2022.09.20.

Ilyen az élet Székesfehérváron, a királyok városában

Ilyen az élet Székesfehérváron, a királyok városában
A Közép-Dunántúl legjelentősebb városa, Fejér megye és a Székesfehérvári járás székhelye. Latinul Alba Regia, magyarul sokáig Fehérvárként emlegették, a „Székes” - előtag csak a 18-19. században csapódott a városnévhez. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miért lakják ma is közel 98 ezren ezt a történelmi várost.

hirdetés


Alapítva: 972-ben

Elhelyezkedése miatt a terület az ősidők óta stratégiai szempontból kiváló volt a letelepedésre. Várossá akkor szerveződött, amikor Géza fejedelem 972-ben itt építtetett fejedelmi székvárat és templomot. Vélhetően az elnevezés is e két jelentős építmény tulajdonságaira utalt, a templom fehér köveire vagy hófehér falaira utalás. Fia, Szent István király tovább öregbítette a település hírnevét és jelentőségét. A királyi bazilika megépítésén túl olyan előjogokat adományozott a városnak, melyek hosszú évekre biztosították fejlődését. Koronázóvárosnak is hívják, mert állítólag itt avatták királlyá I. Szent Istvánt, de esküvőket és temetkezéseket is tartottak itt.

Oktatási körkép

Szintén a koltozzbe.hu statisztikájára hivatkozva, az oktatási intézmények száma elmarad a hasonlóan lakott településekéhez viszonyítva. A szociális és egészségügyi középiskolai képzések mellett pénzügyet, számvitelt, ügyvitelt is lehet tanulni. Van lehetőség gimnáziumban folytatni a tanulmányokat, vagy kreatívabb ipariskolában kiteljesedni.

Milyen a környék?

Közeli kikapcsolódáshoz tökéletes a Sárpentelei parkerdő a rendezett sétaútvonalaival vagy a vidámparki csónakázó és horgásztó. Szintén közel van a Sóstó Látogatóközpont, ahol 4 égtáj szerint csoportosították a különböző útvonalakat, és mindegyik változatos, interaktív programot ígér. A messzebbre vágyóknak 15 perc autózással ajánlható a Velencei-tó, ahol nem csak fürdeni lehet, hanem kirándulni is a hegységben. Másik célpont lehet a túrázóknak a Vértes vagy a Bakony. Nyáron a Balaton is mindössze fél órányi távolságra van.

A belváros mindig hangulatos, kiváltképp, ha valamilyen speciális rendezvényt is tartanak, mint amilyen a Székesfehérvári Királyi Napok. A Bory-vár története romantikus és megkapó, időről időre érdemes oda is ellátogatni, vagy kipróbálni a török fürdőt.

Kertváros és lakótelep barokk belvárossal fűszerezve

Székesfehérvár azoknak is jó választás, akik kertvárosi övezetbe szeretnének költözni, de számos lakótelep is található itt. Gyalogosan is nagyjából 30-40 perc alatt elérhető a centrum a távolabbi városrészekből, de a város saját tömegközlekedési hálózattal is rendelkezik. Az ingatlanok nagy része a koltozzbe.hu adatai szerint saját tulajdonú, és ezeknek több, mint a fele 50-99 nm-es. Az árak az országoshoz hasonlítva 7%-kal olcsóbbak, megyei szinten viszont 36%-kal többet kell értük fizetni az átlagnál. A demográfiai adatokat vizsgálva kiderül, hogy a legtöbb lakos 20-59 éves, így jellemzően a családosok keresik itt az otthonukat.

Lássunk néhány  ingatlant a királyok városában:

családi ház Maroshegyen
Eladó ház MaroshegyenFelújított családi ház a népszerű Feketehegy városrészben
Felújított családi ház a népszerű Feketehegy városrészben

2 szobás lakás a Tóvárosi lakónegyedben
2 szobás lakás a Tóvárosi lakónegyedben

modern lakás a belvárosban

Modern lakás a belvárosban
Nézd meg a többi székesfehérvári ingatlant is

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra