2024.01.28. #tippektrükkök #lakberendezés

Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid

Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid

A nappali lakásunk központi helyisége. Itt találkozik a család. Itt nevetünk, játszunk, olvasunk, tévézünk, és itt gyűlik össze mindenki az ünnepek alkalmával is. Egy új nappali berendezésénél a vizuális és funkcionális szempontok egyaránt szerepet játszanak. A tökéletesen berendezett nappali biztosítja az otthonos, meleg, kellemes hangulatot, erre van szükségünk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat otthonunkban.


Megmutatjuk, hogy milyen bútorokat, színeket és kiegészítőket használj, hogy a nappali egyedivé váljon és szépség a funkcióval tökéletes egységet alkosson otthon. Ígérjük, hogy tippjeinkkel egyedien rendezheted be nappalidat és a legtöbbet hozhatod ki kedvenc helyiségedből.

A nappali mérete – a legfontosabb szempont a bútorválasztásnál

A döntő szempont a bútorok kiválasztásánál és a nappali berendezésénél, hogy milyen alapterületű a szoba. Ettől függ, hogy milyen színeket választhatunk és milyen méretű, funkciójú bútorok az ideálisak ebbe a helyiségbe. Míg a kis nappalik berendezése gyakran kihívást jelent, a nagy nappalik bútorozása különleges lehetőségeket kínál. Nézzük, hogy mire figyeljünk mindenképp!

elado-csaladi-haz-budapest-xi-kerulet-kelenfold-98015086-t1.webp Csodás nappalija van ennek a XI. kerületben található családi háznak is.

Nagy méretű nappali berendezése

A nagyméretű szobák lehetővé teszik a szabad tervezést a belső térben használt színek, anyagok és formák tekintetében. Nem kell aggódnod amiatt, hogy a választott sötétebb falszín miatt a szoba kisebbnek fog tűnni, vagy hogy a kiválasztott kanapé nem fog kényelmesen elférni a szobában.

elado-csaladi-haz-pilisborosjeno-99110188-t6.webp Pilisborosjenőn eladó ez a pazar vidéki kúria.

A tágas nappalikban a berendezés során nyugodtan engedd szabadon a fantáziád. Ügyelj azonban arra, hogy ne tömje tele bútorokkal, hogy a szoba ne tűnjön zsúfoltnak! Nyugodtan kialakíthatunk egy kényelmes olvasó sarkot, egy lábtartós fotellel, vagy több kisebb puffot is elhelyezhetünk a térben. Ezek lehetnek egyediek, kör alakúak, vagy akár hatszögletűek is.  Válasszunk nagyobb méretű szőnyegeket, különösen otthonos lesz így az összhatás. Dohányzó asztalból is megengedett a tekintélyesebb méret, a forma bármilyen lehet, kör, ovális, vagy téglalap alakú. A kanapé mellé nyugodtan kerülhetnek kisebb konzolasztalok, melyekre elegáns lámpákat állíthatunk. Tárolóval rendelkező és szabad polcos szekrények váltogathatják egymást, sőt a TV is lehet extra nagy méretű. A szabad falszakaszokra nagy méretű fotókat vagy festményeket akaszthatunk. Ha lehetőség van rá tegyünk be egy látványkandallót is, egyedivé és otthonossá varázsolja a teret.  Végül a megfelelő világítás és a szépen elrendezett dekoráció is hozzájárul a harmonikus összképhez.

Kis méretű nappali berendezése

Egy kis nappali kialakítása kétségkívül sokkal nagyobb kihívás. Itt helytakarékosan kell gondolkodni, és inkább többfunkciós bútordarabokat érdemes választani. A tároló funkcióval rendelkező szekrények, a fali polcok és komódok segítenek optimalizálni a korlátozott helyet. Okos tértervezéssel és strukturálással nagyobbnak tűnhet a szoba.

elado-csaladi-haz-kecskemet-talfaja-98383612-t6.webp Kecskeméten található ez a családi ház, ahol a nappali pont ideális méretű.

Alapszabály, hogy tegyünk és rejtsünk el mindent, ami értékes helyet foglal el a szobából. Válasszunk ágyneműtartóval rendelkező kanapét és a nappaliban használt plédeket, párnákat ebben tároljuk. Válasszunk kisebb méretű dohányzóasztalt esetleg egymásba tolható dohányzóasztal szettet, melynek elemeit időnként külön-külön is használhatjuk. Minden legyen légies és könnyed, ne zsúfoljuk túl a szobát. A kanapéhoz és a többi bútorhoz is válasszunk magasabb, filigrán lábakat. A bútorok ne legyenek túl mélyek, ha sok tárolóhelyre van szükségünk, akkor inkább felfelé építkezzünk. Dekorációnak a falakra tükröket és kisebb méretű képeket tegyünk.

elado-csaladi-haz-pecs-91645793-t6.webp Tágas és világos nappalija van ennek a pécsi családi háznak is.

Ne kerüljenek nagy méretű padlóvázák és extra méretű növények a szobába. Egy kis nappali esetében fontos, hogy áttekinthető legyen, így a szoba nem tűnik majd kaotikusnak. Használjunk sok fehéret és a bézs, krém különböző árnyalatait. Az erőteljesebb, dominánsabb, sötétebb tónusok csak kiegészítő színként egy-egy párna vagy dekorációs tárgy képében kerüljenek a szobába. A világos és nyugodt tónusok így barátságossá teszik a szobát és automatikusan nagyobbnak mutatják majd a teret.

És végül tíz egyszerű tipp, hogy a nappali berendezése tényleg tökéletes legyen:

1) A nyílászárók: A bútorok elrendezésekor vedd figyelembe, hogy a nappaliban lévő ajtók hogyan, milyen irányba nyílnak. Próbáld úgy pozícionálni a bútorokat a szobában, hogy az ajtók nyitáskor ne ütődjenek hozzá a bútorokhoz.  Az ablakok elé ne tegyél olyan bútorokat, amelyek túlságosan magasak, mert fényt vesznek el a szobából és az ablakok nyitását is akadályozhatják.

2) Mindenképpen a személyes életstílusodnak megfelelően rendezd be a szobát. Ha szívesen olvasol, akkor, valószínűleg szükség lesz egy nagy könyvespolcra a könyvek tárolásához, és jó, ha van a szobában egy üres sarok, ahová egy kényelmes, lábtartóval rendelkező fotel elhelyezhető. Egy meghitt olvasósarok, egy szép lámpával nagyon feldobja a szobát.

3) A kanapét és a foteleket lehetőleg úgy helyezd el, hogy a lehető legkényelmesebben tudj kommunikálni. Nagyon fárasztó, ha nem látjuk egymást beszélgetés közben és az egyik beszélgetőpartnernek folyamatosan elfordított fejjel kell ülnie, ha részt szeretne venni a beszélgetésben. Ennek megvalósításához kiegészítő bútorként tökéletesek a kisebb puffok, fotelek, melyek bármikor könnyedén áthelyezhetők.

4) Ha L vagy U alakú kanapét szeretnél vásárolni és a család sokat néz tévét a nappaliban, akkor figyelj rá, hogy úgy helyezd el a bútort, hogy a kanapé hosszabbik oldala a TV-vel szemben kapjon helyet. Ha a szoba elrendezése miatt ez nehezen megvalósítható, akkor jó szolgálatot tehet egy extra, kiegészítő fotel.

elado-csaladi-haz-paty-97891683-k6.webp Pátyon amerikai konyhás családi ház eladó.

5) Szánj rá időt és egy kicsit ismerd meg a különböző lakberendezési stílusokat. Sokat segíthet a megfelelő anyagok és minták kiválasztásában. Egy idő után érezni fogod, hogy milyen stílus áll hozzád a legközelebb. A letisztult szögletesebb vonalvezetésű skandináv stílusú bútorok és a romantikusabb, ívesebb formavilág is megtalálható a lakberendezési üzletek kínálatában.

6) Tegyél minél több fényforrást a nappaliba. Ne csak a fentről érkező fényre gondolj, hanem állólámpákra, fali spotlámpákra és asztali lámpákra is.

7) A lakástextíliák, dekorációk és képek minden szobának egyedi jelleget kölcsönöznek. Teljesen meg tudják változtatni a helyiség karakterét. A dekorációs tárgyak, képek a kis szobanövények, (például a pozsgások) különösen jól mutatnak csoportosan.

8) A képek felakasztásakor ügyelj a magasságra is. A nagyméretű fotók vagy festmények az egész falat beborítják, míg a kisebb képeket szemmagasságban kell elhelyezni - azaz az ülőhely közelségétől függően álló vagy ülő magasságban.

9) A szobanövények nem csak otthonosabbá teszik a szobát, de a természet megnyugtató szépségét csempészik otthonába. Az ablakban függőkosárban, szoliterként, vagy csoportosan elhelyezhetők. Az már csak extra bónusz, hogy javítják a szoba levegőjét is.

elado-ikerhaz-nyiregyhaza-nyirszolos-98568143-t6.webp

10) A színek tervezésében nagyon sokat segíthet egy 3D tervező program, vagy egy színtérkép. A színek döntően befolyásolják a szoba karakterét és a nagy hatással vannak hangulatunkra is. Ha tanácstalan vagy, megéri lakberendező segítségét kérni a végleges döntés előtt.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
2024.02.17. #lakberendezés #dekor
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
Retro hatású bútorok, halvány és mély színárnyalatok, személyre szabott terek miatt egyre többen rendezik be eszerint az irányzat szerint otthonukat. Modern, fiatalos és komoly, akár üzleties hangulatot is lehet vele teremteni. A különböző korok stílusainak vegyítése szinte korlátlan szabadságot ad. Szinte. Ahhoz, hogy a több eltérő dekoráció, bútor ne keltsen felfordulás érzést, kifinomult stílusérzékkel kell vegyíteni azokat. Ha te is szeretnél trendi eklektikus otthont, mutatunk 4 tippet, amit, ha betartasz, mindenki csodájára fog járni a lakásodnak.
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
2024.02.03. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
Az otthoni tiszta levegő nagyon fontos, ezért mutatunk három trükköt és pár hozzájuk tartozó iránymutatást, amiket érdemes betartanod.
Állati lakótársak: az otthoni háziállatok sokszínű világa
2024.01.20. #tippektrükkök
Állati lakótársak: az otthoni háziállatok sokszínű világa
„Szőrmentes lakásból eladó” – biztosan te is találkoztál már olyan hirdetéssel, ami mintegy erényt hirdeti, hogy az adott személynek nem volt háziállata. Érdekli ez a vevőket? Aki háziállatot tart, annak kevesebbet ér a bútora, szőnyege, lakása? Egy korábbi felmérés alapján a megkérdezettek fele tart(ott) állatot, sőt, családtagnak is tekintik őket. Egy kisállat miatt nem feltétlenül lesz koszosabb vagy büdösebb a lakás, mint egy olyan helyen, ahol csak emberek élnek. Nem csak a kutya vagy a macska csillapítja a magányt és alkalmas a felelősség megtanulásában, ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen élőlényeket lehet tartani kis helyen.
A mindig rendezett lakás titkos művészete - hogyan tarthatod állandó rendben az otthonod?
2024.01.06. #lakberendezés #tippektrükkök
A mindig rendezett lakás titkos művészete - hogyan tarthatod állandó rendben az otthonod?
A magazinokban és a lakberendezési csoportokban sorra olyan otthonokat látni, amelyekről sugárzik a harmónia. Soha nincs egy asztalon felejtett tálca vagy papírzsebkendő, a gyerekjátékoknak nyoma sincs, és a ruhák is a szekrényben pihennek mind egy szálig. Az ilyen képek feltöltői általában megkapják, hogy múzeumban élnek, vagy biztosan nem kell főzniük. Tény, hogy olykor teljes szemléletváltást igényel, de nem lehetetlen rendezetté tenni egy otthont. Ebben a cikkben ehhez adunk néhány praktikát.
Az utánozhatatlan kandalló melege
2023.12.30. #tippektrükkök
Az utánozhatatlan kandalló melege
Megjött az igazi tél, és a fűtési szezonban már javában benne vagyunk. Otthonunk melegéről, a téli esték meghitt, családias hangulatáról könnyedén gondoskodhatunk egy, a nappalinkban elhelyezett kandallóval. Télen, mindenki szeret több időt otthon tölteni a kellemes hangulatú, meleg lakásban, ahol a nyugalom uralkodik. Az egyik leglélekmelegítőbb érzés ahogy ropog a kandalló tüze. A tűz varázsát az otthonunkba varázsolja a kandalló, aminek több változata is létezik. Ebben a cikkben ezeket vesszük sorra.
Színek nélkül a lakás olyan, mint a Dallas Bobby nélkül
2023.12.16. #lakberendezés #dekor
Színek nélkül a lakás olyan, mint a Dallas Bobby nélkül
A lakberendezési trendek közül mindig van olyan, ami népszerűbb, mint a többi, de ez nem elég ok arra, hogy ne merd megvalósítani a saját elképzeléseidet. Otthonodnak pont az a fő funkciója, hogy tükrözze a személyiségedet, jól érezd benne magad. Lehet modern, minimalista, vintage vagy éppen rusztikus, a lényeg, hogy azonosulni tudj vele. Körbenéztünk az otpotthon.hu kínálatában és találtunk néhány eladó ingatlant, ahol a tulajdonosok mertek élni a színek kifejező erejével. Nézd meg őket és inspirálódj velünk!
Fa vagy műanyag nyílászárót válasszak?
2023.12.02. #felújítás #tippektrükkök
Fa vagy műanyag nyílászárót válasszak?
Egy ingatlan felújítása során gyakori feladat a nyílászárók cseréje, nem mindegy azonban, hogy a régi ablakok és ajtók helyére mi kerül. Következő cikkünkben a fa és műanyag nyílászárók tulajdonságait mutatjuk be.
Mivel fűtsünk biztonságosan, olcsón és kevés munkával?
2023.11.25. #tippektrükkök
Mivel fűtsünk biztonságosan, olcsón és kevés munkával?
A cserépkályha nemcsak a hagyományos dizájn és a kényelmes otthoni légkör kedvelt eleme, de számos praktikus előnnyel is bír. Egyedülálló hőtartó képességének köszönhetően órákon át sugároz meleget, még a tüzelés befejezte után is, miközben rendkívüli energiahatékonysággal csökkenti a fűtési költségeket. Környezetbarát mivolta a megújuló fűtőanyagok használatával párosul, így kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. A cserépkályha nem csak funkcionális, hanem egy igazi dísz is otthonunkban, hiszen egyedi dizájnnal és személyre szabott megjelenéssel harmonizál a lakás bármely részével. Hosszú élettartama és a modern változatokban megtalálható léghűtési opciók csak hab a tortán, tovább emelve ezen régi-új kedvencünk praktikumát és népszerűségét.