2024.03.30. #eladóház #eladólakás

Nem felújítás, hanem home staging - így növelheted az ingatlanod értékét

Nem felújítás, hanem home staging - így növelheted az ingatlanod értékét

Idehaza még gyerekcipőben jár a home staging, de ahogy külföldön, itt is egyre nagyobb az igény rá. De mi is a home staging? Mi a célja és mikor hasznos? Többek között ezekre a kérdésekre is választ találhatsz ebben a bejegyzésünkben.


Kezdjük az elején, tisztázzuk a fogalmat!

Amikor egy fontos találkozóra készülsz, legyen szó üzleti megbeszélésről, vagy egy randevúról, igyekszel a legjobb formádat nyújtani. Egy ingatlan élettörténetében is hasonlóról van szó, a home stagingelés a szóban forgó lakás ráncba szedését jelenti, hogy kívánatosabbá váljon, és minél hamarabb lecsapjon rá a vevő. Mutatunk egy példát.

elado-csaladi-haz-budapest-xii-kerulet-szechenyi-hegy-96808069-t6.webp

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Eladás előtt érdemes lakberendezőhöz fordulni, aki jártas a home stagingben. A helyszínen az elképzelésedet egyeztetitek a megvalósíthatósággal, majd a lakberendező a tulajdonossal együtt szanálásba kezd. A nem mindennap használt tárgyakat, eszközöket, amikre az eladásig vélhetően már nem is lesz szükség, bedobozolják, aztán raktárba helyezik, vagy legalább egy félreeső sarokba, ahol nincs szem előtt.

Ezután jöhet az ingatlan optikai tuningja: különböző textíliák, szőnyegek, dekorációk, bútorok beszerzése és jó ízléssel elhelyezése. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a fényképezőgép, és a megszépült otthonról egy komplett média anyag készülhet, ami nem csak a jól komponált képeket foglalja magában, hanem lehetőleg egy videós bemutatót is.

elado-villa-kastely-budapest-ii-kerulet-torokvesz-96957966-t6.webp

Az előkészületeknek csak a pénztárca szabhat határt.

Mi lesz a home staging során használt elemekkel?

Ha a dekorációs elemeket, bútorokat megvásároltad, magaddal is viheted őket, de ha a továbbiakban nincs már rájuk szükséged, akkor megpróbálhatod visszavinni az áruházba. Esetleg, ha van rá energiád, az is jó megoldás, ha tovább értékesíted őket. Vagy akár a vásárlóval is tudsz egyeztetni, ha igényli azokat.

A legjobb megoldás azonban, ha a dekorációnak szánt elemeket nem vásárolod meg, hanem egy lakberendezőtől kibérled őket. Ebben az esetben az ingatlan értékesítése után a lakberendező visszaviszi, így nem neked kell a további a tárolásukról gondoskodnod.

elado-teglalakas-budapest-v-kerulet-belvaros-99279452-t6.webp

Megtérül-e az az összeg, amit az eladáshoz elköltesz?

Ahogy korábban írtuk, az ingatlan eladásra felkészítése akár milliós tétel is lehet, ami első hallásra biztosan meghökkentő, de ez a befektetés meg is térülhet, hiszen a home stagingelt lakások értékét a piaci ár legfelső szegmensében lehet megadni, és az igényes vizuális világnak köszönhetően hamar vevőre is találnak.

Amennyiben a cél, hogy a lehető legrövidebb időn belül az ingatlanért elkérhető összeg maximumát kapd meg, akkor mindenképpen fordulj olyan lakberendezőhöz, aki segítségedre lesz ebben.

B opció: látványterv készítése

Sokan viszont éppen azért adnak túl a lakásukon, házukon, mert pénzre van szükségük, és nincs annyi összeg a számlájukon, hogy a gyors eladást home staginggel megtámogassák. Ebben az esetben hasznos segítség, ha az eladáshoz látványterveket készítettünk. A látványterveknek az a titka, hogy az emberek többsége nehezen tudja elképzelni, hogy milyen lehetőségek rejlenek egy üres szobában.

elado-teglalakas-budapest-ii-kerulet-felheviz-ii-ker-97884088-t6.webp

További hátrány lehet, hogy azok a helyiségek, amikben semmilyen bútor nincs, optikailag kisebbnek tűnnek, de modern, háromdimenziós tervek segítségével kiemelhetjük és megmutathatjuk a lakás előnyeit, ezzel segítve az érdeklődőket inspirációkkal.

A home staging nem egyenlő a felújítással

Gyakori félreértés, hogy az ingatlan eladásra felkészítését összekeverik a felújítással, de optimális esetben a felújítás már azelőtt megvalósul, hogy a tulajdonos meghirdetné a lakást. Az utóbbi években hosszú időt kell várni egy jó szakemberre, és az anyagárak is többszörösükre emelkedtek, ahogy a munkadíjak is, éppen ezért az ingatlanokkal foglalkozó szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy ha az eladó a jelentősebb felújítási munkákat magára vállalja (vízvezeték – elektromos hálózat felújítása, burkolatok cseréje) azzal jelentősen növelheti az eladásra kínált otthon értékét.

Ezt a felújítást kiegészíti, és szinte ráépül a home staging szolgáltatás, ami a meglévő alapokat igyekszik az érdeklődők számára még vonzóbbá tenni. A lakberendező az aktuális falszíneket egyéb kiegészítőkkel, dekorációkkal kihasználja vagy éppen ellensúlyozza, és arra is van példa, hogy teljesen átrendezi a lakást, hogy az a lehető legelőnyösebb képet mutassa.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?
Loft lakások: tér és stílus a magasban
2024.02.10. #eladólakás
Loft lakások: tér és stílus a magasban
Régen az olcsóságuk miatt voltak népszerűek, ma azonban a luxus megtestesítői a loft lakások. Nem véletlenül, hiszen egy ilyen ingatlan megvásárlása óriási lehetőségeket hordoz magában.
Modern tetőtéri lakások
2024.01.13. #eladólakás
Modern tetőtéri lakások
A tetőtéri lakások az igencsak megosztó ingatlantípusok közé tartoznak. Sokan vannak, akik imádják a tetőtéri érzést, mások viszont irtóznak tőle. Pedig egy tetőtéri lakás a különleges lehetőségek tárházát rejti magában. Nem is gondolnánk, hogy a ferde falak alatti terek ugyanolyan hatékonysággal kihasználhatók, mint az egyenes falak által határolt terület. Mindemellett a város felett is kevesebb a zajhatás és nagyobb a nyugalom. Továbbá ezek az ingatlanok minden évszakban fényárban úsznak, hozzájárulva a kellemes közérzethez és az egészséghez.
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
2023.11.04. #eladóház #építőanyag
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
Egy hangulatos faház még akkor is jó érzéssel tölti fel a lelkünket, ha nem is a sajátunk és csak kívülről gyönyörködhetünk benne. Eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen érzés lenne egy ilyen impozáns épület teraszán kávézni szombat reggel és hallgatni a madárcsicsergést? Így hát körbenéztünk az eladó ingatlanok között, hogy hol és mennyiért kapható egy romantikus fészek.
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
2023.09.23. #eladóház #kertészet
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
Javában tart az ősz, és már úgy érzed, hogy hónapok óta bezárva élsz? A következő időszak elszigeteltségére adhat megoldást egy jól szigetelt télikert. A télikert sokféle lehet, kialakíthatjuk az erkélyünkből, beépíthetjük a teraszunk, vagy hozzá is építhetjük a házunkhoz. Minden évszakban élvezhetőek, megfelelő fűtéssel, árnyékolókkal és a nyitható üvegfelületekkel, tökéletes kényelmet biztosítanak télen és nyáron is.
Jön az iskolakezdés - íróasztal variációk nem csak gyerekeknek
2023.08.21. #eladólakás #budapest
Jön az iskolakezdés - íróasztal variációk nem csak gyerekeknek
Az íróasztal sarkalatos pontja a gyerekszobának, de dolgozósarok is értelmezhetetlen nélküle. Ez a bútordarab már az ovis kortól része az életünknek, csak a mérete, kinézete és a funkciója változik. Később a számítógép elhelyezése miatt lehet szükséged egy masszív asztalra. Mutatjuk, melyik korosztálynak milyen az ideális munkaasztal.
Már most érdemes elkezdeni hétvégi házat keresni a Fertő tónál - járd velünk körbe!
2023.08.14. #eladólakás #luxusingatlan #vízpart
Már most érdemes elkezdeni hétvégi házat keresni a Fertő tónál - járd velünk körbe!
Beléptünk a nyár utolsó hónapjába, ezért az idei szezonra már nem érdemes nagyobb terveket szőni, de jövőre is lesz nyár, amire érdemes már most felkészülni, például a pénztárcának megfelelő nyaralót keresni. Kicsit trükközzünk: a Balaton már túl drága? A Velencei-tó meg aztán pláne? Zoomolj ki, és foglalkozz kicsit a Fertő tóval! Már csak azért is, mert így esélyed van átruccanni az osztrák oldalra is. Mutatunk néhány csábító eladó nyaralót.
Miért nem választanának a kertépítők műfüvet a valódi fű helyett?
2023.08.14. #eladóház #eladólakás #kertészet
Miért nem választanának a kertépítők műfüvet a valódi fű helyett?
Vannak olyan felületek, ahol kényelmes a műfű használata, de a természetes füvet nem szabadna ezzel helyettesíteni. A természetben mindennek megvan a maga szerepe, így a fűnek is. Táplálékként, búvóhelyként szolgál, megköti a szén-dioxidot, csökkenti a környezet hőmérsékletét. Ezzel szembe lehet állítani a műfüvet, aminek most elmondjuk a hátrányait, hogy teljesen képben legyél, ha arra készülsz, hogy műfüvet telepíts a kertbe.
Ózd: a város, ami többet érdemelt volna
2023.08.13. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ózd: a város, ami többet érdemelt volna
Tudod, miért ilyen rossz a híre a borsodi városnak? És azt tudod, hogy nem is olyan régen még virágzó település volt? Következzék egy kis helytörténet egy borsodi tollából.