2022.11.03.

Márton-napi vigasságok kicsiknek és nagyoknak

Márton-napi vigasságok kicsiknek és nagyoknak
November 11-én van Márton-nap, amikor a régiek hagyománya szerint libahúst kell enni és azt újborral leöblíteni. Számos városban vásárt vagy egyéb ünnepséget rendeztek, hogy az adventi böjt előtt még utoljára jóllakhassanak, a nap leszállta után pedig utcabált vagy lampionos felvonulást tartottak. Ha minden szokást nem is, azért néhányat érdemes feleleveníteni. Mivel ez az ünnep részben a gasztronómiáról szól, mutatunk néhány ingatlant, ahol a jeles napokra történő készülődés is élmény lehet.

hirdetés


Miért pont Márton?

A legenda szerint Márton Szombathelyen született 316-317 körül. Az ifjú a francia légió katonájaként szolgált, amikor egy hidegtől reszkető koldus kérte a segítségét. A fiú habozás nélkül kettévágta a köpenyét és felét a szegény embernek adta. Állítólag a koldus nem volt más, mint maga Jézus, aki a nemes cselekedet után felajánlotta, hogy megkereszteli Mártont. Kis idő múlva a legény a légióból kilépve megkeresztelkedett és tiszta szívvel hirdette Isten igéjét. Nagyszerű munkájának elismeréseképpen püspökké nevezték ki. A férfi nem kívánt nagyobb hatalmat, ő egyszerű papként szerette volna folytatni életét. Ezért, hogy elkerülje az avatási ceremóniát, egy közeli lúdólba menekült. A szárnyasok azonban hangos gágogásukkal hamar leleplezték, így püspöki ranggal ruházták fel.

Ennek a felújított pusztaföldvári tanyának a területén igazi önellátó gazdálkodást is meg lehet tervezni. Tarthatsz szárnyasokat (fürjet, kacsát, libát, csirkét) a kertben pedig megtermelheted a családnak szükséges zöldségeket, gyümölcsöket. elado-csaladi-haz-pusztafoldvar-83710058-k6.jpg

Püspökfalat ajándékba

Miután lezajlott a püspökké avatási szertartás, hatalmas lakomát tartottak, aminek a fő fogásai lúdból készültek. Mivel az ifjú hittérítő munkálatait gyakran kísérték csodás gyógyulások, ezért szentté avatták és a természetgyógyászok védőszentje lett. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a nép hiedelem szerint minél többet eszik, iszik valaki, annál egészségesebb lesz az újévben és nem fog éhezni. A libasültből juttattak a falu papjának is - általában a hátsó feléből -, innen származik a püspökfalat kifejezésünk.

Egy ilyen konyhában, mint amilyennel ez a XXIII. kerületi ház rendelkezik, öröm a sütés-főzés, hiszen minden kézre áll. A konyhával egy légtérben kapott helyet az étkezőasztal, ahol az egész család együtt fogyaszthatja el a finomságokat.
elado-csaladi-haz-budapest-xxiii-kerulet-84978455-k6.jpg

Az újbort is ekkor kóstolták

A gazdák Márton-napon verték csapra a hordót, hogy a liba falatok mellé méltó nedű kerüljön az asztalra. Nem voltak restek kimenni megnézni a szőlőfürtök levelét, és ha az zöld volt, akkor örültek, mert enyhe telet jelzett. Az esőtől a következő évben vártak gazdag termést és szüretet. Megérte becsípni ezen a napon, mert aki így tett, azt elkerülte az újévben a gyomor- és fejfájást.

Ha szűkös a konyha, vagy egyszerűen csak kényelembe helyeznétek magatokat a borozáshoz, kerüljetek beljebb a lakásban. Egy ilyen nappaliban több vendéget is kényelmes hellyel tudsz kínálni: elado-hazresz-budapest-xv-kerulet-rakospalota-86752839-k6.jpg

Hogyan vonhatod be gyermeked a Márton-napi hagyományokba?

A kisebbeknek meseszerűen előadhatod Szent Márton történetét, sőt, akár egyszerű bábokat is készíthetsz vagy készíthettek közösen. Tanuljatok egyszerű ludas dalokat, rövid versikéket. Az apróságokat a mécsesláng képes teljesen elvarázsolni, sétáljatok egyet a ház körül a saját lampionotokkal. Az őszi dekorációs bejegyzésünkben található lámpás ötletét alapul használva csináljatok libás verziót. Az alkotások elkészítéséhez ideális hely egy akkora ebédlőasztal, mint amilyen ebben a sárszentmihályi házban található. A biztonság kedvéért terítsétek le műanyag abrosszal vagy újságpapírokkal. elado-csaladi-haz-sarszentmihaly-83106155-k6.jpg

Nyerj az OTP Otthonnal! Zsebeld be az azonnali nyereményeket vagy vegyél részt a fődíjért való harcban.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra