2022.11.17. #dekor #lakberendezés #tippektrükkök

Ezekre figyelj gyertyaválasztás során - az egészségedre is hatással lehet

Ezekre figyelj gyertyaválasztás során - az egészségedre is hatással lehet

Egy hét múlva beköszönt az advent. Ilyenkor nem csak az ünnepi hangulat éled fel bennünk, a különböző féle és fajta gyertyák is főszerepbe kerülnek. Az év ezen időszaka jó lehetőséget nyújt a kísérletezésre is, hiszen elképzelhetetlenül széles gyertyakínálat áll a rendelkezésünkre. Egészség szempontjából azonban nem mindegy, milyen anyagból készül a hangulatos kiegészítő. Tarts velünk és megtudhatod, mikre érdemes figyelned.


Mielőtt nekiállnánk a gyertyavásárlásnak, érdemes áttekintenünk a különböző változatokat. Alapvetően két kategóriát különböztethetünk meg: az illatos, valamint a hagyományos gyertyákat. Előbbiek különlegessége, hogy nem csak a szemünket kápráztatja el, de illatuk betölti az egész helyiséget, ezzel meghitt hangulatot kölcsönözve otthonunknak. Ezzel szemben a hagyományos gyertyáknak inkább esztétikai szerepük van, tökéletes asztaldíszek lehetnek, illetve ideális kiegészítői a könyvespolcoknak és a kandallóknak.

elado-csaladi-haz-dunaharaszti-pest-megye-83133480-k6.webp

Érdemes tudni, hogy a gyertyákat nem csak funkciójuk, de stílusuk alapján is megkülönböztethetjük. Vannak az oszlop- és asztaligyertyák, de népszerűek az úgynevezett imagyertyák is. S hogy mi jellemző rájuk? Az oszlopgyertyákat általában olyan viaszból készítik, melyek elég merevek ahhoz, hogy akár önmagukban, hurrikán lámpán belül vagy valamilyen hőálló lemezen is elhelyezhetők legyenek. Az asztali gyertyák ehhez képest magas és keskeny alakjuk révén gyertyatartókban és kandeláberekben mutatnak a legjobban. Felépítésük a hagyományos esztétika szabályait követik, kifinomult hangulatot kölcsönözve a különleges alkalmaknak. Az imagyertya néven is ismert fogadalmi gyertyák jellemző tulajdonságai közé tartozik, hogy kicsik, és általában henger alakúak vagy szögletesek. Tökéletesek, ha csak kis fényre van szükségünk, éjjeliszekrényekhez, fürdőszobai egységekhez vagy polcokhoz passzolnak leginkább.

elado-csaladi-haz-szekesfehervar-rachegy-kofem-kornyeke-szekesfehervar-fejer-megye-85472837-k6.webp

A gyertyákat ezen felül alapanyaguk szerint is megkülönböztethetjük egymástól. Manapság a legtöbb gyertya paraffinból készül, ami azonban nem túl egészséges, mivel ez az anyag a kőolajgyártás egyik mellékterméke, és az előállítása miatt nem túlzottan környezetbarát. Egy 2009-es tanulmány szerint például az égetése során potenciálian veszélyes vegyi anyagok, többek között toluol szabadul fel, melyet, ha belélegzünk, úgy komoly ártalom éri a szervezetünket. Emellett a gyertyába kevert illatanyag, a kanóc, sőt a teamécsesek kis szürke tégelye is problémát okozhat a szervezetünk számára. Utóbbiból – és meglepő módon a kanócból is – ugyanis hevítésre nehézfémek kerülhetnek a levegőbe, melyek károsíthatják a tüdőt és a központi idegrendszert. Az illatgyertyák aromáját adó anyagokkal pedig azért van baj, mert többségükben szintetikus anyagokból állnak, melyek mérgező és irritáló összetevőket tartalmaznak. Emiatt lehet, hogy egyeseknél fejfájást, különféle bőrtüneteket, allergiát vagy asztmát okoznak az égetett illatgyertyák.

elado-csaladi-haz-budapest-xiv-kerulet-herminamezo-budapest-xiv-kerulet-budapest-83813300-k6.webp

Persze mint általában mindenre, ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére is van lehetőség. Az első és legfontosabb, hogy a paraffinviasztól szabaduljunk meg, és tudatosan válasszuk inkább a fenntartható, növényi alapanyagból készült változatokat. A természetes gyertyaalapok közé tartozik a kókuszviasz, a méhviasz, a szójaviasz és a pálmaviasz is. Ezen felül érdemes átgondolnunk azt is, hogy milyen kanóccal ellátott gyertyát érdemes választanunk. Erre kiváló lehetőséget nyújtanak számunkra a 100 százalékban pamutból, kenderből vagy fából készült kanóccal ellátott gyertyák, ugyanis ezekkel is mérsékelhetjük a károsanyag-kibocsájtást.

elado-csaladi-haz-budapest-xx-kerulet-budapest-87011015-k6.webp

A fentiek alapján összességében elmondható, hogy a lehetőségek tárháza végtelen, de néhány szempont figyelembevételével könnyen kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb gyertyát -, hiszen mellőzésükkel pótolhatatlan űr keletkezik az otthonunkban.

Megnézem az OTP Otthon eladó ingatlankínálatát


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.
5 dolog, amitől még februárban meg kell szabadulnod
2024.02.21. #dekor #tippektrükkök
5 dolog, amitől még februárban meg kell szabadulnod
Az év legrövidebb hónapja, de lehet a legtermékenyebb is az otthonod tekintetében. A farsangon és a Valentin-napon kívül semmilyen más, fontosabb esemény nincs ilyenkor, ezért érdemes kihasználni az időt arra, hogy rendet tegyél a környezetedben és felkészítsd a tavaszra. Ehhez bizony meg kell válnod néhány dologtól, ebben a cikkben ezeket mutatjuk meg!
Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában
2024.02.20. #dekor #lakberendezés
Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában
Az úgynevezett civilizált világban minden negyedik ember rendetlenségben él. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb teret hódít az új lakberendezési trend, a minimalizmus, ami nem csupán dizájnt jelent. Ebben a cikkben a minimalista életmódot mutatjuk be.
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
2024.02.17. #lakberendezés #dekor
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
Retro hatású bútorok, halvány és mély színárnyalatok, személyre szabott terek miatt egyre többen rendezik be eszerint az irányzat szerint otthonukat. Modern, fiatalos és komoly, akár üzleties hangulatot is lehet vele teremteni. A különböző korok stílusainak vegyítése szinte korlátlan szabadságot ad. Szinte. Ahhoz, hogy a több eltérő dekoráció, bútor ne keltsen felfordulás érzést, kifinomult stílusérzékkel kell vegyíteni azokat. Ha te is szeretnél trendi eklektikus otthont, mutatunk 4 tippet, amit, ha betartasz, mindenki csodájára fog járni a lakásodnak.
Tényleg egészségtelen beltérben gyertyát gyújtani?
2024.02.16. #dekor #tippektrükkök
Tényleg egészségtelen beltérben gyertyát gyújtani?
Van néhány dolog, amire oda kell figyelned, mielőtt gyertyafényes vacsorát rendezel! Nincs is meghittebb pillanat annál, mint egy stresszes nap után tele engedni a kádat forró vízzel, és gyertyaláng mellett relaxálni a habokban. Egyes gyertyák isteni illatot árasztanak, míg más darabok remekül mutatnak a vacsoraasztalon. Viszont egyre több olyan teóriát hallani, hogy nem tesz jót az egészségednek, ha belső térben élvezed a gyertyalángot. Lássuk, mit mondanak erről a szakemberek!
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
2024.02.14. #dekor #kertészet
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
Ez a két kategória idén egy és ugyanaz. Hogy a szakma mi alapján választotta éppen a Filodendront az év szobanövényének, egyelőre rejtély, mindenesetre jó hír ez a kevésbé tehetséges kertészeknek, akik továbbra is ragaszkodnak az élő növényhez az otthonukban. Irány egy megbízható kertészet, ha egy igazi túlélő ráadásul trendi növényt kerestél idáig!
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
2024.02.12. #kertészet #dekor
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
Az illatos növény csökkenti a stresszt, enyhíti a légúti problémákat és növeli az energiaszintet – csak, hogy gyorsan meggyőzzünk az előnyeiről. Mi mást is mutathatnánk, ha nem olyan ingatlanokat, amelyeknél már ráéreztek az eukaliptusz előnyeire, még ha más formában is.
Időutazás a vintage jegyében: otthonok, amik a múltat idézik
2024.02.03. #eladólakás #dekor
Időutazás a vintage jegyében: otthonok, amik a múltat idézik
Vintage magában hordozza a romantika és a vidékies jegyeket. Ha te is kedveled ezt a stílust, akkor pillants be ebbe a három otthonba, ahol mindent a stílus határoz meg.
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
2024.02.03. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
Az otthoni tiszta levegő nagyon fontos, ezért mutatunk három trükköt és pár hozzájuk tartozó iránymutatást, amiket érdemes betartanod.