2024.04.14.Szerző: OTP Otthon #családiház #ingatlanárak

Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?

Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?

Kezd talpra állni az ingatlanpiac a külső kerületekben is, a 18. kerületben, ugyanakkor komoly gondot okoz a vevők számára a gyenge kínálat, a túlárazottság és a még mindig túl magasnak tartott hitelkamatok, írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.


Nem hozott az ingatlanárakban áresést az elmúlt év gyengélkedése, holott erre sokan számítottak, írja közleményében az ingatlanközvetői hálózat. Rácz Gyula László, az iroda 18. kerületi vezetője szerint a 2022 novemberében megjelenő hullámvölgy egészen a tavalyi és második feléig kitartott, akkor jelentkezett némi javulás a keresletben. A visszaesés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a vevőket “sokkolta” a hitelkamatok emelkedése, melynek eredményeként 12 százalékig vagy e fölé nőttek a jelzáloghitelek kamatai - mondta.

Miközben az infláció is "rendkívül magasra kúszott, az ingatlanárak jellemzően stagnáltak, majd 2024 év elején némi mérsékelt áremelkedés volt tapasztalható a lakások esetében".

elado-ikerhaz-budapest-xviii-kerulet-erdoskert-100788463-k6.webp Ez a húsz éves építésű, felújított, medencés, napfényes kertes ház a XVIII. kerület egyik legjobb állapotban lévő eladó háza nem messze az erdőtől.

A családi házak ára jelenleg is inkább stagnál, bár a korszerűtlen, erősen felújítandó lakásoknál és elavult családi házaknál árcsökkenés is előfordul. De nem a hirdetési áraknál, hanem elsősorban az alkuknál lehet elérni, ugyanis a Balla Ingatlan szerint "a kínálati árak változatlanul magasan járnak, az ingatlanok jellemzően erősen túlárazottak. A panellakások esetében átlagosan 5-8 százalékos, míg családi házaknál 10-15 százalékos túlárazottságról beszélhetünk".

Az alku pedig akár 15 százalékos is lehet, olykor ennél nagyobb mértékű, a nem túlárazott ingatlanoknál 5-8 százalékos alkura számíthatnak a tulajdonosok, olvasható a közleményben. A magas árak miatt az értékesítési idő is megnő: 6-12 hónapra nyúlhat.

elado-tarsashazi-lakas-budapest-xviii-kerulet-99155275-t6.webp Csendes, zöld, de városi környezetben található ez a vidám és fiatalos, 60 négyzetméteres, harmadik emeleti lakás, ami egy 2003-as építésű, korszerű házban található.

A népszerűbb kategóriákat a 18. kerületben jelenleg az egyszobás garzonok, illetve az egy plusz egy félszobás, vagy két félszobás lakások jelentik. A családi házaknál 70 millió forintos értékhatárig fokozott az érdeklődés az ingatlanvásárlók körében, ugyanakkor Rácz Gyula László szerint az 50-70 milliós árkategóriában nagyon “rossz” a kínálat.

Az 50-70 millió forintos családi házas szegmensben 45-70 év közötti, vagy akár ennél öregebb ingatlanok találhatók. Jellemző hibák, hogy például tönkrement a tető, korszerűtlen a fűtésrendszer, elavult a villamossági hálózat, elégtelen a szigetelés. Ezért a vásárlási árhoz még jelentős felújítási költség párosulhat a vevőnek.

Az újépítésű ingatlanokra kitérve elmondta, hogy mivel a beruházók a családi házaknál kitartják az árakat, így a kereslet meglehetősen szerény, ráadásul a társasházak esetében a most épülők tovább drágulnak, így a négyzetméterárak a külső kerületekben is 1-1,25 millió forintnál járnak.

elado-teglalakas-budapest-xviii-kerulet-szent-imre-kertvaros-90912988-k6.webp Egy 1+1-es, második emeleti új építésű lakás várja új tulajdonosát szép berendezéssel együtt.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 217 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
2024.05.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
Jelentősen megnőtt az eladó ingatlanok iránti kereslet az otpotthon.hu ingatlankereső- és hirdetési portál és Debrecen, valamint Szeged erősödését mutatja az otpotthon.hu-n található közel 160 ezer ingatlanhirdetés és havi több mint 1 millió oldallátogató adatai alapján.
Így tudsz jelentősen rövidíteni egy ingatlan értékesítési idején
2024.05.15. #ingatlanvásárlás #ingatlanárak
Így tudsz jelentősen rövidíteni egy ingatlan értékesítési idején
A külsőbb kerületek egyik legvonzóbb tulajdonsága a sok zöld és a kertes házas övezetek, de a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben például a XIV. és XVI. kerületekben a leginkább a kisebb, egy-másfél szobás lakásokat keresik a vevők.
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
2024.05.14. #ingatlanárak #energiahatékonyság
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
Ingatlanértékesítés előtt a legtöbb lakástulajdonos célja az, hogy növelje otthona értékét. Ha azonban nem gondolja át, pontosan mit és hogyan, úgy akár pont az ellenkezőjét is elérheti. Mielőtt meghirdetnéd a lakásod, gyorsan fusd át az alábbi hibákat.
Az új sztár a fővárosi lakáspicon már 7 kerületben lökte egymillió fölé a négyzetméterárat
2024.05.10. #ingatlanárak #budapest
Az új sztár a fővárosi lakáspicon már 7 kerületben lökte egymillió fölé a négyzetméterárat
Budapesten a használt ingatlanok 80 százalékában téglalakásra szerződtek 2024-ben. A Duna House ingatlanügynökségi hálózatnál az adásvételi szerződéseket átlagosan 992 ezer forintos négyzetméteráron kötötték, de hét kerületben már egymillió forint feletti négyzetméteráron kínálják őket. De melyik a legdrágább kerület?
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
2024.05.09. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
Ha rögtön válaszolnod kellene, hogy szerinted hol adják el a legtöbb ingatlant és hol nőttek a legjobban a lakásárak, valószínűleg Budapestet említenéd és az új iparosodó városokat, de a statisztika szerint máshol van a fókusza a magyar piacnak. Például Salgótarjánban, ahol az utolsó fél évtizedben a legnagyobb arányban adtak-vettek otthonokat, csakúgy, mint Zalában, ahol a megyeszékhelyen kívül ugyancsak kiemelkedően pörgött a használtpiac.
Ez a plafon, amennyiért még házat hajlandóak venni az emberek
2024.05.07. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Ez a plafon, amennyiért még házat hajlandóak venni az emberek
Csepelen és a főváros déli agglomerációjában némileg élénkült az ingatlanpiac, de a közvetítők szerint a kereslet csak egy bizonyos árszintig érzékelhető. Mennyi a határ?
Ugorj fejest a medencekínálatba!
2024.05.04. #luxusingatlan #családiház #kertészet
Ugorj fejest a medencekínálatba!
Tudod már, hogy hol töltöd a nyarat? Az előrelátók már tavaly lefoglalták a legjobb nyaralóhelyeket. Ha te még nem tetted meg, akkor vedd elő a naptárat, és tervezd meg a szabadságod. Az sem gond, ha nem utazol, hanem a nyár nagy részét otthon töltöd, főleg, ha kertes házad van. Például el tudod képzelni, hogy a forró nyári délutánok után mártózol egyet a medencében? Vagy a teraszon lévő jakuzziban? Az áruházakban most indul a kerti szezon; ismerkedj a medence típusokkal, hogy azonnal lecsaphass egy észbontó ajánlatra. Ebben segít ez a cikk.
10-ből csak egy ingatlant tudtak eladni a meghirdetett áron, 80 százalékukat olcsóbban
2024.04.30. #ingatlaneladás #ingatlanárak
10-ből csak egy ingatlant tudtak eladni a meghirdetett áron, 80 százalékukat olcsóbban
Az eladott ingatlanok jelentős része, 80,8 százaléka olcsóbban cserélt gazdát, mint amennyiért meghirdették 2024 első negyedévében. Az alku mértéke átlagosan 7 százalék körül alakult, írja közleményében a Duna House.
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
2024.04.18. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
A múlt év végére megállt a magyar lakáspiac forgalmának hanyatlása az Eurostat legfrissebb adatai szerint. A nemzetközi összevetésből kitűnik, hogy a magyar számított a kontinens egyik legpezsgőbb nemzeti piacának.