2022.11.27.

Tisztítsd meg, majd vegyél egy mély levegőt

Tisztítsd meg, majd vegyél egy mély levegőt
Otthonunk tiszta levegője nagyon fontos, ezért mutatunk három trükköt és pár hozzájuk tartozó iránymutatást, amiket érdemes betartanod.

hirdetés


Nincs egyértelmű álláspont arra nézve, hogy pontosan milyen hőmérséklet és páratartalom mellett legmagasabb a komfortérzetünk, vagy hogy melyik az a legalacsonyabb érték, melyen a levegő egészségre káros hatása a legalacsonyabb. Azt ugyanis általában az egyéni érzékenység határozza meg, így mindenkinek a saját igényeihez mérten kell kialakítania a környezete levegőjét. Van azonban három trükk és pár hozzájuk tartozó iránymutatás, amiket érdemes lehet betartani.

A megfelelő hőmérséklet

Bár a megemelkedett energiaárak miatt most sokan döntenek úgy, hogy inkább lejjebb tekerik otthonukban a termosztátot, nem árt tisztában lenni azzal, hogy az ideálisnál hűvösebb levegő jelentősen rontja szervezetünk védekezőképességét, így könnyebben alakulhatnak ki egészségügyi panaszaink.

A rossz levegő káros

A legideálisabb, ha minden helyiséget külön termosztáttal szerelünk fel, hogy az ott élők a saját igényeiknek megfelelően változtathassák a szoba levegőjének hőmérsékletét. Ugyanakkor ne feledkezzünk arról, hogy az 1-2 °C-nál nagyobb differencia a különböző életterek között fogékonyabbá teszik a szervezetet a különböző légúti megbetegedésekre. Emellett a bármely irányba való túlzott eltérés az adott helyiségben tartózkodók komfortérzetét is jelentősen ronthatja.

A páratartalom szabályozása

A magas páratartalom és a nedvesség kedvező körülményeket teremtenek a penészgombák szaporodásához, melyek akár légzőszervi problémákat (például allergia, asztma) is kiválthatnak. Éppen ezért érdemes párátlanító berendezés segítségével csökkentenünk a párát az otthonunkban, ezzel ugyanis hatékonyan fékezhető meg a penészgombák szaporodása, illetve a levegő is könnyebbé válik majd.

A rossz levegő árt az egészségnek

Szakmai vélemények szerint az egészséges felnőttek számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, ami mind a komfortérzet, mind pedig egészségmegőrzés céljából ideális. A kisgyermekek szobájában ugyanakkor ennél magasabb is lehet a páratartalom, esetükben a 60-70 százalékos érték lehet az ideális. Fontos hangsúlyozni, hogy a páratartalommal nem érdemes játszani, hiszen a túl alacsony szint kiszáradásra hajlamosít, azaz légúti problémákat okozhat.

A környezet természetes légszűrői

Sokan úgy tartják, hogy bizonyos szobanövények képesek javítani egy szoba levegőjének a minőségén. A kérdéssel a múltban több neves tudós is foglalkozott, a NASA pedig előszeretettel idéz egy 1989-es tanulmányt a kérdésben, ami megállapította, hogy bizonyos típusú szobanövények, beleértve az anyósnyelvet, a vitorlavirágot és a fikuszokat, javíthatják a levegő minőségét egy kis zárt szobában. Más kísérletekből pedig az derült ki, hogy bizonyos növényfajok elnyelik a beltéri levegőből a káros gázokat, például a formaldehidet.

A rossz levegő árt az egészségnek

A növények tehát a környezetünk természetes légszűrői lehetnek! A beltéri levegő minőségének javításáért csupán néhány szobanövényt kell megvásárolnunk, melyek aztán csodákat tehetnek az otthonunkban. Erre a célra a legjobb választásnak az olyan kisméretű növények bizonyulnak, mint a páfrányok és liliomok, illetve a nagyobb pálmafajták, melyek nem csak a káros szennyeződéseket szűrik ki a levegőből, de még jól is mutatnak a szobákban.

A sólámpák varázsa

Kellemes és meghitt hangulatot teremt otthonunkban segítve az ellazulást és a pihentető alvást. Pozitív hatásait bekapcsolva és felmelegedve fejti ki. A Himalájából származó só nem megy át tisztítási folyamaton, így megőrzi az értékes ásványi anyagokat.

A só tisztítja és szagtalanítja a levegőt, csökkenti az asztmás tüneteket, a köhögést, javítja az alvásminőséget, oldja a stresszt. Az alvásproblémákon is hatékonyan segít. A negatív töltésű ionjai jó hatással vannak a szervekre és képesek fizikai, mentális energiával ellátni az embert, így kimerültség és fáradtság ellen is hasznos.

A rossz levegő árt az egészségnek

A fentiekből jól látszik, hogy otthonunk levegőminőségének legnagyobb alakítói mi magunk vagyunk. S bár elsőre talán rémisztően hangzik, hogy annak az élettérnek a levegője, melyben időnk nagy részét töltjük, nem éppen egészséges, pár apró praktikával és néhány szabály betartásával nagyon sokat tehetünk érte.

Ha tiszta levegőjű lakást keresel

Ha szeretnél további izgalmas tartalmakat olvasni

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra