2023.11.13.Szerző: Árgyelán Dorina #felújítás #építkezés #építőanyag

Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód

Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód

Kevés dolog kiábrándítóbb annál, mint néhány hónappal az új lakás megvásárlása után észrevenni, hogy penészfoltok jelentek meg a falon. A fal vizesedése összetett probléma: azon kívül, hogy csúnya, lassan, de biztosan felemészti az épület szerkezetét a benne élők egészségével együtt. Mi a megoldás?


A penészeltávolító készítmények ugyan ideig-óráig működhetnek és eltűntethetik a szem elől az ingatlan rossz vízszigeteléséből fakadó tüneteket, de végleges megoldást nem nyújtanak.

Eső után köpönyeg

De a következő esőre már felkészülhetsz. Szerencsés esetben a vízszigetelésről már az építkezéskor gondoskodik a kivitelező, és mind az alap, a falak és a tető is védelmet kap a nedvességgel szemben. Viszont legalább ugyanekkora figyelmet érdemel a terasz, az erkély szigetelése is, valamint a fürdőszobában előforduló magas páratartalomra is fel kell készülni, ahogy a hirtelen és nagy mennyiségben érkező vízzel járó balesetekre is.

Amennyiben a vízszigetelés nem megfelelő vagy csak nincs, akkor a falak nedvesedni kezdenek, aminek a nyomán megjelenik a penész és a salétrom. A lehangoló látványt sajátos dohos szag is kíséri, ami mindenbe beivódik. A lakásban élők egy idő után ehhez hozzá szokhatnak, de egy vendégnek azonnal megcsapja az orrát. A kellemetlenségek sora itt nem ér véget: allergia, asztma és számos más felső légúti betegség kialakulásával járhat az ilyen épület levegője.

A kivitelező ennél az őrbottyáni ikerháznál bitumenes vastaglemez szigetelést választott elado-ikerhaz-orbottyan-95263473-t6.webp

Milyen megoldások léteznek utólagos vízszigetelésre?

Visszatérő vizesedésnél az állandó penészírtáson és gyakoribb festésen kívül muszáj további lépeseket is tenni. Ezek ugyanis csak ideig-óráig fedik el a tüneteket, de nem jelentenek sem tartós, sem végleges megoldást.

A szigetelések két csoportba sorolhatók teljesítményük szerint:

  • vízhatlan (teljes szárazsági követelménynek megfelelő)
  • vízzáró (viszonylagos szárazsági szintet megengedő).

Ezek meghatározzák, hogy egy épület mely részén alkalmazhatók, de tekintettel kell lenni arra is, hogy milyen anyagból épült a fal, honnan ered az ázás, új vagy régi a szigetelni kívánt épület.

• Lemezbeütés

Az ingatlan szélességére méretre vágott acéllemezt pneumatikus kalapáccsal juttatják a falba. Ennek az eljárásnak az előnye, hogy a lemez teljes vízszigetelést biztosít, tehát megakadályozza a falak későbbi nedvesedését, mindez meglehetősen rövid kivitelezési idővel jár.

Az acéllemez behelyezése után a vakolatban, falban lévő sókat ki kell vonni, hogy ne tudják tovább roncsolni a szerkezetet, majd egy légáteresztő vakolattal kell kezelni a felületet.

• Sajtolás

Hasonló a lemezbeültetéshez, annyi különbséggel, hogy ennél félig befűrészelik a falat, azután a téglák közé egy vízzáró bitumenes lemezt sajtolnak.

Mindkét megoldás csak abban az esetben megvalósítható, ha az épület statikailag ilyen drasztikusan is terhelhető.

• Injektálás

Lényegesen kisebb felfordulással jár, ha vegyi anyagokkal zárod el a víz útját. Az injektálás során meghatározott mélységű és sűrűségű lyukakat fúrnak a falba. Egy nagy nyomású szivattyú segítségével olyan folyékony vegyi anyagokat juttatnak ezután oda, amelyek elzárják a falban található vízvezető üregeket, ezáltal megakadályozzák a víz haladását.

Ennek a mohácsi családi háznak injektálással oldották meg az utólagos vízszigetelését elado-csaladi-haz-mohacs-96970162-t6.webp

Kvantumfizika és utólagos vízszigetelés

Létezik egy viszonylag új módszer, amit egy magyar kvantumfizikus az anyagok vízhatlanságának tulajdonságainak vizsgálata közben fedezett fel. Az Oxydtron nevet viselő fejlesztés tulajdonképpen nem más, mint újragondolt cement technológia.

A vakolatrendszer kifejezetten hálás a nedves falszerkezetért, amely az ott található sókkal és ásványi anyagokkal másodlagos kristályosodást hoz létre. Ez fogja az utólagos vízszigetelést nagyjából az idők végezetéig biztosítani. A speciális vakolat az ingatlan bármely pontján és bármilyen faltípus esetén bevethető.

A 2011-ben épült vályogház 2 réteg nehézlemez vízszigetelést kapott elado-csaladi-haz-kozarmisleny-97382107-t6.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 754 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Egy év múlva több ezer milliárd forint ömölhet az ingatlanpiacra?
2024.05.25. #építkezés #újépítésű
Egy év múlva több ezer milliárd forint ömölhet az ingatlanpiacra?
Az OTP Otthon meghívására a legnagyobb ingatlanberuházók vezetői ültek egy asztalhoz, hogy a jelenről és a jövő évi kilátásokról beszéljenek. Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese elmondta, minden harmadik lakáshitelt az OTP folyósítja. Tardos Gergely elemzési igazgató szerint ez volt a legrövidebb lakáspiaci recesszió, és jó két év következik.
Padlók, amikkel nem lőhetsz mellé
2024.05.18. #felújítás #tippektrükkök
Padlók, amikkel nem lőhetsz mellé
Nem tudod, milyen padlót válassz a nappalidba? Akkor a következő bejegyzésünk neked szól. Hiszen nem csupán azt tudhatod meg, hogy milyen lehetőségeid vannak, hanem arra is választ kaphatsz, hogy az egyes padlótípusok, miért lehetnek jó választások a számodra.
Hét bő év után esett mélypontra az új lakások piaca
2024.05.16. #építkezés #újépítésű
Hét bő év után esett mélypontra az új lakások piaca
2024 első negyedében sokéves negatív rekordok dőltek meg a használatba vehető új otthonok számát és a közeljövő várható fejlesztéseit mutató építési engedélyeket illetően is.
Miért lenne kötelező a konyhába a járólap?
2024.05.15. #eladólakás #építőanyag
Miért lenne kötelező a konyhába a járólap?
Talán csak megszokásból tervezünk úgy, hogy a konyhába járólap való. Persze erre megvan a logikus magyarázat: egyszerűen tisztán tartható, nem baj, ha kiborul egy pohár víz és nem is könnyen karcolódik. Viszont a belsőépítészeti trendek változásával egyre hangsúlyosabbá vált egy negatív tulajdonsága. Mégpedig az, hogy veszettül hideg. Ezen javított ugyan a padlófűtés elterjedése, de ha valaki nem akarta a teljes fűtési rendszert átalakítani, akkor maradt a diszkomfort és a hideg talp effektus.
Vágás határok nélkül: a VASS LASER forradalmasította a nagy méretű fémszerkezetek megmunkálását!
2024.05.10. #építőanyag #építkezés
Vágás határok nélkül: a VASS LASER forradalmasította a nagy méretű fémszerkezetek megmunkálását!
Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.
Kérj be több árajánlatot! Na igen, és utána mihez kezdj velük?
2024.05.09. #eladólakás #felújítás
Kérj be több árajánlatot! Na igen, és utána mihez kezdj velük?
Teljesen természetes, ha egy munkálatra, pláne felújításra több árajánlatot is bekérsz. Emiatt ne is érezd kellemetlenül magad! A vállalkozóknak ez úgyis a munkájuk része, hovatovább ők is jobban szeretik, ha feketén-fehéren le van írva, mi az ügyfél elképzelése, és nem látatlanba kell egy tól-ig sávot megsaccolni. És bár az árajánlat után is érhetnek meglepetések, most eláruljuk, hogy hogyan lehet jól árajánlatot kérni, és hogy mire figyelj, ha összehasonlítanod őket.
Itt az év legmenőbb bútortrendje!
2024.05.08. #építőanyag #lakberendezés
Itt az év legmenőbb bútortrendje!
Még, ha elsőre kicsit meglepő is, bizony a fém újra felugrott a dobogó tetejére, ami egyértelműen a fiataloknak köszönhető. De mi jön még szóba ebben a cikkben?
Így építik a jövőt az építőiparban
2024.05.02. #építőanyag #fenntarthatóság
Így építik a jövőt az építőiparban
A klímaváltozásért felelősnek tartott szén-dioxid egy jelentős részét az építőipar bocsátja ki. Persze távolról sem kizárólagosan ez a szektor tehető felelőssé, de része van benne, és éppen ezért olyan üdvös itt minden olyan innováció, ami hozzájárul a fauna és a flóra élettartamának meghosszabbításához. A következő cikkben éppen egy ilyen, nemzetközi szinten elismert vállalatot és termékét mutatunk be, amely proaktívan keresi a környezetkímélő megoldásokat, ráadásul meghatározó építőipari szereplő.
A tökéletes a kertiparti titka
2024.04.29. #építkezés #dekor
A tökéletes a kertiparti titka
Minden jel afelé mutat, hogy lassacskán befejezi a keménykedést április, és az illatfelhőbe burkolódzó májusi hétvégéken elindulhatnak végre a kertiparti dzsemborik. Ez akkor is jó hír számodra, ha most lesz esedékes a lakásavatód, mert ha van egy szeletke zöld a ház körül, oda is összegyűlhettek az ismerősökkel.