2023.11.04.Szerző: S. E. #energiahatékonyság #fenntarthatóság

A fenntartható konyha 5 titka

A fenntartható konyha 5 titka

Mondjunk egy igazi win-win helyzetet? Mit szólnál, ha olyan főzési rutint alakíthatnál ki, amellyel egyszerre a szíveden viseled a Föld sorsát és spórolhatsz is. Nem is olyan rossz ajánlat, igaz?


Telerakni a sütőt

Az a 10 perc, amikor a sütő előmelegszik, tökéletes alkalom a diófélék vagy a száraz kenyérmorzsa pirítására. Ha egy nagy sütős délutánt tervezel, igyekezz úgy alakítani a dolgokat, hogy az összes sütőrácsra kerüljön valami!

elado-csaladi-haz-szabadegyhaza-85037893-t6.webp Ennak az eladó szabadegyházai háznak a gyümölcsösében pompás sütögetésekre van kilátás.

Azzal is zöldebb lehetsz, ha a sütés idő lejárta előtt 5-10 perccel kikapcsolod a sütőt, hiszen a belső tér már elég forró ahhoz, hogy elkészüljön az étel – ezt torták, sütemények és kenyerek esetében nem ajánlott, de minden más finomságnál alkalmazhatod.

Maximális felhasználás

Hagyd, hogy a hűtőszekrényed és a kamrád tartalma határozza meg, hogy mit főzz! Az esetek többségében mindened megvan, ami egy étel elkészítéséhez szükséges, csak egy kis fantázia kell a végleges menüért. Az is fontos, hogy minden részét felhasználd az ételeknek, tehát a brokkoli szára és a céklalevél is kerüljön a tányérra!

Ételellenőrzés a lejárat napján (és környékén)

Mielőtt kidobnád a pudingot, mert a csomagolás szerint aznap már nem fogyasztható, inkább kóstolj bele! Ezek a dátumok általában az élelmiszerek minőségére vonatkoznak, nem pedig a biztonságra, ezért kétszer is gondold meg, mielőtt kidobsz valamit, csak azért, mert lejárt a terméken szereplő dátum. Természetesen, ha a tejnek savanyú szaga van, ha a salsás üveg belsejében szürke pelyhek nőttek, akkor egyértelműen nem fogyaszthatóak.

Komposztálás

Ha nem dobod ki az ételt a szemétbe, azzal jót teszel a Földnek. A becslések szerint az ételmaradékok a hulladéklerakók tartalmának negyedét teszik ki, ráadásul, amikor bomlásnak indulnak, káros üvegházhatású metánt szabadítanak fel. Ha nincs is elég helyed vagy elszántságod egy komposztkukac család telepítéséhez a lakásodba, a maradékokat egy kamrában elhelyezett kukában vagy a fagyasztóban lévő tárolóban is elteheted, hogy később valaki más komposzttá alakítsa.

elado-csaladi-haz-nagykanizsa-96209389-t6.webp Ebben a nagykanizsai házban érdemes észrevenni a lehetőséget, az ára és a telek végében álló komposztáló is vonzó.

Keress rá a neten a „közösségi komposztpontok” kifejezésre, hogy megtudd, hol gyűjtenek hozzád legközelebb ételhulladékot!

Kevesebb csomagolás

Minek csomagolnál be minden félbevágott citromot alufóliába, csak azért, hogy hamarosan elővedd a hűtőből, majd kidobd? A hűtőszekrényben lévő tálakat egyszerűen fedd le tányérokkal!

A hagyma-, grapefruit-, dinnye- és egyéb féléket nyugodtan tárolhatod egy tálkán, a vágott felükkel lefelé. A műanyag kenyérzacskókat is újrahasznosíthatod terménytáskaként és az üvegedényeket is megmentheted a maradékok tárolására.

A papírtörlő elhagyása

Nem könnyű leszokni a megszokott papírtörlőről, ezért érdemes azzal kezdeni, hogy áttérsz az újrahasznosított papírból készült változatra. Ez a fajta általában nem olyan vastag és nem olyan nedvszívó, mint a klasszikus törlő, ezért innen már csak egy lépés, hogy törölközőért vagy konyharuháért nyúlj, ha meg kell törölni a kezedet főzés közben, vagy fel kell itatni valamilyen folyadékot. Igyekezz áttérni a mosható, univerzális és komposztálható rongyokra – vannak olyan darabok, amelyek akár 200 mosást is kibírnak!


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 176 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
2024.06.22. #felújítás #családiház #energiahatékonyság
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
Bár elsőre nem tűnik könnyűnek egy régivágású kockaház (értsd: Kádár-kocka) energetikai felújítása, ám az egyáltalán nem is megvalósíthatatlan. Ráadásul még ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük vele.
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
2024.06.20. #újépítésű #energiahatékonyság
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
Van, aki régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy új otthont vásárolna egy jó környéken, esetleg befektetés céljából keres lakást, de nem érdemes sokáig habozni, mert azok a kelendő, modern ingatlanok, amelyek minden igényt kielégítenek, illetve amelyeket gyorsan és megfelelő áron bérbe is lehet adni, nagyon gyorsan gazdára találnak. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a lakás vonzó környéken legyen, ami otthonos és idővel az értéke is növekszik.
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
2024.06.16. #tippektrükkök #fenntarthatóság
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
Évente több mint 100 milliárd banánt fogyasztunk el világszerte, ez a legkelendőbb gyümölcs az összes többi közül. Lehet sárga, zöld, sőt akár piros, ami sokkal egészségesebb és finomabb a másik két fajtához képest. Ám mielőtt a banánhéjat a kukába dobnád, tedd félre, mert egy igazi csodaszer, amit az otthonodban is felhasználhatsz!
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
2024.06.14. #lakberendezés #fenntarthatóság
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
Nézd meg a padlót, és válaszd ki a kamrából, konyhából vagy fürdőszobai szekrényből azt a terméket, amivel biztosan dolgozhatsz! Mindig a padlótípushoz kell a terméket kiválasztani, de mit tegyél a vízbe, hogy sokáig tiszta és jó illatú maradjon a padló?
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
2024.06.12. #újépítésű #energiahatékonyság
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
A jövő városa épül a pesti Duna-parton: a lakások a folyóra és a budai hegyekre kínálnak örök panorámát, 90 000 négyzetméternyi autómentes zöldterület ölelésében.
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
2024.06.10. #ingatlanbefektetés #fenntarthatóság
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
A fővárosi autós közlekedésnek és parkolásnak megvannak a maga szabályai, ami néha olyan, mintha nem is lenne. Vagy mintha mindenki más kiadású KRESZ könyvből tanult volna. Az autókkal telített Budapesten a kormány mögül vívják az utcai harcot az elsőbbségért, a haladásért és a parkolásért. Az utóbbival kezdődnek igazán a bajok: a kerületek nagy részében kétszer annyi gépjármű van, mint parkolóhely, ha az állandó lakosokat vesszük figyelembe. Most itt a lehetőség a saját parkolókra, ezekből mutatunk néhány eladósorba került helyet.
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
2024.06.09. #fenntarthatóság #kertészet
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
Egész évben friss uborkát, epret vagy koriandert tennél az asztalra rakni? Akár egy kis lakásban kialakíthatsz egy saját kertészetet.
Miért akarna bárki cohousingban élni? Válaszol a Z generáció
2024.05.24. #eladóház #fenntarthatóság
Miért akarna bárki cohousingban élni? Válaszol a Z generáció
Mi abban a buli, hogy több idegen közösségként él egy fedél alatt? A 2010-es évek elején néhány építész hallgató hazatérve külföldről itthon is elkezdte megvalósítani és népszerűsíteni az együttélés ezt a formáját.
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
2024.05.22. #eladóház #energiahatékonyság
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
Fejér vármegye mindig is különleges státuszban volt más országrészekhez képest, hiszen a főváros közelsége és a jó közlekedés is arra predesztinálta, hogy fontos események és beruházások helyszínévé váljon. Fejér az ország egyik legerősebb gazdasági régiója, ráadásul két népszerű tóhoz is közel esik, ezért különlegesek az itteni ingatlanok is.