2021.06.17.

Milyen egy jó terasz?

Milyen egy jó terasz?
A terasz az otthonunk azon része, amelyet ha a számunkra legmegfelelőbben alakítunk ki, biztosan gyakran látogatott része lesz az otthonunknak. Akárcsak a nappali, a terasz is megfelelő helyszín lehet a vendégek fogadására vagy arra, hogy egy nehéz nap után a friss levegőn pihenjük ki a fáradalmakat.

hirdetés


Egy teraszt tavasszal, nyáron és ősszel is ki tudunk használni, vagyis minden évszakban a tél kivételével, amikor is inkább bentről a meleg szobából figyeljük a havas tájat. Ettől függetlenül minden évszakban van szépsége egy jól kialakított verandának.

Azzal, hogy végre megérkezett a nyár, a meleg hosszú nappalokat szívesebben töltjük a szabad levegőn, hiszen a nyár a kertben és a teraszon töltött napokról szól. Arról nem is beszélve, hogy mennyi felejthetetlen pillanatot tud nyújtani számunkra. Összegyűjtöttünk öt kertkapcsos teraszt amelyek láthatóan tökéletes helyszínek egy családi összejövetelre, kikapcsolódásra és pihenésre egyaránt.

Nézzük is őket:

Minimál stílusú családi ház

Kaposvár nyugati városrészében rejtőzik ez a kétszintes minimál stílusú családi ház. Ennek az igényes kivitelezésű ingatlannak, a teraszára is nagy figyelmet fordítottak, valamint egy kinti medencét is elhelyeztek, hogy megfelelő komfortot nyújtson.

Panorámás luxus lakás

A képen egy az Aranyhegyen fekvő panorámás luxus lakóház terasza látható. A kilátás szemet gyönyörködtető főleg a panorámás küldtéri medencéből, amely üvegkorláttal és hangulatvilágítással lett felszerelve. Minőségi bútorok és anyagok jellemzik az egész ingatlant.

Egy családi ház kertje Pilisen

Pilis egyik csendes utcájában egy családi ház kertjében fedezhető fel ez a kellemes terasz. A kényelmet napernyő,  puha matracok és párnák biztosítják.

Luxus családi ház Sopronban

Sopronban, a Lővérek kristálytiszta levegőjű erdeihez közel, festői környezetben található ez a 2009-ben épített luxus villa. Az ingatlan minden oldalról rejtve van a kíváncsi szemektől, így a teraszon is megvan a privát szféra. Továbbá egy elektromos árnyékoló is ki lett alakítva a még nagyobb kényelem érdekében. 

Kertkapcsos terasz Vácon

Ez a kép egy Vácon található luxus kategóriás családi ház kertkapcsos teraszáról készült. Árnyékolók fedik a teraszt, ahol kerti bútorok és jakuzzi is megtalálható. A kert és a fedett veranda csendes, nyugalmat árasztó helyszín.

A jó terasz tulajdonságai:

Kényelem, mint fő szempont

A jó terasz mindenek előtt kényelmes. Fontos, hogy a területének a méreteihez  megfelelő bútorokat válasszunk. Ha a kiülőket puha párnákkal és matraccal látjuk el, szinte biztos, hogy a család minden tagja az összes szabad percét a teraszon fogja tölteni. Továbbá a mérete csak egy szám. Ahhoz, hogy kényelmes legyen, nem kell hatalmasnak lenni-e, hiszen egy kisebb méretű verandát is egyszerűen kényelmessé lehet varázsolni. A lényeges az, hogy úgy alakítsuk ki, hogy kielégítse az igényeinket.

Kivitelezés és tervezés

Ha lehetőségünk van arra, hogy mi alakítsuk ki a saját teraszunkat, akkor törekedjünk arra, hogy semmi se legyen összezsúfolva, mindennek legyen elég tere. A legjobb ha már előre tudjuk, hogy mit és hol szeretnénk elhelyezni.

Védekezés a rovarok ellen

A kialakításnál ne felejtsük el, hogy a rovarok esetleg bogarak is zavarhatják a nyugalmunkat. Viszont ennek a megoldására ma már számos lehetőség lézetik. A függöny jól jöhet a rovarok ellen és megannyi kimondottan erre a célra kifejlesztett darab kapható.

Az elhelyezkedés fontossága

Egy terasz kialakításánál alapvető, hogy olyan szempontokat is figyelembe veszünk mint például egy elhelyezkedés. Nagy előny ha lehetőségünk van arra, hogy eldönthetjük, honnan is nyíljon a  teraszunk, erkélyünk. A legjobb ha a nappaliból nyílik, hiszen akkor érhetünk el egy impozáns összképet.

Az árnyékolás elengedhetetlen

Az egyik lényeges szempont szerintünk az, hogy legyen elegendő árnyék. Arra, hogy árnyékoljunk egy teraszt rengeteg lehetőség adott, csak ki kell választanunk a számunkra legszimpatikusabbat. Ilyen lehetőségek lehetnek például az előtetők, napernyők vagy különféle vászon árnyékolók. Viszont arra, hogy az árnyékolást hogyan is végezzük érdemes megkérdezni egy szakembert.

Privát szféra amire mindenkinek szüksége van

Szintén elengedhetetlen megterveznünk, hogy mennyire engedünk betekintést a szomszédoknak vagy az utcán közlekedő embereknek a magán szféránkba. A teraszok többségénél észrevehető, hogy különféle fákkal, növényekkel, sövényekkel vannak körbe kerítve a privát környezet elérése érdekében.

Az egyik legfontosabb szerintünk azonban mégis az, hogy szeressük azt a helyet, ahol a legtöbb időt eltöltjük.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra