2023.03.10.

Kezdődjön a tavaszi nagytakarítás! Te is alig várod?

Kezdődjön a tavaszi nagytakarítás! Te is alig várod?
Egyre hosszabbak a nappalok, ami a várva várt tavasz közeledését jelzi. Töltődj fel bőségesen D vitaminnal és miközben élvezed a napsütést, tervezd meg a tavaszi nagytakarítást lépésről lépésre. A tavasz a megújulás időszaka: tedd rendbe az otthonod, szabadulj meg a felesleges holmiktól, szerezz be egy-két vidám, színes kiegészítőt és élvezd a rendezett és tiszta otthonod.

hirdetés


A szisztéma

Vannak olyan népi bölcsességek, amiket érdemes betartani, ha nem szeretnél végeláthatatlan körforgásba kerülni. Nagyanyáink a józan észre hagyatkozva éppen ezért a takarítást a legbelsőbb helyiségben kezdték. Ott pedig balról jobbra és fentről lefelé haladtak. Ezzel a módszerrel garantáltan nem felejtesz ki semmit és nem koszolsz össze már megtisztított felületet.

Először is egy teleszkópos tollseprűvel távolítsd el a falakról, mennyezetről, sarkokból a pókhálókat. Ha nem beépített szekrényeid vannak, akkor pakolj le mindent a tetejükről és egy mikroszálas kendővel töröld át. Amire már nincs szükséged, azt dobd ki, a vázák mehetnek a mosogatógépbe. Vedd le a függönyöket és mosd ki őket. Alaposan törölgesd át a radiátort és jöhet az ablakpucolás. Ha van lehetőséged, akkor az ágy matracát tedd ki néhány órára napfürdőzni - ez a leghatékonyabb védekezés az élősködők ellen. Töröld le a port a polcokról, asztalról. A szobák takarítását porszívózással és feltörléssel zárd. elado-ikerhaz-pecs-86112575-k6.webp

Bevásárlólista

Mielőtt belevágsz a tavaszi nagytakarításba, ellenőrizd az otthoni tisztítószer készletet. A többségünk nehezen szánja rá magát, hogy belevágjon ebbe a nagy volumenű feladatba, ezért felettébb kellemetlen, ha amiatt kell félbehagynod a munkát, mert kifogytál valamiből. Arról nem is beszélve, hogy ki tudja, mikor fogod nekidurálni magad még egyszer. Nézzük, mire lesz feltétlenül szükséged:

  • - - - tollseprű (lehetőleg teleszkópos nyéllel)

  • - - - mikroszálas kendők

  • - - - mosószer, öblítő


  • - - - ablaktisztítószer + lehúzó vagy újságpapír / papírtörlő

  • - - - parkettakímélő felmosószer

  • - - - felmosószer a járólaphoz

  • - - + extra tipp: illatosítók

elado-csaladi-haz-pomaz-89396408-t6.webp

Nincs erre egy egész napod vagy hétvégéd?

Ha egyáltalán nem látod arra az esélyt, hogy minimum egy napot erre szánj, akkor oszd el a teendőket több kisebb részre. Ismered a mondást: az elefántot is falatonként lehet csak megenni. Oszd fel a lakást különböző területekre és egy héten csak azzal egy helyiséggel foglalkozz. Ha naponta csak 15-20 percet szánsz minden fázisra, akkor is végezhetsz egy hét alatt. A pókhálómentesítés és a függönymosás lehet az egyik napi cél, következő nap csak a szekrény tetejét tisztítsd meg, majd jöhetnek a polcok, éjjeliszekrény és így tovább.
elado-ikerhaz-szigetszentmiklos-85497299-k1.webp

Tartsd szem előtt, hogy csak elkezdeni nehéz, de a napról napra megszépülő lakás látványa kárpótol. Helyezz el tavaszi csokrokat több helyen vagy használj természetes illatosítókat és élvezd a tiszta otthonodban a tavaszt.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra