2022.11.17.

Ezekre figyelj gyertyaválasztás során - az egészségedre is hatással lehet

Ezekre figyelj gyertyaválasztás során - az egészségedre is hatással lehet
Egy hét múlva beköszönt az advent. Ilyenkor nem csak az ünnepi hangulat éled fel bennünk, a különböző féle és fajta gyertyák is főszerepbe kerülnek. Az év ezen időszaka jó lehetőséget nyújt a kísérletezésre is, hiszen elképzelhetetlenül széles gyertyakínálat áll a rendelkezésünkre. Egészség szempontjából azonban nem mindegy, milyen anyagból készül a hangulatos kiegészítő. Tarts velünk és megtudhatod, mikre érdemes figyelned.

hirdetés


Mielőtt nekiállnánk a gyertyavásárlásnak, érdemes áttekintenünk a különböző változatokat. Alapvetően két kategóriát különböztethetünk meg: az illatos, valamint a hagyományos gyertyákat. Előbbiek különlegessége, hogy nem csak a szemünket kápráztatja el, de illatuk betölti az egész helyiséget, ezzel meghitt hangulatot kölcsönözve otthonunknak. Ezzel szemben a hagyományos gyertyáknak inkább esztétikai szerepük van, tökéletes asztaldíszek lehetnek, illetve ideális kiegészítői a könyvespolcoknak és a kandallóknak.

elado-csaladi-haz-dunaharaszti-pest-megye-83133480-k6.webp

Érdemes tudni, hogy a gyertyákat nem csak funkciójuk, de stílusuk alapján is megkülönböztethetjük. Vannak az oszlop- és asztaligyertyák, de népszerűek az úgynevezett imagyertyák is. S hogy mi jellemző rájuk? Az oszlopgyertyákat általában olyan viaszból készítik, melyek elég merevek ahhoz, hogy akár önmagukban, hurrikán lámpán belül vagy valamilyen hőálló lemezen is elhelyezhetők legyenek. Az asztali gyertyák ehhez képest magas és keskeny alakjuk révén gyertyatartókban és kandeláberekben mutatnak a legjobban. Felépítésük a hagyományos esztétika szabályait követik, kifinomult hangulatot kölcsönözve a különleges alkalmaknak. Az imagyertya néven is ismert fogadalmi gyertyák jellemző tulajdonságai közé tartozik, hogy kicsik, és általában henger alakúak vagy szögletesek. Tökéletesek, ha csak kis fényre van szükségünk, éjjeliszekrényekhez, fürdőszobai egységekhez vagy polcokhoz passzolnak leginkább.

elado-csaladi-haz-szekesfehervar-rachegy-kofem-kornyeke-szekesfehervar-fejer-megye-85472837-k6.webp

A gyertyákat ezen felül alapanyaguk szerint is megkülönböztethetjük egymástól. Manapság a legtöbb gyertya paraffinból készül, ami azonban nem túl egészséges, mivel ez az anyag a kőolajgyártás egyik mellékterméke, és az előállítása miatt nem túlzottan környezetbarát. Egy 2009-es tanulmány szerint például az égetése során potenciálian veszélyes vegyi anyagok, többek között toluol szabadul fel, melyet, ha belélegzünk, úgy komoly ártalom éri a szervezetünket. Emellett a gyertyába kevert illatanyag, a kanóc, sőt a teamécsesek kis szürke tégelye is problémát okozhat a szervezetünk számára. Utóbbiból – és meglepő módon a kanócból is – ugyanis hevítésre nehézfémek kerülhetnek a levegőbe, melyek károsíthatják a tüdőt és a központi idegrendszert. Az illatgyertyák aromáját adó anyagokkal pedig azért van baj, mert többségükben szintetikus anyagokból állnak, melyek mérgező és irritáló összetevőket tartalmaznak. Emiatt lehet, hogy egyeseknél fejfájást, különféle bőrtüneteket, allergiát vagy asztmát okoznak az égetett illatgyertyák.

elado-csaladi-haz-budapest-xiv-kerulet-herminamezo-budapest-xiv-kerulet-budapest-83813300-k6.webp

Persze mint általában mindenre, ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére is van lehetőség. Az első és legfontosabb, hogy a paraffinviasztól szabaduljunk meg, és tudatosan válasszuk inkább a fenntartható, növényi alapanyagból készült változatokat. A természetes gyertyaalapok közé tartozik a kókuszviasz, a méhviasz, a szójaviasz és a pálmaviasz is. Ezen felül érdemes átgondolnunk azt is, hogy milyen kanóccal ellátott gyertyát érdemes választanunk. Erre kiváló lehetőséget nyújtanak számunkra a 100 százalékban pamutból, kenderből vagy fából készült kanóccal ellátott gyertyák, ugyanis ezekkel is mérsékelhetjük a károsanyag-kibocsájtást.

elado-csaladi-haz-budapest-xx-kerulet-budapest-87011015-k6.webp

A fentiek alapján összességében elmondható, hogy a lehetőségek tárháza végtelen, de néhány szempont figyelembevételével könnyen kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb gyertyát -, hiszen mellőzésükkel pótolhatatlan űr keletkezik az otthonunkban.

Megnézem az OTP Otthon eladó ingatlankínálatát

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra