2022.09.25.

Folyamatos fejlesztéseknek örülhetnek a IX. kerület lakói

Folyamatos fejlesztéseknek örülhetnek a IX. kerület lakói
A IX. kerület, más néven Ferencváros, Budapest pesti oldalának egyik feltörekvő kerülete. A Groupama Arénán kívül van a kerületben színház, rengeteg galéria, múzeum, bevásárlóközpont, szabadulószoba. Szomszédos az V., VIII., X., XIX., XX., XXI, és XI. kerületekkel, így egyes kerületekbe akár gyalog, akár tömegközlekedéssel is gyorsan eljuthatsz. Folyamatosan zajlik a városrész rehabilitációja, ami azt jelenti, hogy az alacsony komfortfokozatú lakásokat vagy teljesen felújítják, vagy lebontják. Emellett rengeteg újépítésű ingatlan, lakópark kerül átadásra. Ha Budapesten szeretnél ingatlant vásárolni, ebből a cikkből kiderül, hogy miért jó választás a IX. kerület.

hirdetés


Otthon, város, Ferencváros

I. Ferenc trónra lépésének alkalmából kapta a kerület a Ferencváros nevet, amin a mai napig emlegetjük. A címerben is szereplő szlogen: otthon, város, Ferencváros jól tükrözi az irányt, amit a kerület döntéshozói képviselnek. A városrész mindenki számára élhetővé tétele, a fejlődés, a minőségi oktatás mellett a kulturális élet biztosítása a cél.

Az 1700-as évektől a terület folyamatosan haladt a városiasodás útján, egészen a nagy 1838-as árvízig, ami elárasztotta egész Pestet. A kerület háromnegyede lényegében megsemmisült, egyedül a Kálvin tér környéke maradt épségben. A katasztrófa után azonnal megkezdték a helyreállítást, ami elsőként abból állt, hogy szabályozták az építkezéseket. A földszinti lakások padlójának nagyjából 15 cm-rel kellett magasabban lennie, mint amekkora a legmagasabb volt a vízszint az árvízkor. Az épületek maximum háromemeletesek lehettek, és csak arra jogosult szakemberek végezhették az engedélyezett építéseket. Szabályozták az úthálózatot, a külterületeken számos gyár és gőzmalom működött.

1896 a kerület fénykora. Ekkor adták át a harmadik hidat, ami megkönnyítette Buda és Pest között a közlekedést, ez volt a Ferenc József, ma Szabadság híd. Átadták az Iparművészeti múzeumot, és a Ferenc körutat, amivel létrejött a Nagykörút.

Teltház

Ebben az időben ki lehetett volna tenni a kerület ajtajára a „teltház” feliratot. Az első világháború végkimenetele a fővárosnak ezt a részét is érintette. Számos munkás- és szükséglakótelepet hoztak létre, amiket aztán csak lassacskán sikerült felszámolni, és jobb körülményeket biztosítani. 1980-ban adták át a József Attila lakótelepet, ami ma is az egyik legnépszerűbb része a kerületnek. A lakosság azonban vélhetően máshol keresett megoldást a lakhatási gondokra, ugyanis a ’70-es évek után jelentősen visszaesett az itt élők száma. A KSH adatai szerint 2022-ben 59.000 lakosa van Ferencvárosnak.

Pezseg az élet

Az utóbbi néhány évtizedben új lendületet kapott a kerület, ami egyre dinamikusabbá, modernebbé teszi. Egyre több és klasszul felszerelt park és játszótér kerül kialakításra, a József Attila lakótelepi Nagyjátszótéren pedig minden ünnepkörhöz kapcsolódóan és egész nyáron van program. De ha ez nem esik útba, vagy éppen esik az eső, a Művészetek Palotájában a babáknak és a nagyobbaknak is érdekes foglalkozások vannak. Barátnőkkel vagy pároknak a felújított Dandár fürdő kellemes időtöltés, de érdemes az állandó Zwack Múzeum mellett megnézni a galériák időszakos kiállítását is. A Ferencvárosi Pinceszínház repertoárját is ajánlott figyelemmel kísérni, mert nagyon jó darabokra kínálnak jegyeket.

Néhány az OTP Otthon ferencvárosi kínálatából:

3+ fél szobás polgári lakás a Mester utcában
3+fél szobás polgári lakás a Mester utcában

46 nm-es téglalakás frekventált helyen
46 nm-es téglalakás frekventált helyen

73 nm-es lakás a Ludovikával szemben
73 nm-es téglalakás 2+1 szobával a Ludovikával szemben2 szobás panellakás a népszerű József Attila lakótelepen2 szobás panellakás a népszerű József Attila lakótelepen

További ingatlanok a IX. kerületben

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra