2022.09.26.

Hogyan tárolj a konyhában, hogy mindennek legyen helye?

Hogyan tárolj a konyhában, hogy mindennek legyen helye?
Időd jelentős részét a konyhában töltöd, hiszen itt készíted el az ételeket, de sokszor itt kap helyet az étkező is. A jól kialakított konyhában minden szinte egy karnyújtásnyira van, és könnyen rendben tartható. Utóbbi azért is fontos, mert itt egy mosogatóban hagyott tányér látványa is rumlis hatást kelt. Márpedig ahhoz, hogy jól érezd magad, a környezetedet is érdemes rendszerezned. Ebben a cikkben a konyhai tárolásra adunk néhány tippet, és mutatunk pár ötletes konyhát az OTP Otthon ingatlanjai közül inspirálódás gyanánt.

hirdetés


Mi lapul a szekrényben?

Vannak olyan eszközök, tárgyak, berendezések, amik nélkülözhetetlenek a mindennapi élethez. Ilyenek az evőeszközök, tányérok, poharak, bögrék. A finom ételek elkészítéséhez szükséged lesz lábosokra, serpenyőkre. Az álmos reggelek beindításához alapfelszerelés egy jó kávéfőző vagy vízforraló, ha teát iszol. Utóbbiak praktikusak, ha a pulton kapnak helyet, az edényeket általában elzárva tartjuk. Az alsószekrényekben egymásra is pakolhatod őket, hogy kevesebb helyet foglaljanak. A tányérok újabban nyitott polcokon, állítva sorakoznak, elválosztóval elkülönítve, a bögrék pedig lóghatnak a felsőszekrény alatti részre erősített kampókról. Ha van helyed egy külön kis kávézó sarkot kialakítani, a falra egy szép bútorlapra is felakaszthatod őket, hogy mindig kéznél legyenek.

Ez az ürömi családi ház a modern konyha tökéletes megtestesítője: világos, tágas, a hűtő frontja megegyezik a konyhaszekrény elemeivel. Főleg zárt szekrényeket építettek be, a sarkokon egy-egy polcos elemmel. A konyha mérete lehetővé tette egy különálló pult kialakítását, ahol akár egy gyors reggelit is el lehet fogyasztani, de kicsit távolabb egy étkezőhely is helyet kapott.

a modern konyha mintapéldánya- a modern konyha mintapéldánya

Hasonló elrendezésű ennek a debreceni kertes háznak a konyhája. Némi különbség, hogy a gépek itt nem beépítettek, de nagyon jól kihasználja a tulajdonos a pultot a palackozott italok tárolására. A nagy ablakok lehetőséget adnak néhány fűszernövény nevelésére, amikkel igazán meg lehet bolondítani az ételeket.

ötletes tárolás a palackozott italoknak- ötletes tárolása a palackozott italoknak

Mit keres a mosógép a konyhában?

Az utóbbi években új trend figyelhető meg a mosógép helyének kiválasztását illetően. Elsősorban a kisebb fürdőszobával rendelkezők igyekeznek így összekötni a praktikusat a hasznossal. A mosógép konyhában való beszerelésével a fürdő kényelmesebbé válik, igazi wellness helyiséggé lehet alakítani, a konyhában pedig alapból van kiállás. Vannak lakások, ahol a konyha is elég szűk, ezért az előszobában vagy a kamrában találnak neki helyet.

mosógép a konyhában- ha a fürdőben kevés a hely, a  mosógép lehet a konyhában

Kamra vagy kamraszekrény

Az előrelátó háziasszonyok és házigazdák a tartós élelmiszerekből többet is tartanak otthon. Ha nincs a lakásnak kamrája, akkor egy kamraszekrényt érdemes kinevezni vagy készíttetni. Ide kerülhetnek a pluszban vásárolt szárazanyagok, mint amilyen a tészta, rizs, bulgur vagy a házilag készített savanyúságok, lekvárok. Hüvelyesekből, zab- vagy gabonapehelyből is tárolhatsz egy-egy tasakkal, de sokáig elállnak a konzervek, a cukor, kávé és a tartós tej is. Ez a beépített konyhaszekrény elég nagy ahhoz, hogy komoly tartalékkal töltsd fel a kamraszekrényt.

komoly készlet fér el egy ekkora kamraszekrényben- komoly készlet fér el egy ekkora kamraszekrényben

Retró tárolók új köntösben

Vannak olyan élelmiszerek, amiket nem a saját csomagolásukban tárolsz otthon, hanem egy másik edényben. A színes, vidám fém dobozok mellett népszerűek az átlátszó csatos üvegek. Ezek annyira jól mutatnak, hogy akár a pulton is tarthatod a cukrot, a vajat egy ízléses darabban. Színes tésztával vagy lencsével, babbal feltöltve bármelyik csatos üveg jól mutat a polcon. Ha igazán retró enteriőrt teremtenél, akár egy olyan konyhaszekrény átfestésébe is belevághatsz, mint amilyen ebben a székkutasi házban is található. Korábbi blogunkban olvashatsz a régi bútorok átalakításáról.

újra divat a retró konyhabútor- újra divat a retró konyhabútor

Meríts ötleteket a konyhádhoz a többi OTP Otthon ingatlanjából is

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra