2023.08.29.Szerző: Cs. Z. #eladóház #ingatlaneladás

Ismerd meg a Nagyapám Háza-programot és a palóc kontyos házakat!

Ismerd meg a  Nagyapám Háza-programot és a palóc kontyos házakat!

Több évszázados hagyományra tekint vissza az északi, vagy palóc háztípus, amit palóc kontyos háznak is neveznek.


Az eredetileg egyhelyiséges, belső fűtésű kemencés lakóház előbb nyitott, majd zárt előtérrel bővült, amely raktározási funkciókat is ellátott, majd egy további, lakás céljára is alkalmas kamrahelyiséget csatoltak hozzá. Az utóbbi kétszáz évben háromhelyiséges alaprajzi egységek jellemezték általánosan háztípust.

Az otpotthon.hu ingatlanhirdetései között számos palóc településen, palócos stílusú eladó házat találhatsz.

A lakószobába és a kamrába a közöttük kialakított előtéren (pitvaron) át lehetett bejutni. A lakószobának, kamrának ajtaja nem nyílt a szabadba, bár előfordult, hogy a háromhelyiséges alaprajzi egységet újabb kamrával (vagy kamrákkal) bővítették, ebben az esetben a második vagy az esetleges további kamra közvetlenül az udvarról nyílt, olvasható a Magyar Néprajzi Lexikonban. A tehetősebb rétegek az istállókat a lakóépülethez csatolták, közös alaprajzi egységbe és közös tetőszék alá építették, és az istállók szintén közvetlenül az udvarból nyíltak – olvasható a lexikonban.

elado-csaladi-haz-nagyloc-90507921-t6.webp Ezt az eladó nagylóci családi házat Makovecz Imre tervezte, a palóc porták képét tükrözi.

A kontyos nevét a tetőszerkezetéről kapta, amik általában mindkét végükön lekontyolt nyeregtetőket jelentenek, de aztán elterjedtté vált az alsó csonkakontyos fedélforma, majd a 19. század közepétől egyre több lett a falazott oromzatú egyszerű nyeregtető. Ezeknek a fedőanyaga a zsúp volt.

kontyos3.jpg

A Nagyapám Háza-programot 2012-ben Krizsán András hozta létre, hogy a hagyományos építési kultúra fenntartását segítse, továbbá a mesterségek továbbélésének és megmaradásának érdekében. Kezdetekben kis létszámú mester-inas képzésben folytak, majd egyre több tábor létesült. Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) és Falufejlesztési Társaság szervezi a táborokat azóta is, a programban pedig pár éve már a második palóc kontyos házat újították fel Nógrád vármegyében. Országos szinten pedig 55 pályázat érkezett be a Nagyapám Háza-programba.

Tornácos, palóc kontyos ház Nagylócon

nagyloc1.jpg

A község egy csendes utcájában, a dombok lábánál található ez a több mint 100 éve épült, 906 négyzetméteres telken elhelyezkedő, 73 négyzetméteres, 2 szobás vályog falú parasztház. A födém fa gerendás, lábazata terméskő. Az egész épület és a környezete is a fentebb leírt hagyományokat őrzi, minden szegletében az évszázados építési kultúrára bukkanunk.

Szép és tágas kert tartozik hozzá, amelynek vízellátását egy ásott kút biztosítja. A lakóház melletti nyitott, palóc kontyos épületben nyári konyha és étkező rész lett kialakítva. Itt még egy hagyományos és működő kemence is található.

nagyloc2.jpg

Nagylóc Nógrád megyében, a Cserhát lankás dombjai között fekszik. A faluban ma is ápolják a palóc hagyományokat, így sok tornácos parasztház található a településen. A közelben a Világörökség része, Hollókő, de emellett is rengeteg kirándulási, kikapcsolódási lehetőség akad a környéken.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
2023.11.04. #eladóház #építőanyag
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
Egy hangulatos faház még akkor is jó érzéssel tölti fel a lelkünket, ha nem is a sajátunk és csak kívülről gyönyörködhetünk benne. Eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen érzés lenne egy ilyen impozáns épület teraszán kávézni szombat reggel és hallgatni a madárcsicsergést? Így hát körbenéztünk az eladó ingatlanok között, hogy hol és mennyiért kapható egy romantikus fészek.
Hogyan hirdess jól ingatlant?
2023.09.30. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Hogyan hirdess jól ingatlant?
Ha gyorsan és megfelelő áron szeretnénk ingatlant eladni, akkor egy jól megírt hirdetés és hozzá az ingatlant reálisan bemutató képek nagyon fontosak. Mai cikkünkben hoztunk pár tippet, hogy mivel tehető érdekessé és informatívvá a szöveg és mi kell ahhoz, hogy a képek felkeltsék az érdeklődők figyelmét.
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
2023.09.23. #eladóház #kertészet
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
Javában tart az ősz, és már úgy érzed, hogy hónapok óta bezárva élsz? A következő időszak elszigeteltségére adhat megoldást egy jól szigetelt télikert. A télikert sokféle lehet, kialakíthatjuk az erkélyünkből, beépíthetjük a teraszunk, vagy hozzá is építhetjük a házunkhoz. Minden évszakban élvezhetőek, megfelelő fűtéssel, árnyékolókkal és a nyitható üvegfelületekkel, tökéletes kényelmet biztosítanak télen és nyáron is.
Panelből új építésűbe költöznél? Abszolút lehetséges!
2023.09.11. #ingatlaneladás #újépítésű
Panelből új építésűbe költöznél? Abszolút lehetséges!
Néhány éve a panellakások befektetési szempontból még zsákutcának tűntek, és bár azóta sem energiahatékonyabb a panel, az értékük mégis nőtt. Ha tízemeletesben laksz, de inkább a zöldbe vágynál, akkor most itt a lehetőség, hogy elcseréld új építésűre.
Nyugalom, csend és patakpart - dőlj hátra és élvezd, ahogy Sobri Jóska tette
2023.09.10. #eladóház #ingatlaneladás #családiház #vízpart
Nyugalom, csend és patakpart - dőlj hátra és élvezd, ahogy Sobri Jóska tette
Sokak álma egy csodálatos telek, távol a város zajától, mondjuk pont egy patak partján, ahol élni és kipihenni is a hétköznapokat ideális. Nagy szerencsére bőven akad az OTP Otthon kínálatában ezekkel a kritériumokkal. Mutatunk is négy példát.
Ha beruházások, akkor lakóparkok is épülnek - ezek a legjobb megyei ajánlatok
2023.09.07. #ingatlaneladás #újépítésű
Ha beruházások, akkor lakóparkok is épülnek - ezek a legjobb megyei ajánlatok
A vidéki nagyvárosok körül épülő és bővülő ipari parkokkal szinte azonos ütemben új lakóparkok is épülnek. Hogy megkönnyítsük a választást, most vármegyeszékhelyeken kerestünk jobbnál jobb új lakás ajánlatokat, arra az esetre, ha éppen te is új életet kezdenél.
Egy kicsit mindenkiben ott van a vágy, hogy ebbe a magyar városba költözzön
2023.08.31. #eladóház #ingatlaneladás #családiház
Egy kicsit mindenkiben ott van a vágy, hogy ebbe a magyar városba költözzön
A Királynék városa előnyei között kétségtelenül meg szokták említeni a Balaton közelségét, de a gazdag történelmi múlttal rendelkező vármegyeszékhely dinamikus jövőképpel is rendelkezik, és ennek a jövőnek az idei év, Európa Kulturális Fővárosa cím adhatja meg a nagy lökést. Megnéztük a helyi ingatlanpiac szélsőségeit.
Ferencváros vs Újpest – a lakáspiacon
2023.08.23. #eladólakás #ingatlaneladás
Ferencváros vs Újpest – a lakáspiacon
Régi és feloldhatatlan ellentét a Ferencváros–Újpest-küzdelem a sportpályákon, de a stadionból kilépve megállapíthatjuk, hogy mindkét kerület ingatlanpiaca is remek lehetőségeket tartogat. Akár zöld, akár lila csíkok váltják a fehéreket a szívedben, ezek az eladó lakások a IX. és IV. kerületekben biztosan elnyerik tetszésedet.
Egy sima és egy fordított: mit kínál ma Kecskemét?
2023.08.22. #eladóház #ingatlaneladás
Egy sima és egy fordított: mit kínál ma Kecskemét?
Bács-Kiskun vármegye központja az elmúlt években hatalmasat fejlődött, többek között az odaköltöző gyáróriásnak köszönhetően. Nem is csoda, hogy az ország különböző részeiből sokaknak vált vonzóvá.