2024.02.03.Szerző: OTP Otthon #tippektrükkök #energiahatékonyság

Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához

Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához

Az otthoni tiszta levegő nagyon fontos, ezért mutatunk három trükköt és pár hozzájuk tartozó iránymutatást, amiket érdemes betartanod.


Nincs egyértelmű álláspont arra nézve, hogy pontosan milyen hőmérséklet és páratartalom mellett legmagasabb a komfortérzetünk, vagy hogy melyik az a legalacsonyabb érték, melyen a levegő egészségre káros hatása a legalacsonyabb. Azt ugyanis általában az egyéni érzékenység határozza meg, így mindenkinek a saját igényeihez mérten kell kialakítania a környezete levegőjét. Van azonban három trükk és pár hozzájuk tartozó iránymutatás, amiket érdemes lehet betartani.

A megfelelő hőmérséklet

Bár a megemelkedett energiaárak miatt most sokan döntöttek úgy, hogy inkább lejjebb tekerik otthonukban a termosztátot, nem árt tisztában lenni azzal, hogy az ideálisnál hűvösebb levegő jelentősen rontja a szervezet védekezőképességét, így könnyebben alakulhatnak ki egészségügyi panaszok.

elado-csaladi-haz-budapest-ii-kerulet-mariaremete-90260186-t6.webp

A legjobb, ha minden helyiséget külön termosztáttal szerelsz fel, hogy az ott tartózkodók a saját igényeiknek megfelelően változtathassák a szoba levegőjének hőmérsékletét. Ugyanakkor ne feledkezz arról, hogy a külünböző helyiségek között az 1-2 °C-nál nagyobb differencia, fogékonyabbá teszik a szervezetet a különböző légúti megbetegedésekre. Emellett a bármely irányba való túlzott eltérés az adott helyiségben tartózkodók komfortérzetét is jelentősen ronthatja.

A páratartalom szabályozása

A magas páratartalom és a nedvesség kedvező körülményeket teremtenek a penészgombák szaporodásához, melyek akár légzőszervi problémákat (például allergia, asztma) is kiválthatnak. Éppen ezért érdemes párátlanító berendezés segítségével csökkenteni a párát otthon, ezzel ugyanis hatékonyan fékezhető meg a penészgombák szaporodása, illetve a levegő is könnyebbé válik majd.

elado-csaladi-haz-budapest-xvii-kerulet-rakoscsaba-88001452-t6.webp

Szakmai vélemények szerint az egészséges felnőttek számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, ami mind a komfortérzet, mind pedig egészségmegőrzés céljából ideális. A kisgyermekek szobájában ugyanakkor ennél magasabb is lehet a páratartalom, esetükben a 60-70 százalékos érték lehet az ideális. Fontos hangsúlyozni, hogy a páratartalommal nem érdemes játszani, hiszen a túl alacsony szint kiszáradásra hajlamosít, azaz légúti problémákat okozhat.

A környezet természetes légszűrői

Sokan úgy tartják, hogy bizonyos szobanövények képesek javítani egy szoba levegőjének a minőségén. A kérdéssel a múltban több neves tudós is foglalkozott, a NASA pedig előszeretettel idéz egy 1989-es tanulmányt a kérdésben, ami megállapította, hogy bizonyos típusú szobanövények, beleértve az anyósnyelvet, a vitorlavirágot és a fikuszokat, javíthatják a levegő minőségét egy kis zárt szobában. Más kísérletekből pedig az derült ki, hogy bizonyos növényfajok elnyelik a beltéri levegőből a káros gázokat, például a formaldehidet.

elado-csaladi-haz-budapest-xvi-kerulet-rakosszentmihaly-91656335-t6.webp

A növények tehát a környezetünk természetes légszűrői lehetnek! A beltéri levegő minőségének javításáért csupán néhány szobanövényt kell megvásárolnod, melyek aztán csodákat tehetnek odahaza. Erre a célra a legjobb választásnak az olyan kisméretű növények bizonyulnak, mint a páfrányok és liliomok, illetve a nagyobb pálmafajták, melyek nem csak a káros szennyeződéseket szűrik ki a levegőből, de még jól is mutatnak a szobákban.

elado-csaladi-haz-dunakeszi-96444720-t6.webp

A fentiekből jól látszik, hogy otthonunk levegőminőségének legnagyobb alakítói mi magunk vagyunk, és bár elsőre talán rémisztően hangzik, hogy annak az élettérnek a levegője, amelyben időnk nagy részét töltjük, nem éppen egészséges, pár apró praktikával és néhány szabály betartásával nagyon sokat tehetsz érte.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
Kielemezte az OTP az állami családtámogatás kedvezményeket: így döntöttek az igénylők
2024.02.22. #energiahatékonyság
Kielemezte az OTP az állami családtámogatás kedvezményeket: így döntöttek az igénylők
Az OTP Bank megvizsgálta, hogy az eredetileg családtámogatási eszközként bevezetett CSOK és falusi CSOK támogatások esetében milyen mértékben valósultak meg olyan fejlesztések, amelyek egyébként energiamegtakarítást eredményeztek.
Hogyan használd a mesterséges intelligenciát a lakásod megtervezéséhez?
2024.02.20. #eladólakás #energiahatékonyság
Hogyan használd a mesterséges intelligenciát a lakásod megtervezéséhez?
Amióta 2022 őszén az OpenAI piacra dobta a ChatGPT, azóta számos olyan kiegészítőt integráltak, amivel akár böngészni tud a neten és képeket is alkothat. Akár egy bonyolult excel táblázatot is képes kezelni, vagy egy több száz oldalas dokumentumot tud összefoglalni pár perc leforgása alatt. Ismerd meg, hogyan veheted hasznát a lakásod megtervezésénél!
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
2024.02.05. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
A hőszivattyú telepítésének költségei, az áramfogyasztása, vagy hogy mennyire zajos, állandó kérdések a különféle szakmai fórumokon. A segítség azonban nem mindig bizonyul hasznosnak, és hiába a segítőkészség, ha a felhasználási körülmények teljesen eltérőek. És hasonlóan fontos szerepe lehet a berendezés márkájának és típusának, valamint a telepítés szakszerűségének is. Lássuk a leggyakoribb kérdéseket a hőszivattyúkkal kapcsolatban!
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
2024.01.28. #tippektrükkök #lakberendezés
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
A nappali lakásunk központi helyisége. Itt találkozik a család. Itt nevetünk, játszunk, olvasunk, tévézünk, és itt gyűlik össze mindenki az ünnepek alkalmával is. Egy új nappali berendezésénél a vizuális és funkcionális szempontok egyaránt szerepet játszanak. A tökéletesen berendezett nappali biztosítja az otthonos, meleg, kellemes hangulatot, erre van szükségünk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat otthonunkban.
4+2 funkció, amiért imádjuk a szárítógépeket
2024.01.28. #tippektrükkök #energiahatékonyság
4+2 funkció, amiért imádjuk a szárítógépeket
A háztartási gépek létének egyik oka, hogy komfortosabbá teszik az otthont, de például a szárítógépek ennél ma már jóval többet nyújtanak. Megnéztük, hogy milyen energiahatékonysági szempontokat alkalmaznak ezeknek a gépeknek a fejlesztésénél.
Állati lakótársak: az otthoni háziállatok sokszínű világa
2024.01.20. #tippektrükkök
Állati lakótársak: az otthoni háziállatok sokszínű világa
„Szőrmentes lakásból eladó” – biztosan te is találkoztál már olyan hirdetéssel, ami mintegy erényt hirdeti, hogy az adott személynek nem volt háziállata. Érdekli ez a vevőket? Aki háziállatot tart, annak kevesebbet ér a bútora, szőnyege, lakása? Egy korábbi felmérés alapján a megkérdezettek fele tart(ott) állatot, sőt, családtagnak is tekintik őket. Egy kisállat miatt nem feltétlenül lesz koszosabb vagy büdösebb a lakás, mint egy olyan helyen, ahol csak emberek élnek. Nem csak a kutya vagy a macska csillapítja a magányt és alkalmas a felelősség megtanulásában, ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen élőlényeket lehet tartani kis helyen.
5 tévhit a napelemekről – és az igazság
2024.01.20. #eladólakás #energiahatékonyság
5 tévhit a napelemekről – és az igazság
Amint megjelenik egy újdonság a piacon, azonnal lesznek olyanok, akik csak a hibát látják benne. Így volt ez a napelemmel is. Mivel a tájékozódás során elsősorban az internetet hívjuk segítségül - könnyen előfordulhat, hogy a félinformációk miatt lebeszéled magad egy kedvező beruházásról. Hoztunk 5 olyan gyakori téves információt, amit lehet, hogy eddig te is rosszul tudtál a napelemekről.