2024.02.24.Szerző: OTP Otthon #ingatlaneladás #építkezés

Állnak az eladatlan lakások, ők meg úgy építenek, mintha nem lenne holnap: de nem is otthon lesz belőlük

Állnak az eladatlan lakások, ők meg úgy építenek, mintha nem lenne holnap: de nem is otthon lesz belőlük

A lakásépítések tavalyi megtorpanása közel negyedszázados rekordokat is megdöntött, ez derült ki a KSH legfrissebb adataiból. Mit jelent ez? Kevesebben fogtak saját otthon megteremtésébe, az új lakások közel kétharmadát pedig eleve eladásra szánták.


2023 legvégén, a IV. negyedévben több mint kétszer annyi új lakást adtak át, mint az előző három hónapban, de a valós helyzet mégiscsak az, hogy összességében 2023-ban 9 százalékkal kevesebb lakás épült, mint 2022-ben. Ez 18 647 új otthont jelent, aminél az elmúlt öt évben mindig több lakást adtak át. A visszaesés legerősebben a vármegyeszékhelyeket érintette (-29 százalék), míg a községekben éppen átlagos, a fővárosban 4 százalékos, a többi városban pedig 2 százalékos csökkenést láthattunk, írja közleményében az OTP Ingatlanpont.
A területi különbségek még szélsőségesebbek:
- új lakásokból Csongrád-Csanádban kétharmaddal kevesebbet adtak át, mint egy évvel korábban.

 • Erősen visszaesett Zala (-59%) valamint Nógrád (-52%) is az adatok alapján.
  elado-teglalakas-szeged-91197997-t6.webp
  Ezekkel szemben négy vármegyében sikerült felülmúlni a 2022-es újlakás-hozamot:
  - Komárom-Esztergomban (+106%), Tolnában (+53 százalék), Vasban (+14 százalék), valamint Pest vármegyében (+7 százalék).
  A tavaly átadott otthonok összetétele is igen jellegzetes:
 • Majdnem kétharmaduk (64 százalék) eleve a piacra készült, ez az arány a 2000-től vezetett statisztikában még soha nem volt ilyen magas.
 • Különösen kiemelkedő az eladásra építők részaránya a fővárosban (92 százalék), ami az általános volumencsökkenéssel együtt azt is eredményezte, hogy nagyon alacsony szintre csökkent a saját használatra felépített új otthonok száma.
 • pozitív rekordot ért el tavaly az ingatlanberuházók részesedése az egyéb városokban (57 százalék) és a községekben (30 százalék).
  elado-teglalakas-budapest-iii-kerulet-romaifurdo-99059344-t6.webp
  Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont elemzője szerint a magánépíttetők sokkal hamarabb és érzékenyebben reagáltak a romló gazdasági kilátásokra. Ők már 2022 végén, 2023 elején fékeztek, így el sem indították azokat a beruházásaikat, amelyek még javíthatták volna a tavalyi újlakás-statisztikát is. Velük szemben a vállalkozóknak a még jókor induló, és lassabban kifutó nagyobb projektjei jelentősebb súlyt nyerhettek a tavalyi termésben. Erre az eltolódásra utal az is, hogy a 2023-ban átadott otthonok között – az előző évhez képest – nőtt (39 százalék → 45 százalék) a lakások, míg csökkent (49 százalék → 46 százalék) a családi házak aránya .
  A közeli jövő kilátásait az építési engedélyek kiváltása jelzi: radikális fékezést mutat a 2023-as statisztika. Az előző évhez képest 39 százalékos az országos visszaesés, aminél nagyobbat az ezredforduló óta nem láttunk. Ehhez csak az a sokk hasonlítható, amit 2010-ben a lakáspiaci válság, vagy 2020-ban a Covid okozott. Az átlag mögé nézve: a községekben a legnagyobb (-43 százalék) és a vármegyeszékhelyeken a legkisebb (-28 százalék) a csökkenés. Az egyes vármegyék helyzete e tekintetben is erősebben különbözik:
  - A legjelentősebb visszaesés Baranyában (-61 százalék), Vasban (-60 százalék) és Szabolcs-Szatmár-Beregben (-53 százalék) látszik
 • két vármegyénél növekedés mutatható ki: Bács-Kiskunnál (+11 százalék), valamint Hajdú-Biharnál (+0,3 százalék).
 • Budapest a maga 41 százalékos esésével a középmezőnybe tartozik.
  Tavaly 21 501 lakásra váltottak ki építési engedélyt, ami az utóbbi nyolc évet tekintve a legcsekélyebb mennyiség. Ez az adat önmagában a választék szűkülését ígéri 2024-re és 2025-re, ám az elemző szerint a piaci dinamika ezt még részben korrigálhatja. Egyrészt a kereslet lassú élénkülése azt mutatja, hogy túl vagyunk a mélyponton. Másrészt a kínálati oldal is mozog már: túl azon, hogy elég jelentős, mintegy 1200-as eladatlan újlakás-készlet van jelenleg is a fővárosi újlakás-piacon, idén sorra jelentenek be újonnan induló nagyobb projekteket is. Továbbá idén van egy alkalmi ösztönzőjük is a lakásépítő vállalkozásoknak: csak azok adhatják 2028 végéig továbbra is 5 százalékos kedvezményes áfával az új lakásaikat, amelyek még idén megszerzik hozzá a jogerős építési engedélyt, hívja fel a figyelmet közleményében az OTP Ingatlanpont.
  uj epitesu.jpg

Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 788 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Stresszmentes építkezés: utópia vagy valóság?
2024.04.01. #építkezés #építőanyag
Stresszmentes építkezés: utópia vagy valóság?
Aki azt hiszi, hogy lelkileg felkészült egy építkezésre, az még nem építkezett soha. Borítékolni lehet a csúszásokat mind a határidő, mind a költségek tekintetében. Az építkezés különböző szakaszai újabb és újabb, olyan eldöntendő kérdéseket hoznak magukkal, amik nagyban befolyásolják a benne élők komfortérzetét. Növeli a nyomást, hogy a jelenlegi döntéseink következményével több évtizeden keresztül együtt kell élnünk.
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
2024.03.25. #építkezés #felújítás
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
Örök dilemma, hogy megéri-e asztalossal készíttetni a bútort vagy válaszunk valamelyik nagy bútoráruház kínálatából. Kapóra jött, hogy a közösségi médiában is felbukkant Gyeskó Tamás és az oldala, a Végre egy jó Asztalos. Tamás először lemondott az asztalos karrierről, majd némi kerülő után visszahúzta a szíve az alkotáshoz. Saját vállalkozásba kezdett, aminek a keretén belül kiélheti a kreativitását. Interjú.
Ne nyúlj a hőszigeteléshez, mielőtt elolvasnád ezt a cikket!
2024.03.05. #építkezés #építőanyag
Ne nyúlj a hőszigeteléshez, mielőtt elolvasnád ezt a cikket!
Régóta tervezed, hogy javítasz az otthonod hőszigetelésén? Nem csoda, hiszen az emelkedő energiaárak, így a növekvő rezsiköltség egyre sürgetőbbé teszi az elavult otthonok korszerűsítését. Legyen az akár egy nyílászáró csere, fűtésrendszer optimalizálás vagy a homlokzati hőszigetelés modernizálása. Mielőtt azonban bármit lebontanál, olvasd el a cikkünkben a Mapei hőszigeteléssel kapcsolatos tanácsait, mert milliókat érhetnek neked.
Előbb a hivatalt kérdezd, ha otthont akarsz csinálni a garázsodból!
2024.02.27. #ingatlanvásárlás #építkezés
Előbb a hivatalt kérdezd, ha otthont akarsz csinálni a garázsodból!
Az egyre nehezebb lakhatási körülmények egyre kreatívabb kényszermegoldásokat szülnek, mint például a lakássá alakítható garázs. Hogy erre Magyarországon van-e mód, arra a cikkben kerestük a választ.
Visszaesett az építőipar, akkor mostantól könnyebb lesz szakembert találni?
2024.01.21. #építkezés #felújítás
Visszaesett az építőipar, akkor mostantól könnyebb lesz szakembert találni?
Az elmúlt hónapok többek között a jelentős mértékű építőipari visszaesésről szóltak. Ez vajon jelentheti azt, hogy felszabadultak a korábban lefoglalt építőipari kapacitások, ezáltal könnyebb szakembert találni egy-egy megvásárolt ingatlan felújítására?
A legszebb természetes építőanyag – melyik fafajta mire való?
2024.01.02. #építkezés #építőanyag
A legszebb természetes építőanyag – melyik fafajta mire való?
Szeretnéd, ha az új nyaralódban látszódnának a gerendák? Új könyvespolcot építenél natúr fából? Nem minden fa alapanyag alkalmas a különböző barkács- vagy építési projektekhez. Ebben a cikkben megnézzük, melyik fa mihez a legjobb.
A CSOK igényléseket még várja, a CSOK Plusz-ra pedig már felkészült az OTP Bank
2023.12.14. #csok #építkezés
A CSOK igényléseket még várja, a CSOK Plusz-ra pedig már felkészült az OTP Bank
2024 januárjától jelentősen megváltozik a családok otthonteremtési támogatásának rendszere. Az OTP Bank szakértői az elmúlt nyolc év tapasztalatai és eredményei mellett azt is összefoglalták, hogy milyen határidők betartására, feltételek teljesítésére kell fokozottan figyelniük azoknak az ügyfeleknek, akik még az év végig érvényes szabályok szerint szeretnék igénybe venni a kedvezményeket, illetve hogyan érdemes felkészülni azoknak, akik a CSOK Plusz kedvezményes hitelkonstrukcióra pályáznak.