #fenntarthatóság
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
Ha még nem kezdtél neki a téliesítésnek, akkor itt az idő, hogy felkészítsd a növényeket a hideg hónapokra.
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
2023.11.20. #eladóház #újépítésű #energiahatékonyság
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
Akár új otthonba költözik, akár a régit igyekszik felújítani, ma már szinte mindenki a modern technológiát, a hőszivattyús hűtő- és fűtőrendszereket keresi. Most ezt a témát járjuk körbe és mutatunk rá példákat is.
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
2023.11.20. #eladóház #fenntarthatóság
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
Szinte minden ház egy idő után szűkössé válik a lakóinak; miután belakod az ingatlant, elkezdesz tárgyakat felhalmozni, amik újabb és újabb helyeket foglalnak el. Az is megeshet, hogy a lakás kialakítása miatt hiába szelektálsz rendszeresen, elkelne egy olyan helyiség is, ahova elhelyezheted a dolgaidat. Vagy magadnak elvonuláshoz.
New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
2023.11.17. #fenntarthatóság #építkezés
New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
Előremutató projektben segít az ingatlanfejlesztőknek a város vezetése.
Látod? Nem látod? Na látod! – Avagy a láthatatlan fűtés előnyei
2023.11.17. #eladóház #energiahatékonyság #felújítás
Látod? Nem látod? Na látod! – Avagy a láthatatlan fűtés előnyei
Ha építkezel, ha lakásfelújításban hagyományosan radiátorokat használnak hőleadóként. Ezért szokatlannak és modernnek gondoljuk az olyan alternatívákat, mint amilyen a padlófűtés vagy a szalagradiátor. Pedig utóbbi több mint 40 éve van a piacon, csak szinte láthatatlanul.