2022.02.10.

Bútorválasztási tippek a nappali berendezéséhez

Bútorválasztási tippek a nappali berendezéséhez
A nappali lakásunk központi helyisége. Itt találkozik a család. Itt nevetünk, játszunk, olvasunk, tévézünk, és itt gyűlik össze mindenki az ünnepek alkalmával is. Egy új nappali berendezésénél a vizuális és funkcionális szempontok egyaránt szerepet játszanak. A tökéletesen berendezett nappali biztosítja az otthonos, meleg, kellemes hangulatot, erre van szükségünk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat otthonunkban.

hirdetés


Nappali bútor

Kép: Pinterest

Megmutatjuk, hogy milyen bútorokat, színeket és kiegészítőket használjon, hogy a nappalija egyedivé váljon és szépség a funkcióval tökéletes egységet alkosson otthonában. Ígérjük, hogy tippjeinkkel egyedien rendezheti be nappaliját és a legtöbbet hozhatja ki kedvenc helyiségéből.

A nappali mérete – a legfontosabb szempont a bútorválasztásnál

A döntő szempont a bútorok kiválasztásánál és a nappali berendezésénél, hogy milyen alapterületű a szoba. Ettől függ, hogy milyen színeket választhatunk és milyen méretű, funkciójú bútorok az ideálisak ebbe a helyiségbe. Míg a kis nappalik berendezése gyakran kihívást jelent, a nagy nappalik bútorozása különleges lehetőségeket kínál. Nézzük, hogy mire figyeljünk mindenképp

Nappali bútor

Kép: hauzz.de

Nagy méretű nappali berendezése

A nagyméretű szobák lehetővé teszik a szabad tervezést a belső térben használt színek, anyagok és formák tekintetében. Nem kell aggódnia amiatt, hogy a választott sötétebb falszín miatt a szoba kisebbnek fog tűnni, vagy hogy a kiválasztott kanapé nem fog kényelmesen elférni a szobában.

Tágas nappali berendezése

Kép: hauzz.de

A tágas nappalikban a berendezés során nyugodtan engedje szabadon a fantáziáját. Ügyeljen azonban arra, hogy ne tömje tele bútorokkal, hogy a szoba ne tűnjön zsúfoltnak. Az ülőgarnitúra kiválasztásánál nyugodtan gondolkodjon U alakú összeállításban, de két nagyobb méretű két vagy három személyes kanapé is kényelmesen elférhet egymással szemben, vagy egymásra merőlegesen elhelyezve. Nyugodtan kialakíthatunk egy kényelmes olvasó sarkot, egy lábtartós fotellel, vagy több kisebb puffot is elhelyezhetünk a térben. Ezek lehetnek egyediek, kör alakúak, vagy akár hatszögletűek is.  Válasszunk nagyobb méretű szőnyegeket, különösen otthonos lesz így az összhatás. Dohányzó asztalból is megengedett a tekintélyesebb méret, a forma bármilyen lehet, kör, ovális, vagy téglalap alakú. A kanapé mellé nyugodtan kerülhetnek kisebb konzolasztalok, melyekre elegáns lámpákat állíthatunk. Tárolóval rendelkező és szabad polcos szekrények váltogathatják egymást, sőt a TV is lehet extra nagy méretű. A szabad falszakaszokra nagy méretű fotókat vagy festményeket akaszthatunk. Ha lehetőség van rá tegyünk be egy látványkandallót is, egyedivé és otthonossá varázsolja a teret.  Végül a megfelelő világítás és a szépen elrendezett dekoráció is hozzájárul a harmonikus összképhez.

Kis méretű nappali berendezése

Egy kis nappali kialakítása kétségkívül sokkal nagyobb kihívás. Itt helytakarékosan kell gondolkodnia, és inkább többfunkciós bútordarabokat érdemes választani. A tároló funkcióval rendelkező szekrények, a fali polcok és komódok segítenek optimalizálni a korlátozott helyet. Okos tértervezéssel és strukturálással nagyobbnak tűnhet a szoba.

Kis méretű nappali berendezése

Kép: hauzz.de

Alapszabály, hogy tegyünk és rejtsünk el mindent, ami értékes helyet foglal el a szobából. Válasszunk ágyneműtartóval rendelkező kanapét és a nappaliban használt plédeket, párnákat ebben tároljuk. Válasszunk kisebb méretű dohányzóasztalt esetleg egymásba tolható dohányzóasztal szettet, melynek elemeit időnként külön-külön is használhatjuk. Minden legyen légies és könnyed, ne zsúfoljuk túl a szobát. A kanapéhoz és a többi bútorhoz is válasszunk magasabb, filigrán lábakat. A bútorok ne legyenek túl mélyek, ha sok tárolóhelyre van szükségünk, akkor inkább felfelé építkezzünk. Dekorációnak a falakra tükröket és kisebb méretű képeket tegyünk.

Világos nappali berendezése

Kép: hauzz.de

Ne kerüljenek nagy méretű padlóvázák és extra méretű növények a szobába. Egy kis nappali esetében fontos, hogy áttekinthető legyen, így a szoba nem tűnik majd kaotikusnak. Használjunk sok fehéret és a bézs, krém különböző árnyalatait. Az erőteljesebb, dominánsabb, sötétebb tónusok csak kiegészítő színként egy-egy párna vagy dekorációs tárgy képében kerüljenek a szobába. A világos és nyugodt tónusok így barátságossá teszik a szobát és automatikusan nagyobbnak mutatják majd a teret.

És végül tíz egyszerű tipp, hogy a nappali berendezése tényleg tökéletes legyen:

1) A nyílászárók: A bútorok elrendezésekor vegye figyelembe, hogy a nappaliban lévő ajtók hogyan, milyen irányba nyílnak. Próbálja úgy pozícionálni a bútorokat a szobában, hogy az ajtók nyitáskor ne ütődjenek hozzá a bútorokhoz.  Az ablakok elé ne tegyen olyan bútorokat, amelyek túlságosan magasak, mert fényt vesznek el a szobából és az ablakok nyitását is akadályozhatják.

2) Mindenképpen a személyes életstílusának megfelelően rendezze be a szobát. Ha szívesen olvas, akkor, valószínűleg szüksége lesz egy nagy könyvespolcra a könyvek tárolásához, és jó, ha van a szobában egy üres sarok, ahová egy kényelmes, lábtartóval rendelkező fotel elhelyezhető. Egy meghitt olvasósarok, egy szép lámpával nagyon feldobja a szobát.

3) A kanapét és a foteleket lehetőleg úgy helyezze el, hogy a lehető legkényelmesebben tudjon kommunikálni családtagjaival, barátaival. Nagyon fárasztó, ha nem látjuk egymást beszélgetés közben és az egyik beszélgetőpartnernek folyamatosan elfordított fejjel kell ülnie, ha részt szeretne venni a beszélgetésben. Ennek megvalósításához kiegészítő bútorként tökéletesek a kisebb puffok, fotelek, melyek bármikor könnyedén áthelyezhetők.

4) Ha L vagy U alakú kanapét szeretne vásárolni és a család sokat néz tévét a nappaliban, akkor figyeljen rá, hogy úgy helyezze el a bútort, hogy a kanapé hosszabbik oldala a TV-vel szemben kapjon helyet. Ha a szoba elrendezése miatt ez nehezen megvalósítható, akkor jó szolgálatot tehet egy extra, kiegészítő fotel.

Kanapé nappaliban

Kép: Pinterest

5) Szánjon rá időt és egy kicsit ismerje meg a különböző lakberendezési stílusokat. Sokat segíthet a megfelelő anyagok és minták kiválasztásában. Egy idő után érezni fogja, hogy milyen stílus áll Önhöz a legközelebb. A letisztult szögletesebb vonalvezetésű skandináv stílusú bútorok és a romantikusabb, ívesebb formavilág is megtalálható a lakberendezési üzletek kínálatában.

Letisztult vonalvezetésű nappali

Kép: hauzz.de

6) Tegyen minél több fényforrást a nappaliba. Ne csak a fentről érkező fényre gondoljon, hanem állólámpákra, fali spotlámpákra és asztali lámpákra is.

7) A lakástextíliák, dekorációk és képek minden szobának egyedi jelleget kölcsönöznek. Teljesen meg tudják változtatni a helyiség karakterét. A dekorációs tárgyak, képek a kis szobanövények, (például a pozsgások) különösen jól mutatnak csoportosan.

8) A képek felakasztásakor ügyeljen a magasságra is. A nagyméretű fotók vagy festmények az egész falat beborítják, míg a kisebb képeket szemmagasságban kell elhelyezni - azaz az ülőhely közelségétől függően álló vagy ülő magasságban.

9) A szobanövények nem csak otthonosabbá teszik a szobát, de a természet megnyugtató szépségét csempészik otthonába. Az ablakban függőkosárban, szoliterként, vagy csoportosan elhelyezhetők. Az már csak extra bónusz, hogy javítják a szoba levegőjét is.

Szobanövények a nappali dekorációja

Kép: Tom Tailor

10) A színek tervezésében nagyon sokat segíthet egy 3D tervező program, vagy egy színtérkép. A színek döntően befolyásolják a szoba karakterét és a nagy hatással vannak hangulatunkra is. Ha tanácstalan megéri lakberendező segítségét kérni a végleges döntés előtt.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra