2023.11.29.Szerző: Bohus Péter #finanszírozás #ingatlanpiac

Életben maradni: nehéz két évre számítanak a legnagyobb ingatlancégek vezetői

Életben maradni: nehéz két évre számítanak a legnagyobb ingatlancégek vezetői

Ingatlanértékesítés, ingatlanpiac, ingatlanhelyzet - 2023 egyik legforróbb kérdése, ezt járták körbe az otpotthon.hu konferenciáján a legnagyobb hálózatok vezetői. Kiderült, hogy két nehéz év jöhet, de a legrosszabb időszakon túl vagyunk. Milyen lakások lesznek jövőre keresettek?


A forró ingatlanpiacot jeges időszak követi, de az ijedtség elmúlt, mondta Máté Ferenc, a Duna House vezérigazgató-helyettese az otpotthon.hu ingatlan- és hitelpiaci konferenciáján, egy pódiumbeszélgetésen, amelyet Nagy Gergely, az OTP vállalati régióvezetője moderált. A szakember magyarázattal is szolgált erre a gyors lehűlésre: az idén hatezer darabos hónapokat zártak, ami nagyságra a 2008-as válságot idézte. Most azonban már sikerült a havi nyolcezres szintre visszakapaszkodni, ez pedig éves szinten egy százezres tranzakciószámú piacot jelez, és amit még tovább is növelhet a CSOK Plusz.

Kedvező jelek

A piac beesésének az oka egyfelől, hogy eltűntek az ingatlanbefektetők: 60-ról 30 százalékra csökkent az arányuk - az állampapírok sikere miatt -, de októberre 40 százalékra visszajöttek, mutatott rá a kedvező jelekre Máté. Kulcsár Sándor, az Openhouse cégvezetője szerint a piaci bűvülés "nagyon lassú", és 100-120 ezerre merik becsülni az éves tranzakciószámot. Szerinte az ingatlanfejlesztők a szolgáltatások bővítésével reagálnak a felálló helyzetre.

21 (1).jpg Kulcsár Sándor és Balla Ákos

Pedig az ingatlanvásárlók nem tűntek el, a lakáskeresőkben a szándék megvan, csak éppen a pénzük fogyott el, mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője. Ennél azért az rosszabb lenne, ha az emberek még csak nem is keresnének, tette hozzá. Balla szerint a következő év, ami az ingatlanpiac szempontjából már jó lesz, az 2026-ban jön el leghamarabb, addig gyenge javulásra számít: "Ez nehéz két évet jelent a számunkra, ami az életben maradásról szól" - mondta Balla.

A jövőbeni kilábalást az alapozza meg, hogy lesz hiteltermék, és emellett lesz eladás is. Ugyanakkor szerinte az ingatlanosoknak is változtatniuk kell, ami azt eredményezheti, hogy egyre jobb ügyfélkiszolgálásra lesz szükség.

Az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója, Dr. Hartlieb Balázs pozitív jelként említette, hogy az idén nem ütött be annyira az ingatlanpiaci armageddon, amire pedig többen számítottak. Szerinte az ideinél jobb év előtt állunk, és 90-115 ezer lakáseladásnál normalizálódik majd a piac. Ez 800 milliárd forint feletti hitelpiacot jelentene, ami pedig az idei évhez képest 20 százalékos bővülésnek számítana.

Copy of OTPOtthon-7214 (1).jpg Dr. Hartlieb Balázs

Máté Ferenc szerint bár átmeneti sokkot okozott az ingatlanpiacon 2023, de ez eltér a 2008-astól, amikor "országok mentek csődbe". Szerinte makro szempontból most jobban állunk, a jelenlegi helyzetet ugyanis a háború és az ebből következő energiakrízis okozta, ami mára "kifutott". A vevők ott vannak a piacon, hangsúlyozta. Máté rámutatott, hogy most 60 százalékkal több ingatlan van a piacon, mint két éve, a vevők várnak, de erős első fél évet vár 2024-re.

Új lakások, új helyzet

Noha nagyon felmentek a lakásárak, de az új lakások piaca külön mozog, mivel az építőanyagok piacán nincs költségcsökkenés, és egy beruházás költségei sem tudnak csökkenni, mondta Balla Ákos, aki szerint ebbe az árszintbe sokan beleragadnak, de szerinte mégis lesznek olyanok is, akik jelentősen, akár 20-30 százalékot is tudnak engedni az árból, ami versenyhelyzetet eredményez, mivel lesz olcsóbb és drágább termék is.

"A beruházók egymást figyelik" - ezért beborulást az újlakások piacán nem vár, szerinte inkább 10 százalékos árcsökkenés jöhet, ami mellett sokkal több új építésű lakásra lenne szükség. Hartlieb Balázs szerint a jövő év második negyedévére fognak "beérni" a beruházások.

Kulcsár Sándor ehhez azt tette hozzá, hogy szerinte nem fognak csökkenni az árak, hanem megtorpannak. A debreceni ingatlanpiacot hozta példának, ahol az ipari fejlesztések ellenére az ingatlan bumm elmaradt, és csak mozgolódás tapasztalható a piacon, ahol még több tízezer lakásra lenne szükség.

Alkuszom, megalkuszom

Balla Ákos szerint egy ingatlan eladásánál "az árazásnál eldől minden". Az ingatlanosoktól őszinte beszédre van szükség, hogy hitelesen el tudják magyarázni az eladó ügyfeleiknek, hogy milyen is valójában a mai ingatlanpiac Magyarországon. Úgy vélte, kevesebb közvetítőre, viszont nagyobb hatékonyságra lenne szükség a piacon.

Máté Ferenc arra az érdekes gazdasági összefüggésre hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági helyzet változásának következtében az eladók előszeretettel emelik az árat, viszont lefelé már nem igen. Hartlieb Balázs ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a falusi CSOK-nak vidéken árfelhajtó hatása volt.

Copy of OTPOtthon-4035 (1) (1).jpg Máté Ferenc

Szó esett az alkuról is, Máté szerint 5-7 százalékos az irányárcsökkenés, de Balla Ákos megjegyezte, hogy onnantól érdemes alkuról beszélni, amikor felbukkan egy vevő, és szerinte az nem alkupozíció, hogy ki, mennyiért teszi ki a hirdetésben az eladó házát, lakását.

Szó esett a home office és a irodapiac jelenlegi helyzetéről is, Balla szerint az irodákat kiadók csak tologatják a szerződéseket, és bajban van ez a piac is. Az még nem dőlt el egyelőre, hogy az irodák sorsa a jövőben az-e, hogy üresen állnak majd, emiatt pedig az ingatlanosok majd plusz dolgozószobákkal tudnak-e eladni lakásokat. Kulcsár szerint a csoportdinamika elveszik, és vissza fognak térni az irodákba a dolgozók, és nem lesz plusz dolgozószobakereslet.

A home office terjedésével az agglomerációk is megteltek, ahova akkor kezdődött a nagy kirajzás, amikor a pandémia miatt az emberek otthonülésre kényszerültek, de már megjelentek olyan blokkok, ahol már nem engedik a bővülést. A települések védekeznek.

Máté szerint a jövő slágeringatlana a kisebb, felújítandó lakások piaca.

Akárhogy is, aki ma lakást, házat, ingatlant szeretne eladni, meg kell érte küzdeni, ezért is lehet érdemesebb hálózatokhoz fordulni. Hartlieb Balázs szerint például a hálózatban rejlik az erő, mert olyan háttér támogatást kapnak, amit máshol nem. Máté Ferenc ehhez hozzátette, hogy emberek megélhetését tudják a hálózatok támogatni, azok a csapatok jelentik az emberi részét, hogy tudják, tartoznak valahova.

Copy of OTPOtthon-8345 (1).jpg

Balla ehhez hozzátette, hogy a hálózatok kisebb fajlagos költséggel dolgoznak, olcsóbban több eszközük van. Beszéltek a jelenről, aminek alapja a digitális jelenlét, ezért Balla Ákos kifejtette, mennyire örül annak a piac, hogy versenyhelyzet alakult ki a lakáshirdetési portálok között, korábban ugyanis a monopolhelyzet miatt a hálózatok gyakran érezték, hogy ők ott pusztán számlafizetők, akiknek kötelező jelen lenniük a felületen, de nem érezték, hogy ügyfelekként lennének ott. "Most már örülök annak, hogy néha én is ügyfél vagyok" - mondta Balla Ákos.

Hogy kizárólagosan a digitális hirdetésé-e a jövő, arra Kulcsár Sándor azt mondta, lokalizásban nem lehet az offline hirdetési piacot figyelmen kívül hagyni, mert egy hirdetés megjelenése csak a kezdőlépés egy ingatlan értékesítési folyamatában.

Fotó: Rizmajer Antal


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
2024.02.22. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak . Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Nógrádban?
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
2024.02.19. #építőanyag #finanszírozás
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
Az Országos Építőipari Szakember Találkozón az építőipar kilábalásáról, a jegybanki alapkamat által okozott problémákról és a kormány által belengetett új támogatásról is szó esett.
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
2024.02.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 6. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Itt a legkisebb a hajlandóság az árcsökkentésre a lakástulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?
Milyen lakást keresnek a válófélben lévő és elvált középkorúak?
2024.02.13. #ingatlanpiac
Milyen lakást keresnek a válófélben lévő és elvált középkorúak?
Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet az egyik legnagyobb ingatlanközvetítői-hálózat. Az ingatanpiacon jelenleg a középkorosztály dominál, nekik van tehát elég pénzük vásárolni, igaz, állami támogatásokra is támaszkodhatnak, más részük pedig kifejezetten befektetési célból vásárol. És vannak köztük nem kevesen, akik élethelyzetük változása, elsősorban válás miatt keresnek másik ingatlant. Ebben a cikkben ennek a csoportnak a lakásigényeit járjuk körbe.
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2024.02.11. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. Bács-Kiskun megyében az ingatlanhirdetőknek viszont csak a negyede csökkentett árat. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.
Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették
2024.02.05. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 8. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben minden negyedik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már. 2024 ehhez hasonló hirdetési dinamikával indult.
Milyen hatással lesznek a tervezett, nagy zuglói beruházások az ingatlanpiacra?
2024.02.03. #ingatlaneladás #ingatlanpiac
Milyen hatással lesznek a tervezett, nagy zuglói beruházások az ingatlanpiacra?
Az elmúlt hetekben, hónapokban több jelentős zuglói ingatlanberuházás híre is megjelent a sajtóban. Az egyik ezek közül a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj, míg a másik egy jóval előrébb járó projekt, a Puskás Ferenc Stadion metrómegállóhoz tervezett multifunkciós központ. De milyen hatással vannak ezek a beruházások a kerületi ingatlanpiacra?
Lakásvásárlás lassított tempóban: új trendek a horizonton
2024.02.01. #eladólakás #finanszírozás
Lakásvásárlás lassított tempóban: új trendek a horizonton
Noha a lakáspiaci forgalom immár kétéves folyamatos csökkenése 2023. III. negyedévében is kitartott, a hanyatlás üteme csökkent, derül ki a KSH legfrissebb lakásindexének adataiból. Míg az év első két negyedében 40, illetve 28 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint az előző esztendő azonos időszakaiban, addig a III. negyedévben 17 százalék volt a visszaesés. A mérséklődő kereslet a múlt év során erősebben érintette az új építésű lakásokat: míg 2022-ben azok a forgalom 7,4 százalékát adták, addig 2023-ban – 45 százalékos csökkenés nyomán – már csak a 3,5 százalékát.
Van, ahol a lakótelepi átlagár is átlépte a milliós határt
2024.01.25. #ingatlaneladás #finanszírozás
Van, ahol a lakótelepi átlagár is átlépte a milliós határt
Bár a lakótelepi lakások forgalmát is megviselte a kereslet általános visszaesése, az áraik az elmúlt évben is tovább emelkedtek – tűnik ki a KSH és a NAV legfrissebb adataiból.