2023.05.05. #lakberendezés #kertészet

A szomszéd virágai mindig szebbek - De ezekkel a tanácsokkal fordulhat a kocka

A szomszéd virágai mindig szebbek - De ezekkel a tanácsokkal fordulhat a kocka

Már a második langymeleg hétvége elé nézünk. Megvetted már a virágokat az erkélyre? Most már itt az ideje!


A szomszéd balkon már virágban pompázik, de te még nem kezdtél hozzá a helyiség kicsinosításához? A hétvégén nekiállhatsz a kertészkedésnek. Kísérletezhetsz fűszernövényekkel, chilivel, vagy olyan hasznos növényekkel, amik távol tartják a szúnyogokat. Hogy mi a lényeges a virágok kiválasztásánál, azt ebben a korábbi cikkünkben foglaltuk össze, és olyan növényeket gyűjtöttünk össze, amik sokáig tündökölhetnek neked, és ráadásnak még eladó ingatlanokat is nézegethetsz, amelyeknek pompás virágok díszítik a kertjét, erkélyét.

Cserép vagy virágláda?

  • Akár a balkonon, akár a mennyezetről lelógatva: irtó jól néz ki. Elsősorban szárazságtűrő típusokat tanácsolunk balkonládába ültetni, hiszen általában a korlátra szokták őket aggatni, ahol kevés az árnyék.

  • A félárnyékot kedvelő fajtáknak a tűző napsugarak elől védett helyre van szükségük. Ez a cserép, aminél fontos, hogy az alja lyukas legyen, hogy a felesleges víz el tudjon folyni és ne keletkezzen pangó víz.

Az ültetés menete

A virágokkal lavírozva már majdnem elkezdheted az ültetést. Kinézted a helyét is mindegyiknek? És virágföldet is vettél?

  • Jó minőségű virágföldet vegyél, ami nem tartalmaz kártevőket, nem gyomosodik!

  • Az edényt töltsd fel félig földdel, és tedd rá a növényt!

  • A régi földet hagyd a gyökerén, és vigyázz rá, hogy a mozgatás közben se sértsd meg!

  • Ezután takard be még földdel, és kicsit nyomkodd le a tövénél. Végül alaposan locsold meg!

A virágláda vagy cserép kiválasztásánál azt is vedd figyelembe, hogy növényeid megnőnek, ezért különösen figyelj a méretre, ha a ládába több azonos vagy különböző fajta kerül! Ez utóbbi esetben még az is tervezést igényel, hogy ezek milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Népszerű hagymások

A jácint, a csillagvirág, nárcisz és a tulipán a legkedveltebb korai virágok. Ezek közül sajnos csak a jácint és a nárcisz élvezhető viszonylag sokáig. Ezeket a hagymás növényeket leginkább az előkertekben látni, de kis odafigyeléssel lakásban is jól nevelhetők.

Ha illatozó jácintot szeretnél az erkélyen nevelgetni, akkor ültetés után ne feledkezz meg a tápoldatozásról. Nagy melegben megnő a folyadékigénye, virágzás után pedig le kell vágni róla a tokkocsányokat. Ha jövőre is szeretnél benne gyönyörködni, akkor a teleltetésről se feledkezz meg.

Dália, a színkirálynő

A dáliáknak rengeteg változata létezik, így színben, nagyságban biztosan megtalálod azt, amelyik teraszod éke lehet. Kedveli a napsütötte helyet, és akár dézsában, balkonládában is jól érzi magát.

Csüngő fajták

A mennyezetről lógó kaspókban esztétikusan mutatnak a különböző csüngő típusok. Ez lehet akár egy érdekesebb muskátli, vagy a dúsan burjánzó verbéna. A fentről való lelógatással helyet spórolhatsz a teraszon. Érdemes olyan helyre tenni, ahol nem közlekedtek, különben inkább zavaróvá válik, mint élvezetessé. A locsoláshoz legyen kézközelben olyan alkalmatosság, amelyre stabilan felállhatsz az öntözéskor.

A kankalin többedmagával látványos

A kankalin vagy más néven primula tipikusan az a növény, ami kertbe, vagy erkélyre való. Nem bírja ugyanis a lakás melegét, ahogy a fagyok is ártanak neki. Csoportosan ültetve mutat a legszebben a balkon egy árnyékosabb részén. Szereti a nedvességet, de nem jó, ha vízben áll. Sokáig tartó virágzással hálálja meg, ha tőzeggel kevert általános virágföldbe ülteted, az alapos öntözés után leöntöd róla a felesleges vizet és virágzáskor némi tápoldattal látod el.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

8 dolog, amit tilos mosogatószerrel vagy folyékony szappannal
2024.04.13. #kertészet #dekor
8 dolog, amit tilos mosogatószerrel vagy folyékony szappannal
A piszkos, zsíros edények megtisztításához továbbra is a legjobb eszköz a kézi mosogatószer, de akármilyen egyszerű megoldásnak is tűnik más tárgyakat is azzal takarítani, soha ne tedd! A mosószerek esetenként túl erősek lehetnek bizonyos felületekhez, anyagokhoz.
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
2024.03.24. #kertészet #fenntarthatóság
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
Némi földdel, vízzel és fogpiszkálóval már el is indíthatod az avokádóbizniszt. Pontos menetrendért olvass tovább!
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
2024.03.23. #luxusingatlan #lakberendezés
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
Akit egyszer elkapott a vintage stílus varázsa, azt nem ereszti. A vintage hangulat már jó pár éve hódít, és nagy valószínűséggel még egy darabig népszerű is marad, hiszen sokan szeretik a romantikus otthonokat. A régiesség bája, a virágminta, a felújított, kicsit ütött-kopott bútorok olyan hangulatot árasztanak, amiben könnyű jól érezni magunkat. Ezekben az otthonokban a múlt iránti tisztelet, a kényelem és a lakberendezés iránti szeretet egyszerre fedezhető fel.
Lusta kertészek ars poeticája: azért nem kapálok, mert gyógyító gyomot nevelek
2024.03.23. #eladóház #kertészet #tippektrükkök
Lusta kertészek ars poeticája: azért nem kapálok, mert gyógyító gyomot nevelek
A gaz olyan növény, amit nem szándékosan terveztek a kertbe. Az elhivatott kertész úgy érezheti, hogy elcsúfítja, csorbát ejt a művén a gyom megjelenése. Lehet, hogy a látványuk nem illik bele a gondosan megtervezett kert összképébe, de csak emiatt kár lenne őket gyökerestől kitépni. Ezekre a növényekre ugyanis többszörösen igaz, hogy a belső tulajdonságaik miatt értékeljük őket. Szóval ne stresszelj, ha gazosodik a kert: inkább nézz szét és főzz belőle egy teát! Megmutatjuk, melyik gyomnövény mire lehet jó.
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
2024.03.22. #eladóház #kertészet #fenntarthatóság
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
A családi házak eszenciája a buja, zöld kert. Az építkezéssel járó kellemetlenségek vagy éppen a nehézkes költözés közben teljesen természetes, ha az tartja benned a lelket, hogy elképzeled, ahogy majd a kerti medencében sütteted magad. Vagy, hogy illatozó rózsaösvény mellett visz az utad a kaputól a házig. A beköltözés után a rezsiszámla azonban felülírhatja ezeket az álmodozásokat. A medence feltöltéséhez, a zöldellő fűhöz, a gyümölcsfákhoz, a virágágyásokhoz ugyanis rengeteg vízre van szükség. Most mutatunk néhány trükköt, amivel a vízhasználaton spórolhatsz.
9 zöldség, amit már most, kora tavasszal is elvethetsz
2024.03.21. #kertészet #tippektrükkök
9 zöldség, amit már most, kora tavasszal is elvethetsz
Soha sem késő elkezdeni a saját zöldségek termesztését. A hétvégén véget érhetnek a fagyos hajnalok, ideje megnézni, mit érdemes elvetni.
Szeretnéd, ha sokáig friss és lédús maradjon a citrom a limonádéba? Akkor így tárold!
2024.03.18. #tippektrükkök #kertészet
Szeretnéd, ha sokáig friss és lédús maradjon a citrom a limonádéba? Akkor így tárold!
Annyit előjáróban elárulhatunk, hogy a hűtőszekrény jó barátod lehet, ha a citromot frissen szeretnéd tartani. További tippek a penészesedés ellen.
Mini kert, maxi egészség: útmutató városi kertészeknek
2024.03.13. #eladólakás #kertészet
Mini kert, maxi egészség: útmutató városi kertészeknek
Az utóbbi évek nagy slágere a csíranevelés, főleg, mert bármilyen kis lakásban kivitelezhető tevékenység, amivel az egészséges életmód és a fakultatív kertészkedési program is kipipálható. Vigyázat, nem csak a bio- vegán- és mindenmentes étrenden élőket ejti rabul a csíráztatás, elmondjuk, hogy mit kel még róla tudni.