2024.03.31.Szerző: S. E. #lakberendezés

Írd ki magadból a stresszt! - Mi az a hálaírás, és ami mögötte van?

Írd ki magadból a stresszt! - Mi az a hálaírás, és ami mögötte van?

Néha jól jöhet, ha kiírod magadból a téged ért sérelmeket, ami egyrészt érzelmileg felszabadít, másrészt az egészségedre is jó hatással lehet. Az asztma ellen állítólag kimondottan hatékony. Viszont, ha azt gondolnád, hogy elég annyi, hogy papírra veted a gondolataidat, akkor el kell, hogy keserítsünk. A tisztulás csak akkor érhető el, ha közben igyekszel megfejteni az érzelmeidet, és közben azon is elgondolkozol, mit tanultál a téged ért impulzusokból. Megmutatjuk a módszereket.


Az Annals of Behavioral Medicine folyóiratban megjelent kutatás szerint azok az emberek, akik rendszeresen naplót írnak, számos pozitív változást tapasztaltak az életükben – többek között kiegyensúlyozottabbak lesznek emberi kapcsolataikban, lelki fejlődésükben, és jobban meg tudják becsülni az életüket.

Nem számít a helyesírás

Néha a bejegyzéseidet, akár levél formájában is elküldheted annak a személynek, akivel valamilyen konfliktusod van. Máskor pedig csak szabadon írhatsz, nem törődve a helyesírással, az írásjelekkel vagy a nyelvtannal. Engedd meg magadnak, hogy teljesen őszinte legyél, bármi is legyen a téma! Később vissza is olvashatod a mondatokat.

elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-ujlipotvaros-100796081-t6.webp Egy tetőteraszos, kétszintes lakást árulnak Újlipótváros egyik legközpontibb részén, a bájos galérián akár olvasósarkot vagy éppen naplóíró sarkot is kialakíthatsz.

A múltadból tanulva leszel képes változtatni a jövődön!

A naplóírás - vagy más néven hálaírás - terápiás hatásait sok esetben tanulmányozták a mentális egészségre gyakorolt hatásai tekintetében. Egy vizsgálatban az önkéntes felnőtteket három csoportra osztották. Az első csoport naplóírásban fejezte ki gondolatait és érzéseit a stresszes élményeivel kapcsolatban, a második levélben küldte el háláját valakinek, míg a harmadik kizárólag terápiára járt. Négy hét után is és a vizsgálat 12. hetében is a hálaíró csoport tagjai érték el a legmagasabb általános mentális egészségi pontszámot.

Milyen gyakran kell elővenni a naplót?

A fizikai aktivitáshoz hasonlóan a naplóírás is rendszeres gyakorlatként működik a legjobban. Bebizonyosodott, hogy ha az életed részévé válik az írás, akkor a depresszió is nagyobb eséllyel elkerül, illetve a stresszes helyzeteket is könnyebben kezeled, sőt a memóriád is javulhat.

Az, hogy hol írsz, az maximálisan rád van bízva. Ahogy Gloria Anzaldúa költő, aktivista mondta: „Írj a konyhában, zárd be magad a fürdőszobába. Írj a buszon, (…) a munkahelyen vagy étkezés közben, alvás és ébrenlét között.” Az is lehet, hogy a család többi tagját is bevonod ebbe a tevékenységbe, és akár munka, iskola után, lefekvés előtt szántok erre fél órát – ez egy tökéletes módja annak, hogy a terápiás írás elsajátításával megtanítsd a gyermekeidnek az öngondoskodást.

elado-csaladi-haz-szentendre-99852273-t6.webp Terápiás céllal és a legmagasabb életminőség kialakítására is alkalmas ez a négy szobás szentendrei villa.

Noha a terápiás naplóírás egyszemélyes folyamat, vannak, akik szeretik megmutatni másoknak a kiírt érzelmeket, történéseket. Az, hogy te megosztod-e bárkivel, csakis rajtad múlik. Végső soron úgy is felfoghatod, hogy az írás által létrehozott gyógyulási folyamat megismerése másoknak is hasznára válhat. A lényeg, hogy vedd rá magad az írásra!

Borítókép: Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
2024.03.23. #luxusingatlan #lakberendezés
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
Akit egyszer elkapott a vintage stílus varázsa, azt nem ereszti. A vintage hangulat már jó pár éve hódít, és nagy valószínűséggel még egy darabig népszerű is marad, hiszen sokan szeretik a romantikus otthonokat. A régiesség bája, a virágminta, a felújított, kicsit ütött-kopott bútorok olyan hangulatot árasztanak, amiben könnyű jól érezni magunkat. Ezekben az otthonokban a múlt iránti tisztelet, a kényelem és a lakberendezés iránti szeretet egyszerre fedezhető fel.
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
2024.02.17. #lakberendezés #dekor
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
Retro hatású bútorok, halvány és mély színárnyalatok, személyre szabott terek miatt egyre többen rendezik be eszerint az irányzat szerint otthonukat. Modern, fiatalos és komoly, akár üzleties hangulatot is lehet vele teremteni. A különböző korok stílusainak vegyítése szinte korlátlan szabadságot ad. Szinte. Ahhoz, hogy a több eltérő dekoráció, bútor ne keltsen felfordulás érzést, kifinomult stílusérzékkel kell vegyíteni azokat. Ha te is szeretnél trendi eklektikus otthont, mutatunk 4 tippet, amit, ha betartasz, mindenki csodájára fog járni a lakásodnak.
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
2024.01.28. #tippektrükkök #lakberendezés
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
A nappali lakásunk központi helyisége. Itt találkozik a család. Itt nevetünk, játszunk, olvasunk, tévézünk, és itt gyűlik össze mindenki az ünnepek alkalmával is. Egy új nappali berendezésénél a vizuális és funkcionális szempontok egyaránt szerepet játszanak. A tökéletesen berendezett nappali biztosítja az otthonos, meleg, kellemes hangulatot, erre van szükségünk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat otthonunkban.
A mindig rendezett lakás titkos művészete - hogyan tarthatod állandó rendben az otthonod?
2024.01.06. #lakberendezés #tippektrükkök
A mindig rendezett lakás titkos művészete - hogyan tarthatod állandó rendben az otthonod?
A magazinokban és a lakberendezési csoportokban sorra olyan otthonokat látni, amelyekről sugárzik a harmónia. Soha nincs egy asztalon felejtett tálca vagy papírzsebkendő, a gyerekjátékoknak nyoma sincs, és a ruhák is a szekrényben pihennek mind egy szálig. Az ilyen képek feltöltői általában megkapják, hogy múzeumban élnek, vagy biztosan nem kell főzniük. Tény, hogy olykor teljes szemléletváltást igényel, de nem lehetetlen rendezetté tenni egy otthont. Ebben a cikkben ehhez adunk néhány praktikát.
Színek nélkül a lakás olyan, mint a Dallas Bobby nélkül
2023.12.16. #lakberendezés #dekor
Színek nélkül a lakás olyan, mint a Dallas Bobby nélkül
A lakberendezési trendek közül mindig van olyan, ami népszerűbb, mint a többi, de ez nem elég ok arra, hogy ne merd megvalósítani a saját elképzeléseidet. Otthonodnak pont az a fő funkciója, hogy tükrözze a személyiségedet, jól érezd benne magad. Lehet modern, minimalista, vintage vagy éppen rusztikus, a lényeg, hogy azonosulni tudj vele. Körbenéztünk az otpotthon.hu kínálatában és találtunk néhány eladó ingatlant, ahol a tulajdonosok mertek élni a színek kifejező erejével. Nézd meg őket és inspirálódj velünk!
Hogyan tárolj a konyhában, hogy mindennek legyen helye?
2023.11.11. #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tárolj a konyhában, hogy mindennek legyen helye?
Időd jelentős részét a konyhában töltöd, hiszen itt készíted el az ételeket, de sokszor itt kap helyet az étkező is. A jól kialakított konyhában minden szinte egy karnyújtásnyira van, és könnyen rendben tartható. Utóbbi azért is fontos, mert itt egy mosogatóban hagyott tányér látványa is rumlis hatást kelt. Márpedig ahhoz, hogy jól érezd magad, a környezetedet is érdemes rendszerezned. Ebben a cikkben a konyhai tárolásra adunk néhány tippet, és mutatunk pár ötletes konyhát az OTP Otthon ingatlanjai közül inspirálódás gyanánt.
Hamarosan indul a fűtésszezon, használd ki a kandallódat
2023.10.14. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hamarosan indul a fűtésszezon, használd ki a kandallódat
Míg régen a kemence, cserépkályha ontotta a meleget a házakban, az iparosodással megjelenő lakótelepek kisebb méretű lakásaira más fűtési rendszert kellett kidolgozniuk a szakembereknek. A központi fűtés vívmánya egyszerű, és könnyen kezelhető, ám korántsem olyan romantikus ülni a radiátorral szemben, mint egy pattogó tüzet őrző kandalló előtt egy bögre forró csokival a kezedben.