2023.11.29.Szerző: D. B. #dekor #tippektrükkök

Enélkül csak látszólag csodálatos egy lakás - miért van egy otthonnak sajátos szaga?

Enélkül csak látszólag csodálatos egy lakás - miért van egy otthonnak sajátos szaga?

Nem csak látványa, de szaga is van minden otthonnak, és ez utóbbi ugyancsak alapvetően meghatározhatja, milyen érzéseket kelt bennünk az adott ingatlan. Már a belépés pillanatában feldobhatja vagy letörheti a hangulatunkat az orrunkat megcsapó illat. Mitől lesz jó vagy rossz szagú egy lakás? Néhány egyszerű és természetes megoldás.


Ingatlanvásárláshoz az álomotthon ismérvei: csodálatos megjelenés, remek méret, kiváló elosztás, ízléses berendezés. Mit sem ér azonban az egész, ha csak a látvány van rendben, de rossza a szaga. És fordítva: egy viszonylag szerény ingatlan is kelthet az egyéb adottságaihoz képest kifejezetten jó érzést az érkezőben, ha barátságos, kellemes, andalító illat lengi be.

Mindenhol valami más van a levegőben

A lakások szaga ezerféle dologtól függhet, és ahogy szinte mindennek a világon, az egyes ingatlanoknak is egyedi illatuk van, ami ráadásul az napról-napra, óráról-órára változhat. Szagosít szinte minden anyag, ami a lakásban van, a vakolat, a tapétaragasztó, a szőnyeg, a kárpitok, a bútorok, de azért általában nem ezek, az állandóan jelenlévő elemek határozzák meg a lakás parfümizáltságát. Ha mégis, akkor az lehet jó és rossz is. Egy természetes faburkolat például megadhatja egy helyiség állandó és kellemes alapillatát, de egy hetvenes években, olcsó anyagokból gyártott szekrény folyamatosan szublimáló, ki tudja milyen vegyületeket tartalmazó ragasztóanyaga kifejezetten büdös, és még egészségtelen is lehet, akárcsak a penész.

elado-teglalakas-budapest-xi-kerulet-spanyolret-96570228-k6.webp Sokat tehetünk a szobák illatáért, ha a konyhával egybe nyílnak. Ez a XI. kerületi lakás zöld környezetben, a Spanyolréten, talán még az új szag is érezhető.

És igen, az emberi testekből is jön

A lakások aktuális szagát azonban általában nem a huszonnégy órában levegőbe kerülő mindenféle molekulák adják, hanem a helyiségekben végzett aktuális tevékenységek, mondhatni, melléktermékei. Ilyen például a sütés-főzés szaga, ami nemhogy a lakásban, de egy zsíros, fűszeres fogás esetén akár annak környékén, a gangon, lépcsőházban, udvaron, sőt még az utcán is érezhető.

A konyha mellett, erős illatforrás lehet a fürdőszoba is, ahonnan elvileg szappan, dezodor, mosószer illata szál. És igen, az emberi testekből is jönnek mindenféle szagok, a természetes kipárolgás, kilégzés, az izzadás és a vécében zajló anyagcsere-epizódok légi úton terjedő hírvivői. Mindezek pedig jellemzően nem egyedül jelentkeznek, hanem a források számát és a kibocsátás mennyiségét tekintve végtelen számú kombinációban.

Milyen jól teszi!

Van, akinek minden épp úgy jó, ahogy van, nem érzi magában a tudatos illatkomponálás igényét, nem használ semmit a meglévő szagok vagy akár szagtalanság megszüntetésére, de legalábbis felülírására. Legfeljebb annyit tesz, hogy ha zavarónak érez valamit a levegőben, szellőztet egyet. És milyen jól teszi, mert ez a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb, és – a forgalmas autóutak és mérgező gyártelepek környékét leszámítva – az elérhető legegészségesebb módja a jó levegő biztosításának.

Sokan vannak azonban olyanok is, akiket nemcsak a büdös késztet cselekvésre, hanem a tiszta és jó, ám szagtalan levegő is, mert az úgy magában még kevés nekik. Ők alkotni akarnak, és nem csak a szem, hanem az orr számára is. Miért is ne tennék? Az ember nagyjából tízezer szagot tud érzékelni, így teljesen érthető, hogy ezen lehetőséget is megpróbálja kihasználni önmaga és mások gyönyörködtetésére, netán elgondolkodtatására, inspirálására.

Házias illatosítók

A világ eme, orron keresztül elérhető örömforrásainak élvezetére számos módszer létezik. Ezúttal a viszonylag egyszerű, házilagos megoldásokból említünk néhányat, amik akár szükségtelenné is tehetik a bolti illatosítók beszerzését. Mielőtt azonban rátérünk a néhány példára, még egyszer fontos hangsúlyozni a szellőztetés fontosságát, mert a télen is naponta legalább kétszer megejtendő levegőjáratás oxigént ad, és kiviszi a helyiségekből nem csak a büdös, de káros anyagokat is.

Az alkotni vágyó amatőr lakásparfüméreknek tehát az alábbi módszereket is választhatják.

Virág - nem mindegy, hová milyet

A legkézenfekvőbb, hogy tegyél illatos szobanövényeket a lakás több pontjára, vagy friss virágcsokrot az asztali vázába, Ezek idénytől és pénztárcától függően lehetnek többek közt a jázmin, a légtisztító hatású krizantém a gerbera vagy a klasszikus illatbajnok rózsa.

elado-panellakas-pecs-kertvaros-91008519-k6.webp Ez a pécsi, remek állapotú panel a gyönyörű természetre néz, az illattal nem lesz gond.

Fontos azonban, hogy a szellőztetés ilyenkor sem maradhat el, főleg, hogy egyes virágok, mint a liliom, zárt helyiségben felgyülemlő illatanyagai bódító hatásúak lehetnek. Vannak más virágok is, amelyekkel csak óvatosan, mert kifejezetten mérgezőek. Ezek, mint a jácint vagy a gyöngyvirág, nagyon veszélyesek lehetnek, ha valaki a szájába veszi őket. Erős finom illatú növények, de nem feltétlenül kisgyerekes otthonokba valók.

Pár csepp, olaj- és szemétszag ellen

Arra az esetre is van viszonylag egyszerű módszer, ha a főzés miatti ételszagot szeretnéd semlegesteni. Csöpögtess pár csepp levendulaolajat egy nagy bögre forró vízbe, és hamarosan oszlani kezd a hagyma- és olajszag! Sőt, hasonló módszerrel a szemét szagát is el lehet fojtani. Elég néhány csepp illatosított illóolaj a házi kuka aljára a szemeteszsák alá, és eltűnik a kellemetlen szag.

Amo helyett

A szekrények, fiókok, zárt tárolók illatosítására nemcsak a műfajban egykor egyeduralkodó Amo szappan utódai lehetnek alkalmasak, hanem az illatos teafilterek is. Ezeknek egyrészt elnyomják, továbbá el is tüntetik a kellemetlen szagokat, amelyeket magukba tudnak szívni.

Só és citrom

Össze lehet állítani otthoni alternatív illatosító tálat is, például sóból és citromból. Mindössze ki kell vájni a kettévágott citrom belsejét, majd a héjat megtölteni a nátrium-kloriddal, de ugyanez elkészíthető narancsos és grapefruitos változatban is. Esetleg a tetejére mehet egy kis bazsalikom- vagy mentalevél, de a szegfűszeg is jó megoldás lehet. Hasonlóan jótékony hatása lesz az otthon hangulatára, ha szárított virágszirmokkal teli tálakat helyezzünk el a lakás néhány pontjára.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

5 dolog, amitől még februárban meg kell szabadulnod
2024.02.21. #dekor #tippektrükkök
5 dolog, amitől még februárban meg kell szabadulnod
Az év legrövidebb hónapja, de lehet a legtermékenyebb is az otthonod tekintetében. A farsangon és a Valentin-napon kívül semmilyen más, fontosabb esemény nincs ilyenkor, ezért érdemes kihasználni az időt arra, hogy rendet tegyél a környezetedben és felkészítsd a tavaszra. Ehhez bizony meg kell válnod néhány dologtól, ebben a cikkben ezeket mutatjuk meg!
Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában
2024.02.20. #dekor #lakberendezés
Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában
Az úgynevezett civilizált világban minden negyedik ember rendetlenségben él. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb teret hódít az új lakberendezési trend, a minimalizmus, ami nem csupán dizájnt jelent. Ebben a cikkben a minimalista életmódot mutatjuk be.
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
2024.02.17. #lakberendezés #dekor
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
Retro hatású bútorok, halvány és mély színárnyalatok, személyre szabott terek miatt egyre többen rendezik be eszerint az irányzat szerint otthonukat. Modern, fiatalos és komoly, akár üzleties hangulatot is lehet vele teremteni. A különböző korok stílusainak vegyítése szinte korlátlan szabadságot ad. Szinte. Ahhoz, hogy a több eltérő dekoráció, bútor ne keltsen felfordulás érzést, kifinomult stílusérzékkel kell vegyíteni azokat. Ha te is szeretnél trendi eklektikus otthont, mutatunk 4 tippet, amit, ha betartasz, mindenki csodájára fog járni a lakásodnak.
Tényleg egészségtelen beltérben gyertyát gyújtani?
2024.02.16. #dekor #tippektrükkök
Tényleg egészségtelen beltérben gyertyát gyújtani?
Van néhány dolog, amire oda kell figyelned, mielőtt gyertyafényes vacsorát rendezel! Nincs is meghittebb pillanat annál, mint egy stresszes nap után tele engedni a kádat forró vízzel, és gyertyaláng mellett relaxálni a habokban. Egyes gyertyák isteni illatot árasztanak, míg más darabok remekül mutatnak a vacsoraasztalon. Viszont egyre több olyan teóriát hallani, hogy nem tesz jót az egészségednek, ha belső térben élvezed a gyertyalángot. Lássuk, mit mondanak erről a szakemberek!
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
2024.02.14. #dekor #kertészet
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
Ez a két kategória idén egy és ugyanaz. Hogy a szakma mi alapján választotta éppen a Filodendront az év szobanövényének, egyelőre rejtély, mindenesetre jó hír ez a kevésbé tehetséges kertészeknek, akik továbbra is ragaszkodnak az élő növényhez az otthonukban. Irány egy megbízható kertészet, ha egy igazi túlélő ráadásul trendi növényt kerestél idáig!
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
2024.02.12. #kertészet #dekor
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
Az illatos növény csökkenti a stresszt, enyhíti a légúti problémákat és növeli az energiaszintet – csak, hogy gyorsan meggyőzzünk az előnyeiről. Mi mást is mutathatnánk, ha nem olyan ingatlanokat, amelyeknél már ráéreztek az eukaliptusz előnyeire, még ha más formában is.
Időutazás a vintage jegyében: otthonok, amik a múltat idézik
2024.02.03. #eladólakás #dekor
Időutazás a vintage jegyében: otthonok, amik a múltat idézik
Vintage magában hordozza a romantika és a vidékies jegyeket. Ha te is kedveled ezt a stílust, akkor pillants be ebbe a három otthonba, ahol mindent a stílus határoz meg.
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
2024.02.03. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
Az otthoni tiszta levegő nagyon fontos, ezért mutatunk három trükköt és pár hozzájuk tartozó iránymutatást, amiket érdemes betartanod.
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
2024.01.28. #tippektrükkök #lakberendezés
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
A nappali lakásunk központi helyisége. Itt találkozik a család. Itt nevetünk, játszunk, olvasunk, tévézünk, és itt gyűlik össze mindenki az ünnepek alkalmával is. Egy új nappali berendezésénél a vizuális és funkcionális szempontok egyaránt szerepet játszanak. A tökéletesen berendezett nappali biztosítja az otthonos, meleg, kellemes hangulatot, erre van szükségünk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat otthonunkban.