2022.10.20.

A mindig rendezett lakás titka

A mindig rendezett lakás titka
A magazinokban és a lakberendezési csoportokban sorra olyan otthonokat látni, amelyekről sugárzik a harmónia. Soha nincs egy asztalon felejtett tálca vagy papírzsebkendő, a gyerekjátékoknak nyoma sincs, és a ruhák is a szekrényben pihennek mind egy szálig. Az ilyen képek feltöltői általában megkapják, hogy múzeumban élnek, vagy biztosan nem kell főzniük. Tény, hogy olykor teljes szemléletváltást igényel, de nem lehetetlen rendezetté tenni egy otthont. Ebben a cikkben ehhez adunk néhány praktikát.

hirdetés


Szelektálj

Valószínűleg az őskori gyűjtögető életmódnak köszönhető, hogy -tisztelet a kivételnek-, de elképesztő mennyiségű lomot őrizgetünk éveken át. Ezek között vannak olyanok, amiket ajándékba kaptunk, sok apróságot magunk szereztünk be. Az a fájdalmas igazság, hogy ezekből a tárgyakból a legtöbb háztartásban több van, mint elég. Az első lépés a rendszerezett otthon eléréséhez a szelektálás.

Minden helyiségen menj végig, ha kell, akkor oszd el több napra a feladatot, de tisztítsd meg a polcokat, fiókokat a felesleges holmiktól. Alkalmazhatod a Marie Kondo féle módszert, hogy csak azokat a tárgyakat tartod meg, amik jó érzéssel töltenek el.

Ebben az egri társasházi lakásban semmi kacat nincs szem előtt. A képeket elnézve egy tágas otthont látunk, ahol mindennek van helye. Mégsem lehet rá azt mondani, hogy rideg lenne emiatt. A növények élettel töltik meg a teret, a berendezés és a dekoráció ontja magából a családias légkört.

elado-tarsashazi-lakas-eger-vecseyvolgy-87292257-k6.jpg

Számlák, hivatalos papírok

A bürokrácia még gyerekcipőben jár az e-ügyintézést illetően, de egyre több hivatal tér az elektronikus számlabefizetésre, dokumentum kitöltésre és küldésre. Azokat a papírokat, amikre gyakran van szükséged, praktikusabb, ha függőlegesen tárolod. Az álló iratpapucsok kevesebb helyet foglalnak, és könnyebben is átláthatók. Kiváltképp akkor, ha kitalálsz valamilyen rendszerezést. Színes vékony lefűzők is elférnek benne, így szortírozhatod, hogy a sárgába, kékbe, zöldbe milyen jellegű iratokat teszel.

Ennek a budapesti lakásnak a tulajdonosai is rájöttek, hogy a fekve kallódó papírhalom helyett sokkal előnyösebb állítva tárolni ezeket. elado-teglalakas-budapest-viii-kerulet-orczynegyed-87091523-k6.jpg

Rend a konyhában

A konyhában a család összes tagja térül-fordul, így szinte mindig kerül az asztalra egy pohár, kávéscsésze. Ez ellen sajnos a pakolás a legjobb védekezés. Ha van mosogatógéped, akkor némileg egyszerűbb a helyzet, mert a gépbe beteszed a mosatlant és a behajtott ajtó áldásosan elfedi a mosatlant. A szárazanyagok, illetve a hűtő tartalmát is érdemes rendszerezned, és olyan tárolókba pakolni a hasonszőrű termékeket, amik zárhatóak és helytakarékosak.

A hűtő polcaira felszerelhetsz kosárkákat, így még jobban hasznosíthatod a két polc közötti teret. Tárolhatod itt a hideget szerető zöldségeket, gyümölcsöket. Az alábbi szegedi lakás konyhája a mintapéldánya annak, hogy miként is fest egy használatban lévő, de rendezett főzőhelyiség. elado-teglalakas-szeged-tarjan-87297411-k6.jpg

Vizesblokk

A fürdőre és a mosdóra ugyanaz érvényes, mint a konyhára. A lakás nem drogéria vagy háztartási vegyesbolt, így nincs szükség arra, hogy a tisztítószerek és flakonok szem előtt legyenek. A mosogatószekrény aljába tehetsz egy erre rendszeresített kosarat, ahová csak ezeket pakolod. A fürdőszobai tárolásnak lehetőségei ma már végtelenek - rendszerezők, kozmetikai tárolóók tömkelege érhető el bútor- és háztartási üzletekben egyaránt. Ez a pécsi fürdőszoba nem csak azért mutatós, mert modern a kialakítása. Minden a helyén van, sehol nem látni egy éppen száradó rongyot vagy olyan holmit, ami bántóan megzavarná a rend nyugalmát.

elado-teglalakas-pecs-belvaros-83933588-k6.jpg

Nézz meg más otthonokat is az OTP Otthon kínálatából, hogy elleshess további rendszerezési trükköket!

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra