2022.12.11.

Az örökzöld kérdés: igazit vagy műfenyőt válasszunk?

Az örökzöld kérdés: igazit vagy műfenyőt válasszunk?
A karácsonyi időszak lassan kihagyhatatlan kérdése, hogy milyen fát részesítsünk előnyben. Ha már korábbi cikkünk segítségével kidekoráltad otthonod, itt az ideje, hogy átgondold lehetőségeid a karácsonyfát illetően is!

hirdetés


A potenciális karácsonyfa kiválasztásánál elsősorban a rendelkezésre álló hely és a ráfordítható összeg dominál. Hiszen figyelembe kell vennünk a fák magassága és szélességét, de fontos az ágsűrűsége is. Emellett nem megkerülhetők a díszítési szokásaink sem, azaz aki kevesebb díszt szokott a fára akasztani, annak érdemes sűrűbb ágú típust választania, míg aki a zsúfoltabb fát kedveli, annak a ritkább ágrendszer lesz a nyerő. S ha ez nem lenne elég, akkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy amíg a műfenyő csak egy-egy levelét hullatja le, addig az élő fenyő gyakran az egész „lombkoronáját” ledobja, főleg ha a lakásunkban jó meleg van!

Mi szól a műfenyő mellett?

A műfenyők egyik legnagyobb előnye, hogy időt és fáradtságot megspórol meg nekünk. Nem kell fenyőfa után kutatnunk, a kiválasztással bajlódnunk, és azzal szenvednünk, hogy a fát behajtogassuk az autónkba, hogy haza tudjuk szállítani. Hosszú távon ráadásul a műfenyő olcsóbb is, hiszen csak az első évben kell költenünk rá. Emellett a kisgyerekeket és a háziállatokat biztosan nem fogja megszúrni, míg attól sem kell aggódnunk, hogy esetleg elszámítottuk magunkat, és mégsem fér be a szobába.

S ha már méretek: szerencsére ma már a műfenyők óriási választékával találkozhatunk a boltokban, s nem csak minőség, de méret alapján is válogathatunk. A jelenleg kapható fenyők közül a 150-180 centiméter magas változatok a legnépszerűbbek, de egyre nagyobb a kereslet az ennél is magasabb darabokra.

Végül a karácsony és a műfenyők kapcsán érdemes megemlítenünk egy fontos szempontot, ez pedig a balesetveszély. Sajnos decemberben rendszerint megemelkedik a tűzesetek száma, ezért érdemes a lehető legóvatosabbnak lennünk. Jó hír, hogy manapság már a műfenyők jellemzően tűzálló anyagokból készülnek, így a gyertyagyújtás vagy a csillagszórózás nem árthat nekik.

A 7. emeletre kényelmesebb felvinni a műfenyőt: ezzel megúszhatod a lépcsőház takarítását és még a padlót sem sérted fel a talpba való befaragáskor. Ne hagyd ki a padlód karbantartásáról szóló cikkünket sem!

Kiadó ingatlan a X. kerületben

Karácsonyfát valódi fából

Bár egy műfenyő sok szempontból kényelmesebb választás, a dobozából kivenni a fát ugyanakkor nem olyan élmény, mint amikor elmegyünk és kiválasztjuk azt a fát, amit az ünnepi időszak alatt szívesen nézegetünk. Emellett az élő fenyő képes a kellemes látványon túl az egyéb érzékszerveinkre is hatni, illatával példával remekül betöltheti a teret. Ez pedig valljuk be sokkal jobb, mint mondjuk egy fenyő illatú illatgyertya!

Az élő fenyővel kapcsolatban sokan hozzák fel érvként, hogy az minden szempontból környezetkárosító, és akik ilyen fát vásárolnak, azok ártanak a bolygónknak. Nos, ez az állítás szerencsére ma már többnyire nem állja meg a helyét, mivel a termesztés ma már fenntarthatóbb keretek között zajlik, azaz minden kivágott fa után elültetnek legalább egy másikat. Az élő fenyő ráadásul biológiailag is jó választás: a fenyőkéreg és a tűlevél (bár sok kertész nem hisz benne) jó talajtakaró lehet, ráadásul értékes tápanyaggal látja el a kerti növényeket.

Emellett a pénztárcánkra is jó hatással lehet, feltéve, ha elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy az utolsó pillanatra hagyjuk a favásárlást. December 24-én ugyanis a kereskedők rendszerint már próbálnak megszabadulni minden fától, így akár nyomott árakon válogathatunk a megmaradt kínálatból.

Egy tágas családi házban tökéletesen elfér egy terebélyesebb fa is.

Eladó ingatlan a XIV. kerületben

Bár a karácsonyfa kiválasztása egy fontos szelete az ünnepnek, azonban ne felejtsük el, hogy a karácsony összességében nem csak ebből áll. Sokkal fontosabb, hogy mindenki békében és nyugodtan tölthesse el az ünnepet a szeretteivel, és hogy pár napra megszabadulhasson az év többi részében felmerülő stressztől.

Csekkold a budapesti kiadó lakásokat az OTP Otthonon

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra