2024.02.11.Szerző: S. E. #kertészet #tippektrükkök

Bórax a háztartásban – így takaríts vele otthon!

Bórax a háztartásban – így takaríts vele otthon!

Elsőre kissé furán hat a neve annak a bórvegyületnek, ami nátrium-tetraborát vagy dinátrium-tetraborát néven is ismert. Azonban nem csak az elnevezése különleges, hanem az is, hogy mennyi mindent megtisztíthatsz vele a lakásban. Ebben a cikkben felhívjuk a figyelmet a veszélyeire, és megmutatjuk, hol lehet hasznos.


Makulátlan tisztaságot varázsolhatsz a rozsdamentes acél és a porcelán mosogatóban is a következő pasztával. Keverj össze négy rész bóraxot egy rész citromlével, majd a masszával dörzsöld át a mosogatótálcát és alaposan öblítsd le! Hihetetlenül fényes lesz.

elado-csaladi-haz-budapest-ii-kerulet-mariaremete-95343938-t6.webp Ennél ragyogóbb és vonzóbb házat nehéz elképzelni, mint amilyen ez a három szintes máriaremetei villa. Nézz körül a panorámás háttértől elakad a lélegzeted!

Önts egy csésze bóraxot a WC-csészébe és hagyd benne legalább egy éjszakán át! Másnap reggel könnyedén eltávolíthatod az összes – még a legmakacsabb – szennyeződést.

A mosogatógéppel is csodát tesz ez a vegyület! Az is lehet, hogy a készülék belső részét alaposan átdörzsölöd vele, de az is hatékony módszer, ha az aljára szórsz belőle egy kis bögrényit, és elindítod a szokásos programon, edények nélkül. A mosogatógép sokkal tisztább lesz tőle, és jóval hatékonyabban is fog dolgozni.

elado-csaladi-haz-jaszbereny-90726586-t6.webp Jászberénytől tíz percre árulják ezt a 120 négyzetméteres házat, amely 262,5 ezer forintos négyzetméterével vonja magára a figyelmet.

A kamrában garázdálkodó kártevők sok bosszúságot tudnak okozni, de a kemény vegyszerek helyett bevethetsz ellenük egy természetes ellenszert is. A bórax pont ilyen. Ha összekutyulod cukorral – egyenlő arányban – , akkor az odacsábítja az éléskamra lakóit, és ott el is pusztulnak.

Mivel a kereskedelmi forgalomban kapható légfrissítők nagy része rákkeltő és egyéb mérgező anyagokat tartalmazhatnak, fontold meg a bóraxot zöld alternatívaként. Készíts három rész meleg vízből és egy rész bóraxból egy folyadékot, töltsd át egy szórófejes flakonba, adj hozzá 5-10 csepp illóolajat, majd permetezd a levegőbe.

Nincs nagyobb bosszúság annál, amikor eldugul a lefolyó. Szórj bóraxot a bele, majd önts rá egy kis forrásban lévő vizet! Ne nyúlj hozzá 15 percig, majd öblítsd le az egészet forró vízzel. Ez a módszer ugyanolyan hatékony WC-dugulásnál is. Fél csésze bóraxot hagyj állni a lefolyó részben 15 percen keresztül, majd öntsd nyakon két csésze forrásban lévő vízzel! Szükség szerint ismételd meg a folyamatot!

A kefék és fésűk is új formát kapnak, ha beleöntesz egy tálba negyed csésze bóraxport, egy kis mosogatószert és meleg vizet, majd beáztatod őket. Fél óra múltán tiszta vízzel öblítsd át a tárgyakat, és kész is. Jó időben gyomirtóként is ügyes társad lehet a nátruim-tetraborát. Másfél csésze bóraxot vegyíts 5-6 liter vízzel és permetezd rá a gyomokra, de ne talajra! Vigyázz, hova fújod, mert ez az oldat minden növényt elpusztít, amire csak rákerül.

elado-panellakas-miskolc-98963667-t6.webp Az ország harmadik legnagyobb városában nem lehetetlen 25 millió forintért ingatlanhoz jutni. Ez a tiszta és lakájos lakás a belvárosban, hetedik emeleten található.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja a figyelmet, hogy a bórax nagy mennyiségben lenyelve mérgezési tüneteket okoz, többek között hasmenést, hányást, hasi fájdalmakat, görcsöket, akár vesekárosodást is, illetve bizonyítottan károsíthatja a termékenységet, terhesség esetén pedig a születendő gyermeket is. Ezért egy meghatározott koncentráció felett az Európai Unió 2012 óta tiltja az anyag forgalmazását és lakossági felhasználását.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
2024.02.14. #dekor #kertészet
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
Ez a két kategória idén egy és ugyanaz. Hogy a szakma mi alapján választotta éppen a Filodendront az év szobanövényének, egyelőre rejtély, mindenesetre jó hír ez a kevésbé tehetséges kertészeknek, akik továbbra is ragaszkodnak az élő növényhez az otthonukban. Irány egy megbízható kertészet, ha egy igazi túlélő ráadásul trendi növényt kerestél idáig!
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
2024.02.12. #kertészet #dekor
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
Az illatos növény csökkenti a stresszt, enyhíti a légúti problémákat és növeli az energiaszintet – csak, hogy gyorsan meggyőzzünk az előnyeiről. Mi mást is mutathatnánk, ha nem olyan ingatlanokat, amelyeknél már ráéreztek az eukaliptusz előnyeire, még ha más formában is.
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
2024.02.09. #kertészet #fenntarthatóság
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
Drasztikusan csökken a hazai madárállomány. A jelenségnek ránk, emberekre nézve is komoly következményei lehetnek. Ennek apropóján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az otpotthon.hu közös projektbe kezdett. Az együttműködés célja, hogy a természetben élő szárnyasok is fedélhez jussanak. Szeretnél az ablakod, teraszod körül csivitelő fecskékben, színes cinkékben gyönyörködni? Olvass tovább, hogy megtudd mit kell tenned!
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
2024.02.03. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
Az otthoni tiszta levegő nagyon fontos, ezért mutatunk három trükköt és pár hozzájuk tartozó iránymutatást, amiket érdemes betartanod.
Így tartsd életben téli árvácskákat!
2024.01.29. #ingatlaneladás #kertészet
Így tartsd életben téli árvácskákat!
Rengeteg örömet tud adni a leginkább lilában, sárgában, fehérben, pirosban vagy rózsaszínben tündöklő virág, ha megfelelően gondozod. Ebben a cikkben a megfelelő gondozást mutatjuk be.
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
2024.01.28. #tippektrükkök #lakberendezés
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
A nappali lakásunk központi helyisége. Itt találkozik a család. Itt nevetünk, játszunk, olvasunk, tévézünk, és itt gyűlik össze mindenki az ünnepek alkalmával is. Egy új nappali berendezésénél a vizuális és funkcionális szempontok egyaránt szerepet játszanak. A tökéletesen berendezett nappali biztosítja az otthonos, meleg, kellemes hangulatot, erre van szükségünk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat otthonunkban.
Az elfoglalt férj alteregója, aki pontos és akkor csinálja meg a munkát, amikor megígéri
2024.01.27. #kertészet #barkácsolás
Az elfoglalt férj alteregója, aki pontos és akkor csinálja meg a munkát, amikor megígéri
Nézted már napokig, hetekig, aztán hónapokig a csöpögő csapokat? A leszakadt függönykarnist? Ahogy megfogalmazódnak bennem a kérdések, tudom, hogy - az interjúig - biztosan nem kapok rájuk választ, így egy kicsit olyan érzésem van, mintha a férjemmel beszélgetnék. Remekül hozza a Pótférj, azaz Urbanovich András még ezt a vonalat is. Ki az a Pótférj és mit is csinál pontosan?
Milyen a vidéki élet a főváros közvetlen közelében?
2024.01.22. #eladóház #kertészet
Milyen a vidéki élet a főváros közvetlen közelében?
Vidék, mégis szinte mindig együtt emlegetik a fővárossal Pest vármegyét. Akik itt élnek, élvezhetik a főváros előnyeit, ugyanakkor vannak hátrányok is. Például a szolgáltatások és az ingatlanok magasabb ára. A fővárost körülölelő területeken tavaly megtorpant az áremelkedés, de továbbra is vonzó célpontnak számít.