2022.08.27.

Megválnál a régi bútoraidtól? Inkább adj új esélyt nekik

Megválnál a régi bútoraidtól? Inkább adj új esélyt nekik
Éppen költözés előtt állsz és azon gondolkodsz, hogy kidobnád pár bútorodat? Ne tedd, inkább keltsd őket új életre, mondjuk fesd át őket! Mutatjuk hogyan.

Bár manapság egyre inkább bevett szokás, hogy amelyik tárgyunkat megunjuk, azt egyből kidobjuk, de ennek nem feltétlenül kell így lennie. A leselejtezett használati tárgyakból ugyanis rengeteg szemét keletkezik, melyet az emberiség hamarosan már nem lesz képes feldolgozni. Pontosan ezen folyamat megfékezésére jött létre a DIY mozgalom, mely annyit tesz, csináld magad. Azaz ahelyett hogy kidobnánk a régi dolgainkat, inkább újítsuk fel azt, mondjuk alkalmazzuk a bútorfestés technikáját.

Ne ész nélkül csináld

Amennyiben éppen költözés előtt állsz és vannak olyan dolgaid, amiktől megválnál, abban az esetben nagyon fontos, hogy gondold át mégegyszer, hogy valóban ki kell-e dobnod azt a valamit. Hiszen bútoraidnak gyakran csak egy kis festékre van szüksége ahhoz, hogy új életre keljenek. Mielőtt azonban ecsetet ragadnál és belekezdenél a bútorfestésbe, érdemes utána nézned, hogy hogyan érdemes a festéssel foglalkoznod. A pozitív érveket napestig lehetne sorolni, melyek közül a legfontosabbak talán, hogy maga a tevékenység roppant szórakoztató, a festés pedig óriási sikerélményt nyújt. Persze a munka során vannak olyan univerzális szabályok, amiket mindig érdemes betartanunk, hogy a végeredmény megfelelő minőségű legyen. Ezek a következők:

Csiszolás

A csiszolás – bár a tényleges bútorfestéshez képest unalmasnak tűnhet – minden esetben az első lépését jelenti a fabútorok felújítási munkáinak. Noha rengeteg festékre rá van írva, hogy nem szükséges az előző réteg eltávolítása, a szép és tartós eredmény érdekében mindenképpen érdemes beiktatni ezt a mozzanatot.

Portalanítás

A bútorfestés során kiemelten fontos, hogy a felújítandó bútorunk megfelelően tiszta legyen. Ennek eléréséhez nem kell mást tennünk, mint portalanítani a festésre szánt tárgyunkat, ugyanakkor ezt sem mindegy, hogyan tesszük. A tökéletes eredményhez olyan rongyot használjunk, mely vonzza a port, a papírtörlő és a szöszölő konyharuha erre a célra nem jó.

Eladó lakás

Alapozás

A felület előkészítésének egyik fontos mozzanata az alapozás. Ez a művelet az utolsó kósza porszemet is eltávolítja a felületről és elősegíti, hogy a bútorfestés alatt a festék szépen, egyenletesen tapadjon. Az alapozással ráadásul a festés tartósságát is meghosszabbíthatja.

Megfelelő eszközök

A festéshez érdemes mini szivacshengert használni, vagy olyan ecsetet, mely szivacsból készült. A szálas ecsetekkel ugyanis nehezebb teljesen egyenletesen festeni, ráadásul sokszor épp a kilazult szálak okoznak gondot azzal, hogy beleragadnak a festékbe. S ha már festék: annak száradási idejét mindenképpen érdemes betartanunk.

Ha nem vagyunk biztosak magunkban

Összességében egy régi, kopott bútor otthoni felújításával, azaz a bútorfestéssel rengeteg pénzt spórolhatunk meg. Hiszen egy szakemberre egyfelől rengeteg időt kell várni, másrészt semmi garancia nincs arra, hogy a restaurátor munkája azt tükrözi majd, amit előzetesen megálmodtunk. Ezt pedig mi mással védhetnénk ki, mint saját magunkkal?

Persze vannak, akik nem mernek egyből hozzányúlni egy régi bútorhoz, mert félnek, hogy munkájukkal valamilyen kárt okoznak benne. Ilyenkor érdemes lehet kicsit körbenézni az interneten, hiszen ma már rengeteg olyan workshopot találni, ahol egyrészt rengeteg sorstársunkkal találkozhatunk. S ami mégfontosabb: jó hangulatban, valódi hozzáértőktől sajátíthatjuk el a bútorfestés technikáit.

Ha még nincs hová tenned a bútoraidat
Ha további izgalmas témákról olvasnál

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra