2023.11.13.Szerző: Árgyelán Dorina #felújítás #építkezés #építőanyag

Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód

Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód

Kevés dolog kiábrándítóbb annál, mint néhány hónappal az új lakás megvásárlása után észrevenni, hogy penészfoltok jelentek meg a falon. A fal vizesedése összetett probléma: azon kívül, hogy csúnya, lassan, de biztosan felemészti az épület szerkezetét a benne élők egészségével együtt. Mi a megoldás?


A penészeltávolító készítmények ugyan ideig-óráig működhetnek és eltűntethetik a szem elől az ingatlan rossz vízszigeteléséből fakadó tüneteket, de végleges megoldást nem nyújtanak.

Eső után köpönyeg

De a következő esőre már felkészülhetsz. Szerencsés esetben a vízszigetelésről már az építkezéskor gondoskodik a kivitelező, és mind az alap, a falak és a tető is védelmet kap a nedvességgel szemben. Viszont legalább ugyanekkora figyelmet érdemel a terasz, az erkély szigetelése is, valamint a fürdőszobában előforduló magas páratartalomra is fel kell készülni, ahogy a hirtelen és nagy mennyiségben érkező vízzel járó balesetekre is.

Amennyiben a vízszigetelés nem megfelelő vagy csak nincs, akkor a falak nedvesedni kezdenek, aminek a nyomán megjelenik a penész és a salétrom. A lehangoló látványt sajátos dohos szag is kíséri, ami mindenbe beivódik. A lakásban élők egy idő után ehhez hozzá szokhatnak, de egy vendégnek azonnal megcsapja az orrát. A kellemetlenségek sora itt nem ér véget: allergia, asztma és számos más felső légúti betegség kialakulásával járhat az ilyen épület levegője.

A kivitelező ennél az őrbottyáni ikerháznál bitumenes vastaglemez szigetelést választott elado-ikerhaz-orbottyan-95263473-t6.webp

Milyen megoldások léteznek utólagos vízszigetelésre?

Visszatérő vizesedésnél az állandó penészírtáson és gyakoribb festésen kívül muszáj további lépeseket is tenni. Ezek ugyanis csak ideig-óráig fedik el a tüneteket, de nem jelentenek sem tartós, sem végleges megoldást.

A szigetelések két csoportba sorolhatók teljesítményük szerint:

  • vízhatlan (teljes szárazsági követelménynek megfelelő)
  • vízzáró (viszonylagos szárazsági szintet megengedő).

Ezek meghatározzák, hogy egy épület mely részén alkalmazhatók, de tekintettel kell lenni arra is, hogy milyen anyagból épült a fal, honnan ered az ázás, új vagy régi a szigetelni kívánt épület.

• Lemezbeütés

Az ingatlan szélességére méretre vágott acéllemezt pneumatikus kalapáccsal juttatják a falba. Ennek az eljárásnak az előnye, hogy a lemez teljes vízszigetelést biztosít, tehát megakadályozza a falak későbbi nedvesedését, mindez meglehetősen rövid kivitelezési idővel jár.

Az acéllemez behelyezése után a vakolatban, falban lévő sókat ki kell vonni, hogy ne tudják tovább roncsolni a szerkezetet, majd egy légáteresztő vakolattal kell kezelni a felületet.

• Sajtolás

Hasonló a lemezbeültetéshez, annyi különbséggel, hogy ennél félig befűrészelik a falat, azután a téglák közé egy vízzáró bitumenes lemezt sajtolnak.

Mindkét megoldás csak abban az esetben megvalósítható, ha az épület statikailag ilyen drasztikusan is terhelhető.

• Injektálás

Lényegesen kisebb felfordulással jár, ha vegyi anyagokkal zárod el a víz útját. Az injektálás során meghatározott mélységű és sűrűségű lyukakat fúrnak a falba. Egy nagy nyomású szivattyú segítségével olyan folyékony vegyi anyagokat juttatnak ezután oda, amelyek elzárják a falban található vízvezető üregeket, ezáltal megakadályozzák a víz haladását.

Ennek a mohácsi családi háznak injektálással oldották meg az utólagos vízszigetelését elado-csaladi-haz-mohacs-96970162-t6.webp

Kvantumfizika és utólagos vízszigetelés

Létezik egy viszonylag új módszer, amit egy magyar kvantumfizikus az anyagok vízhatlanságának tulajdonságainak vizsgálata közben fedezett fel. Az Oxydtron nevet viselő fejlesztés tulajdonképpen nem más, mint újragondolt cement technológia.

A vakolatrendszer kifejezetten hálás a nedves falszerkezetért, amely az ott található sókkal és ásványi anyagokkal másodlagos kristályosodást hoz létre. Ez fogja az utólagos vízszigetelést nagyjából az idők végezetéig biztosítani. A speciális vakolat az ingatlan bármely pontján és bármilyen faltípus esetén bevethető.

A 2011-ben épült vályogház 2 réteg nehézlemez vízszigetelést kapott elado-csaladi-haz-kozarmisleny-97382107-t6.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon
2023.11.20. #építőanyag #újépítésű
A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon
Miközben a használt lakások esetében már elkezdődött az árak mérséklődése, ez a trend nem volt jellemző az újépítésű lakásoknál. Ez is közrejátszott abban, hogy jelentősen mérséklődött irántuk az érdeklődés, de van egy nagyobb gond.
New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
2023.11.17. #fenntarthatóság #építkezés
New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
Előremutató projektben segít az ingatlanfejlesztőknek a város vezetése.
Látod? Nem látod? Na látod! – Avagy a láthatatlan fűtés előnyei
2023.11.17. #eladóház #energiahatékonyság #felújítás
Látod? Nem látod? Na látod! – Avagy a láthatatlan fűtés előnyei
Ha építkezel, ha lakásfelújításban hagyományosan radiátorokat használnak hőleadóként. Ezért szokatlannak és modernnek gondoljuk az olyan alternatívákat, mint amilyen a padlófűtés vagy a szalagradiátor. Pedig utóbbi több mint 40 éve van a piacon, csak szinte láthatatlanul.
Mit érdemes tudni az elektromos fűtőpanelekről?
2023.11.16. #fenntarthatóság #energiahatékonyság #felújítás
Mit érdemes tudni az elektromos fűtőpanelekről?
Az igaz, hogy nincs új a Nap alatt, viszont a már ismert technológiák innovatív köntösbe bújva az újdonság erejével hatnak. Így azok a mostanában újra népszerűvé váló kérdések, hogy ki, mivel fűt, melyik a gazdaságosabb, környezetbarátabb, komfortosabb fűtési mód, ismerősnek tűnhetnek a régmúltból. Így bukkanhatunk rá az elektromos fűtőpanelre, amiről elmondjuk, mit érdemes tudni.
Ne falazz tovább! Inkább táblás falburkolatokat ajánlunk
2023.11.13. #építőanyag #dekor #tippektrükkök
Ne falazz tovább! Inkább táblás falburkolatokat ajánlunk
Szeretnéd egy kicsit megújítani az otthonodat, de a tapétázást túl nagy feladatnak tartod, a festést pedig nem elég tartósnak? Van élet a retró lambérián túl is, sőt ma már nemcsak beltéren, hanem kültéren is változatos és izgalmas felületeket hozhatsz létre. Igen, te, mivel a paneleket saját magad is felrakhatod. Mutatjuk.
Budapest első bevásárlóközpontja még a magyar nyelvnek is adott ajándékot
2023.11.10. #ingatlantörténelem #építkezés #budapest
Budapest első bevásárlóközpontja még a magyar nyelvnek is adott ajándékot
A plázázás mint ige 1996 óta él velünk, és azóta járunk multiplex moziba is. Akkor nyílt meg Magyarország első, nyugati értelemben vett bevásárlóközpontja, a Duna Plaza, ami megőrjítette az országot.
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
2023.11.04. #eladóház #építőanyag
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
Egy hangulatos faház még akkor is jó érzéssel tölti fel a lelkünket, ha nem is a sajátunk és csak kívülről gyönyörködhetünk benne. Eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen érzés lenne egy ilyen impozáns épület teraszán kávézni szombat reggel és hallgatni a madárcsicsergést? Így hát körbenéztünk az eladó ingatlanok között, hogy hol és mennyiért kapható egy romantikus fészek.
Ha családi házat szeretnél, a mobilház nyújthatja a legolcsóbb megoldást
2023.11.03. #eladóház #építőanyag
Ha családi házat szeretnél, a mobilház nyújthatja a legolcsóbb megoldást
A magas ingatlanárak, a folyamatosan növekvő építőanyag költségek nem kedveznek mostanában az építkezéseknek. A mobilházak viszont kisebb anyagi ráfordítást igényelnek akár a könnyűszerkezetes társaikhoz képest is. Természetesen a mobilházak le is szűkítik a lehetőségeket, ezért le kell mondani egy-két dologról. Cikkünkből megtudod, hogy pontosan mivel jár a mobilház-vásárlás.
Minden, amit lomtalanítás előtt tudnod kell
2023.10.30. #építkezés #fenntarthatóság
Minden, amit lomtalanítás előtt tudnod kell
Mit tehetsz ki és mit nem? Hol tudsz utánajárni, mikor lesz? Mi legyen azzal a szeméttel, amit nem tehetsz ki? Segítünk.