2022.10.04.

Tudod, melyik az ország legszínesebb városa?

Tudod, melyik az ország legszínesebb városa?
Pécs megyei jogú város az ország délnyugati részén található, hazánk ötödik legnagyobb települése Budapest, Debrecen, Szeged és Miskolc után. Baranya megye és a Pécsi járás székhelye, a Dél-Dunántúl központja.

hirdetés


A település eredete egészen a II. század elejére nyúlik vissza, amikor a rómaiak megalapították Sopianae-ét. A város két évszázad alatt aztán tartományi székhellyé, valamint a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált. Az ebből az időszakból származó ókeresztény temetői építményegyüttest az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000 decemberében felvette a világörökségi listára.

Pécs belvárosa
A porcelánváros

A város püspökségét 1009-ben Szent István király, míg a helyi egyetemet – ami az ország első egyeteme is egyben - 1367-ben Nagy Lajos király alapította. A középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette Janus Pannonius püspök, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője. A város életében egyértelműen komoly mérföldkövet jelentett a 150 éves török hódoltság, majd az 1780-as évek. Utóbbi időszakban Pécs szabad királyi városi rangot kapott Mária Terézia királynőtől, de a település erőteljes polgárosodása és a gazdasági fejlődése is erre az időszakra tehető.

Pécs mindig soknemzetiségű település volt, a magyarok, horvátok és svábok a mai napig megférnek egymással. 1998-ban a település elnyerte az UNESCO “Városok a békéért” díját a kisebbségi kultúrák ápolása, valamint a délszláv háború menekültjei iránt tanúsított befogadó, toleráns hozzáállása miatt. A város 2007-ben harmadik, 2008-ban pedig második lett az „Élhető Települések” nemzetközi versenyén a 75-200 ezer lélekszám közötti települések kategóriájában, 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa egyik kulturális fővárosa lett.

Eladó ház

A településen járva kihagyhatatlan élményt nyújt a Zsolnay Negyed is, mely az egykori kerámiagyár területén létrejött új kulturális centrumot, a város egyik különleges látnivalóját jelenti. S hogy mit érdemes tudni a területről? Itt élt és alkotott a porcelángyártásról ismert Zsolnay család a XIX-XX. században. A terület azóta azonban új tartalommal töltődött fel, méltó módon tovább örökítve a család örökségét az öthektáros területen. Összesen 15 védett műemléképület és 88 köztéri Zsolnay-szobor található itt, de a negyed minden részlete ámulatba ejti a látogatót.

Bár nem annyira impozáns, de nem érdemes kihagyni az ország legmagasabb épületét, vagyis a 197 méter magas Pécsi Tv-torony nyújtotta kilátást sem. Az építmény paraméterei már önmagukban lenyűgözőek: a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll, összesen 18 500 tonna vasbetonból épült. A Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján készült építmény eredetileg „csak” 191 méter magas volt, de az 1995-ös antenna cserét követően további hat métert növekedett. A Tv-torony helyén amúgy eredetileg az 1908-ban épült Kiss József kilátó állt, ezt váltotta le az 1968 és 1973 között épült torony, melynek kilátó részéből tiszta időben akár 100 kilométerre is ellátni.

Eladó ingatlan

Színes az ingatlanpaletta

Pécsen járva a szó szoros értelmében kihagyhatatlannak bizonyul a város főtereként is funkcionáló Széchenyi téren való időtöltés. Ez már csak azért is így van, mert a köztérbe összesen 12 utca torkollik, de a belváros közigazgatási, kereskedelmi és idegenforgalmi központja is ez. A középkorban a város piactereként működő terület ma a város legtöbb látványosságát tárja elénk, emellett számos kulturális rendezvénynek is helyszínt ad.

Ahogyan a város, úgy az ingatlanpiac is rendkívül színes Pécsett. Az OTP Otthon oldalán jelenleg összesen 1254 eladó ingatlant hirdetnek a felhasználók, melyek közül az egyik legolcsóbbat az az 52 négyzetméteres belső udvari, osztatlan közös tulajdonú családi ház jelenti, mely a Zsolnay Vilmos úton található. Az ingatlan a hirdetése szerint felújításra szorul, de akár bútorozottan is megvásárolható.

Eladó ház

Mindösszesen 34,9 millió forintot kérnek a jelenlegi tulajdonosai azért az eredeti stílusban felújított kis házért, mely a belvárostól és a mecseki erdőtől is csak pár perc sétára található. A 40 négyzetméteres épületet a természetes anyagok jellemzik, melynek jegyében az ingatlan fűtése cserépkályhával és kandallóval biztosított. Az egyszobás ingatlanhoz egy 15 négyzetméteres melléképület is tartozik, ami a ház esetleges átalakításában, bővítésében is hasznos lehet. Az ingatlan jó befektetési lehetőség lehet.

Pécs belvárosának forgalomcsillapított övezetében kínálnak eladásra egy 876 négyzetméteres, többcélú hasznosításra alkalmas társasházat. A 175 millió forintos áron meghirdetett ingatlan országosan védett műemlék, a homlokzatát nemrég felújították, a belső terei viszont tetszés szerint alakíthatók. Az ingatlanban jelenleg több tanterem, iroda és kiállítóterem kapott helyet, de az épület akár oktatási-, egészségügyi-, szálláshely-szolgáltató létesítménynek, vagy társasházi lakások kialakítására is alkalmas lehet.

Keressen valaki egyedülállóként vagy a családjával lakóingatlant Pécsett, a fentiek azt mutatják, hogy a városban garantáltan mindenki megtalálja a számítását. Ezen a településen ugyanis az ember nem csupán élni tud, de egy valódi közösséghez is tartozhat.

Ha további pécsi ingatlanok között válogatnál…

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra