2023.09.10.Szerző: Árgyelán Dorina #energiahatékonyság #tippektrükkök

Útmutató a legjobb szárítógép vásárlásához

Útmutató a legjobb szárítógép vásárlásához

A napon száradt ruhák finom illatáról egyre többen mondanak le, és választják helyette a szárítógépet. Ennek legfőbb oka a helyhiány lehet, a gyakori mosás, esetleg a penészesedésre hajlamos falak. Segítünk végiggondolni, hogy érdemes-e beszerezned neked is egy szárítógépet, és ha igen, akkor milyen szempontok alapján válassz.


Mikor hasznos a szárítógép?

A szárítógép a szél és a napenergia helyett abszolút kényelmi eszköz. Bár az előbbiek szeszélyesek, de nem kerülnek semmibe, ráadásul a napfény fertőtlenítő hatású. Ezzel szemben a szárítógép gyártása és üzemeltetése nem éppen környezetbarát. Érdemes tehát először is azt a kérdést körbejárnod, hogy valóban szükséged van-e rá.

  • Van elég helyed teregetni akár az erkélyen, udvaron, rossz időben pedig a lakásban?
  • Mennyire párásodik a benti teregetéstől a lakás levegője? Ha emiatt túl gyakran kell szellőztetni és ennek ellenére is megjelenik a penész, akkor indokolt lehet a szárítógép.
  • Hetente hány adag mosást indítasz?

Mosó- és szárító vagy csak szárítógép legyen?

A két külön gép sok helyet igényel. Ha elöltöltős mosógéped van, akár egymás tetejére is rakhatod a kettőt. Így mégsem az alapterületből vesztesz helyet. Egymás mellé is helyezheted a két masinát akár a konyhába, a mosókonyhába. A szárítógépnek nincs szüksége víz- vagy légkiállásra, egy konnektorba bedugva működik.

A kettő az egyben típusú gépekről azt kell tudnod, hogy a szárító funkciója jóval kevesebb töltetű ruhaneművel birkózik meg, mint amennyit kimos. Így vagy ugyanúgy ki kell teregetned a fél adag ruhát vagy kétszer szárítasz. Az ilyen masina tehát jóval többet dolgozik, hiszen először mos, aztán legalább egyszer még szárít. Ennélfogva nagyobb az esély a meghibásodására is, ami azért kellemetlen, mert akkor nemhogy szárítani nem fogsz vele tudni, de mosni sem.

A mosó- és szárítógépek kis lakásokban ideálisak: elado-teglalakas-budapest-ix-kerulet-jozsef-attila-lakotelep-91618234-t6.webp

Kondenzációs kontra hőszivattyús szárítógép

A szárítógépeknek két típusa ismert: kondenzációs és hőszivattyús. A kondenzációs halkabban működik, és olcsóbban meg lehet vásárolni. Viszont, ha fontos számodra az energiahatékonyság, akkor csalódni fogsz; ezek a gépek „B” energiabesorolást érhetnek el a legjobb esetben. Mindemellett rendkívül megdobják az áramfogyasztásod. Kényesebb ruhákat nem éri meg beletenni, mert a belsejében uralkodó 75 fok könnyen tönkreteheti.

A hőszivattyús masinák valójában kondenzációsak és hőszivattyúsak is. A vízgőz kondenzálásakor keletkezett energiát felhasználja szárításra, ezért kevesebb áramra van szükség. Emiatt az A+ és még jobb energiabesorolású szárítógépek kivétel nélkül hőszivattyúsak. Ennek azonban ára van: a prémium minőségű márkák termékei akár félmillió forintba is kerülhetnek. Tudni kell azonban azt is, hogy a hőszivattyús szárítógép hangosabb és alacsonyabb hőfokon dolgozik.

Mindkét típusú gépnek megvan az előnye és a hátránya, ezért mindenképpen mérlegeld, hogy számodra milyen tulajdonságok a fontosak: elado-teglalakas-debrecen-belvaros-93040667-t6.webp

Külcsín és belbecs

A dizájn mellett jó, ha vannak egyéb funkciói is: manapság alap a digitális kijelző, ami nagyon praktikus. Egy ikon mutatja, hogy melyik fázisnál tart a program, így ha nem is számol vissza a végéig, néhány használat után már tudni fogod, melyik szakasz nagyjából mennyi ideig tart. A legtöbb gépen késleltetett indítást is be lehet állítani, és a szárítás végét hangjelzéssel adja a tudtodra. Ezen kedvedre állíthatsz, hogy mennyire legyen hangos.

Egyes gépek képesek mentesíteni a szöszöktől a ruháidat, vagy maguk választják ki a mosási adatok alapján a megfelelő szárítási módot. Bár a vasalást még nem oldják meg helyetted, azért van olyan funkció, ami eltávolítja a blúzokból, ingekből a gyűrődéseket, tehát elődolgozza a ruhaneműt, hogy könnyebb legyen a vasalás.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Megéri az energiát, ha a fejlesztés eredménye megtakarítás
2023.09.29. #energiahatékonyság #lakáshitel
Megéri az energiát, ha a fejlesztés eredménye megtakarítás
Noha a jelen gazdasági környezet nem kedvez különösebben a nagy otthonfelújításoknak, az OTP Ingatlanpont szakemberei szerint akár részletekben is érdemes belefogni a lakások energetikai korszerűsítésébe. Az aktuális, akár kisebb lehetőségek kihasználásával így olyan értéket lehet létrehozni, amit a piac is egyre inkább méltányolni fog.
8 mosási hiba, amitől minden lesz a ruha, csak tiszta nem
2023.09.25. #tippektrükkök #energiahatékonyság
8 mosási hiba, amitől minden lesz a ruha, csak tiszta nem
Bár egyszerűnek és gyorsnak tűnik egy nagyobb adag piszkos cuccot bedobálni a gépbe, de ha nem készíted elő megfelelően a mosást, a ruhaneműk piszkosak és rossz szagúak maradhatnak. Annak érdekében, hogy kedvenc darabjaid friss illatúan és – ami a legfontosabb – tisztán hagyják el a mosógépet, ezeket a gyakori bakikat kell elkerülnöd.
Ezek az építészeti trendek határozzák meg a következő éveket - de mit látunk ebből Budapesten?
2023.09.22. #építőanyag #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ezek az építészeti trendek határozzák meg a következő éveket - de mit látunk ebből Budapesten?
Már nem csak modernnek kell lennie egy új épületnek: a modern kor kihívásai miatt egyre nagyobb terepet kap a környezetbarátság is.
Őrületesen jól kinéző házakkal pakolják tele a kertvárost
2023.09.18. #budapest #újépítésű #energiahatékonyság
Őrületesen jól kinéző házakkal pakolják tele a kertvárost
Zöld környezet, kényelmes lakópark, miközben élvezheted egy nagyváros belvárosának szolgáltatásait? Ha e három feltételt egyszerre keresed, érdemes egy kis figyelmet Zuglóra fordítani, ahol ráadásul még elképesztően jó házak is nőnek ki a földből.
Minden rosszban van valami jó? Az ingatlanpiaci beesés nem várt fordulatot hoz
2023.09.14. #energiahatékonyság #ingatlanpiac
Minden rosszban van valami jó? Az ingatlanpiaci beesés nem várt fordulatot hoz
Az idénre igencsak visszaesett ingatlanpiac nem fog gyorsan kikászálódni a jelenlegi nehézségekből, és az elkövetkező egy-két évben nem érdemes látványos javulásra számítani, de vannak biztató jelek, amik élénkítően hathatnak a piacra, ebből igencsak figyelemre méltó, hogy milyen sokaknál került előtérbe az energiahatékonyság, ami elősegítheti a költséghatékony otthonteremtést és lakhatást.
Tárold ha a tiéd, és reménykedj! – Megéri még ezek után napelemet tenni a házra?
2023.09.05. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Tárold ha a tiéd, és reménykedj! – Megéri még ezek után napelemet tenni a házra?
Nagy a felzúdulás, és talán még nagyobb a bizonytalanság a napelemes házak tulajdonosai és a szakértők körében azután, hogy az energiaügyi miniszter bejelentette, jövőre változik az érintett háztartások és az energiaszolgáltatók közti elszámolás. A nyár vége előtt pár nappal közölt szabálymódosítások részletei ugyan még nem ismertek, azokat szeptemberre ígérik, de sokak szerint biztosnak látszik, hogy olyan jó, mint eddig volt, már nem lesz a napelemhasználók élete. Számlafizetőként.
Hol érdemes lecsapni egy új építésű ingatlanra a Balatonon?!
2023.09.04. #újépítésű #energiahatékonyság
Hol érdemes lecsapni egy új építésű ingatlanra a Balatonon?!
Nemcsak a magyarok, hanem a külföldiek számára is közkedvelt úticél a Balaton és térsége, és egyre inkább jellemző, hogy a környező országokból is szívesen vásárolnak ingatlant ezen a környéken. Azonban nem könnyű új építésű, magas minőségű lakást találni, sajnos ebből a kategóriából még mindig hiány van a Balatonon. Mutatjuk hol érdemes nézelődni új építésű, minőségi balatoni lakások, házak után.
Mit, hogyan és meddig érdemes fagyasztani? - Tippek és trükkök otthonra
2023.08.28. #eladólakás #eladóház #tippektrükkök
Mit, hogyan és meddig érdemes fagyasztani? - Tippek és trükkök otthonra
Óriási segítség a fagyasztó a háztartásban, hiszen megmenthetjük a kidobástól a készételeket vagy éppen előre beszerezhetjük az alapanyagokat. A fagyasztásnak azonban megvannak a maga szabályai, mert nem lehet mindent jégre tenni, és a közhiedelemmel szemben nem is jelent örök garanciát. De ha okosan használod, akkor néhány hónapot nyerhetsz az élelmiszereknek.
Itt a pár óra alatt legyártható ház, ami még szigetel is
2023.08.27. #dekor #fenntarthatóság #energiahatékonyság #újépítésű
Itt a pár óra alatt legyártható ház, ami még szigetel is
Ha igaz, amit a gyártó állít, egész máshogy fogunk nézni az előre gyártott házakra.