2024.06.11.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #eladólakás

Hogyan szellőztess energiahatékonyan?

Hogyan szellőztess energiahatékonyan?

A szellőztetés nemcsak azért jó, mert megszünteti az állott levegőt a lakásban, hanem mert oxigéndússal pótolja. Az oxigénben gazdag levegő pedig a szervezet hatékonyabb működését segíti. Mivel a napjaink nagy részét zárt térben töltjük, ezért jó, ha legalább az otthonodról tudod, hogy milyen a levegője.


Kereszthuzat

Az ablaknyitás mint szellőztetési módszer sajnos nem mindig opció. A résnyire vagy bukóra nyitott ablakon csak minimálisan jut be levegő a szobába, ilyenkor az a jellemzőbb, hogy az ablak környékén érezhető némi hőmérsékletváltozás, de a szoba távolabbi pontján már nem. Nyáron az ablakot csak akkor javasoljuk teljes kitárni, ha minőségi szúnyoghálóval védett, télen pedig a hideg miatt inkább csak rövid ideig szellőztetünk.

A szimpla ablaknyitás során ugyan jut be friss levegő, azonban lassabban cserélődik, mintha kereszthuzatot csinálnál. Ennek azonban feltétele a valamekkora légmozgás, különben nem jön létre maga a huzat. Nyáron a hajnali vagy a késő esti órákban célszerű huzatot csinálni, így hűsíthetsz is a benti hőmérsékleten.

A közeli erdő garantálja az oxigéndús levegőt elado-csusztatott-zsalus-lakas-budapest-xx-kerulet-103149888-t6.webp

Légbeeresztős nyílászáró

Praktikus megoldás, ha olyan nyílászárót szereltetsz fel, amin van légbeeresztő nyílás. Különösen akkor veheted hasznát, amikor elutazol pár napra, és nincs senki, akit megkérhetnél, hogy menjen át hozzád naponta egyszer szellőztetni. A légbeeresztőn keresztül folyamatosan érkezik a friss levegő, még ha csekély mennyiségben is. Arra elég lehet, hogy alacsony szinten tartsa a szén-dioxid, illetve a páratartalmat. Persze annak, aki asztmában vagy allergiában szenved, már ez is megváltás.

Korszerű szellőzők biztosítják a szigetelt parasztház levegőcseréjét elado-csaladi-haz-apostag-102012394-t1.webp

Hővisszanyerős szellőztetés

Az új építésű ingatlanok esetében már uniós szabályozás van érvényben, hogy a szellőztető rendszer minél alacsonyabb energiaigénnyel működjön. A hővisszanyerő rendszer központja maga a hővisszanyerő, amin az egész lakás levegője áthalad. Előmelegíti a friss, hideg levegőt, mielőtt lecserélné a szennyezett levegőt. Ezzel a rendszerrel emberi beavatkozás nélkül valódi körforgás alakul ki az otthonodban, így szellős, oxigéndús környezetben pihenhetsz.

Az automata szellőző rendszer éjjel-nappal teszi a dolgát elado-csaladi-haz-szigetszentmiklos-96116857-t1.webp

Borítókép: Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 241 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?
Loft lakások: tér és stílus a magasban
2024.02.10. #eladólakás
Loft lakások: tér és stílus a magasban
Régen az olcsóságuk miatt voltak népszerűek, ma azonban a luxus megtestesítői a loft lakások. Nem véletlenül, hiszen egy ilyen ingatlan megvásárlása óriási lehetőségeket hordoz magában.
Modern tetőtéri lakások
2024.01.13. #eladólakás
Modern tetőtéri lakások
A tetőtéri lakások az igencsak megosztó ingatlantípusok közé tartoznak. Sokan vannak, akik imádják a tetőtéri érzést, mások viszont irtóznak tőle. Pedig egy tetőtéri lakás a különleges lehetőségek tárházát rejti magában. Nem is gondolnánk, hogy a ferde falak alatti terek ugyanolyan hatékonysággal kihasználhatók, mint az egyenes falak által határolt terület. Mindemellett a város felett is kevesebb a zajhatás és nagyobb a nyugalom. Továbbá ezek az ingatlanok minden évszakban fényárban úsznak, hozzájárulva a kellemes közérzethez és az egészséghez.
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
2023.11.04. #eladóház #építőanyag
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
Egy hangulatos faház még akkor is jó érzéssel tölti fel a lelkünket, ha nem is a sajátunk és csak kívülről gyönyörködhetünk benne. Eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen érzés lenne egy ilyen impozáns épület teraszán kávézni szombat reggel és hallgatni a madárcsicsergést? Így hát körbenéztünk az eladó ingatlanok között, hogy hol és mennyiért kapható egy romantikus fészek.
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
2023.09.23. #eladóház #kertészet
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
Javában tart az ősz, és már úgy érzed, hogy hónapok óta bezárva élsz? A következő időszak elszigeteltségére adhat megoldást egy jól szigetelt télikert. A télikert sokféle lehet, kialakíthatjuk az erkélyünkből, beépíthetjük a teraszunk, vagy hozzá is építhetjük a házunkhoz. Minden évszakban élvezhetőek, megfelelő fűtéssel, árnyékolókkal és a nyitható üvegfelületekkel, tökéletes kényelmet biztosítanak télen és nyáron is.
Jön az iskolakezdés - íróasztal variációk nem csak gyerekeknek
2023.08.21. #eladólakás #budapest
Jön az iskolakezdés - íróasztal variációk nem csak gyerekeknek
Az íróasztal sarkalatos pontja a gyerekszobának, de dolgozósarok is értelmezhetetlen nélküle. Ez a bútordarab már az ovis kortól része az életünknek, csak a mérete, kinézete és a funkciója változik. Később a számítógép elhelyezése miatt lehet szükséged egy masszív asztalra. Mutatjuk, melyik korosztálynak milyen az ideális munkaasztal.
Már most érdemes elkezdeni hétvégi házat keresni a Fertő tónál - járd velünk körbe!
2023.08.14. #eladólakás #luxusingatlan #vízpart
Már most érdemes elkezdeni hétvégi házat keresni a Fertő tónál - járd velünk körbe!
Beléptünk a nyár utolsó hónapjába, ezért az idei szezonra már nem érdemes nagyobb terveket szőni, de jövőre is lesz nyár, amire érdemes már most felkészülni, például a pénztárcának megfelelő nyaralót keresni. Kicsit trükközzünk: a Balaton már túl drága? A Velencei-tó meg aztán pláne? Zoomolj ki, és foglalkozz kicsit a Fertő tóval! Már csak azért is, mert így esélyed van átruccanni az osztrák oldalra is. Mutatunk néhány csábító eladó nyaralót.
Miért nem választanának a kertépítők műfüvet a valódi fű helyett?
2023.08.14. #eladóház #eladólakás #kertészet
Miért nem választanának a kertépítők műfüvet a valódi fű helyett?
Vannak olyan felületek, ahol kényelmes a műfű használata, de a természetes füvet nem szabadna ezzel helyettesíteni. A természetben mindennek megvan a maga szerepe, így a fűnek is. Táplálékként, búvóhelyként szolgál, megköti a szén-dioxidot, csökkenti a környezet hőmérsékletét. Ezzel szembe lehet állítani a műfüvet, aminek most elmondjuk a hátrányait, hogy teljesen képben legyél, ha arra készülsz, hogy műfüvet telepíts a kertbe.
Ózd: a város, ami többet érdemelt volna
2023.08.13. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ózd: a város, ami többet érdemelt volna
Tudod, miért ilyen rossz a híre a borsodi városnak? És azt tudod, hogy nem is olyan régen még virágzó település volt? Következzék egy kis helytörténet egy borsodi tollából.