2023.09.15.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #lakberendezés

Mi mindent vettünk át az amerikai lakberendezésből?

Mi mindent vettünk át az amerikai lakberendezésből?

Lehet szeretni vagy nem szeretni, de egy biztos: a filmeken látott otthonok megihlették a hazai belsőépítészeket is. Ma már természetes az úgynevezett amerikai konyhás nappali, pedig nagyszüleink idejében ez elképzelhetetlen volt. Még nagyobb a kontraszt, ha egy autentikus parasztházzal hasonlítjuk össze a belső tereket. Mindenesetre nem csak ezt vettük át a tengerentúli lakberendezésből, íme a lista.


Konyhasziget

A magyar háziasszony a masszív konyhaasztalon gyúrta a tésztát és készítette elő az ebédet. A kredencet leváltó modernebb konyhaszekrények munkapultjai óriási megkönnyebbülést jelentettek az ember derekának. Az asztal ugyanis jónéhány centivel alacsonyabb, mint a pult, így egy hosszabb tevékenység után a magasabb asszonyok derékfájással küzdöttek.

Végül pedig megjelentek a konyhákban a konyhaszigetek. Látványnak sem utolsó, de ahhoz azért túl nagy helyet foglal, hogy csak emiatt legyen a konyhában. A konyasziget tökéletes az előkészítési munkákra, tárolásra, de akár reggelizőhelyként is funkcionálhat.

A konyhasziget itt főző- és reggelizőpult egyben elado-csaladi-haz-balloszog-90829062-t1.webp

Kandalló

A karácsonyi zoknik felaggatása a kandalló fölé tipikus amerikai módi. A boltok, kézművesek már ilyen zoknikat is készítenek, ezek azonban még nem terjedtek el minden háztartásban. A kandallók azonban annál inkább.

Akinek nincs lehetősége igazi, fával begyújtós alkalmatosságot kiépíteni, az élhet az elektromos változatokkal. Még gazdaságosabb megoldás a dobozokból kreatívan készített kandalló, ami ügyesen elkészítve megszólalásig hasonlít az igazira. Ráadásul, ha megunod, akkor egyszerűen csak leviszed a pincébe.

Az épített kandalló téli estéken meglehetősen különleges elado-csaladi-haz-szigetszentmiklos-97025968-t6.webp

Fények

Neked is feltűnt, hogy a filmekben vagy egyszerre kapcsolódnak fel a lámpák, vagy állandón van hangulatvilágítás? Az amerikai otthonokban jellemzően meleg fényeket használnak. És ezeket nem csak a fő világítótestek szórják, hanem sok kisebb asztali lámpát is használnak dekorációnak.

Ha félsz a magas villanyszámlától, akkor cseréld le a hagyományos égőket LED égőkre. Ezek hosszabb élettartartammal bírnak és környezettudatosabbak.

Lépcsőkorlát

Az amerikai kertvárosok többségében kétszintes házakat látunk. Az emeleteket összekötő lépcsőnek, illetve kifejezetten a korlátjának van szerepe az enteriőrben. Alapból a közlekedés biztonsága miatt van szükség a korlátra, de a filmekből azt is tudjuk, hogy csúszdaként is funkcionálhatnak.

A lépcsőkorlát ideális felület az időszakos dekoráláshoz elado-csaladi-haz-szentendre-96638471-t6.webp

Dekoráció

Amerikában mindenről nagyban gondolkodnak. Megadják a módját az ünneplésnek és a vele járó dekorációnak is. Hetekig terveznek egy jelmezt, hogy az tökéletes legyen, az adventi fényekkel sem spórolnak, a lépcsőkorlátot, kandallót girlanddal díszítik.

Az ünnepek kellékei aprólékosan kidolgozottak, legyen szó pazar tortáról, formás karácsonyfáról vagy rémisztőre faragott halloween tökről. Utóbbira nálunk is egyre több családi programot szerveznek, és fenyőfából is népszerűek a kicsit görbe, de élő fa helyett az egyenes, szimmetrikus műfenyők. Cukrászaink pedig nemcsak ízvilágban, hanem megjelenésükben is káprázatos formatortákat alkotnak.

A kerítés, mint kakukktojás

Kívülről is egyedi jellegzetességgel bírnak ezek az otthonok, gondolj csak a kutyaólszerű emeleti ablakokra! A magyar otthonokban jellemzőbb a tetőablak kialakítása, pedig bájos az első verzió is. Ami meglepőbb, hogy nincs kerítés. Mi, magyarok, elképzelni sem tudjuk, hogy ne jelezzük mások számára a birtokunk határait, amit igyekszünk meg is védeni.

Ezzel szemben az államokban egyáltalán nincs divatja az ilyen elhatárolásnak. Kis füves előkert virít a házak előtt, valamint egy kocsifeljáró. Nagyon elvétve találni itthon is olyan ingatlant, ahol a vékony drótkerítést elfedi a sűrű sövény, de alapjaiban ez a tendencia nem vert nálunk gyökeret.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mire jó a glicerin? Minimalista őszi dekor ötletek 2023-ra
2023.09.30. #eladólakás #eladóház #lakberendezés
Mire jó a glicerin? Minimalista őszi dekor ötletek 2023-ra
Egyszerű és minimalista őszi dekor ötleteket hoztunk, amikkel gyorsan hangulatossá teheted az otthonod. Még vágysz egy csipetnyi nyárra vagy már az adventi időszakra alapoznál? Cikkünkben mindkettőre találsz ötleteket.
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
2023.09.23. #eladóház #kertészet
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
Javában tart az ősz, és már úgy érzed, hogy hónapok óta bezárva élsz? A következő időszak elszigeteltségére adhat megoldást egy jól szigetelt télikert. A télikert sokféle lehet, kialakíthatjuk az erkélyünkből, beépíthetjük a teraszunk, vagy hozzá is építhetjük a házunkhoz. Minden évszakban élvezhetőek, megfelelő fűtéssel, árnyékolókkal és a nyitható üvegfelületekkel, tökéletes kényelmet biztosítanak télen és nyáron is.
Hulladékkezelés és hulladékmentesség - az apokalipszis négy lovasa az otthonodban
2023.09.19. #lakberendezés #fenntarthatóság
Hulladékkezelés és hulladékmentesség - az apokalipszis négy lovasa az otthonodban
Itt az ideje, hogy alaposan szemügyre vedd a személyes hulladéktermelésedet. A teljesen hulladékmentes életmódhoz, vagy ha egyszerűen csak csökkenteni szeretnéd a hulladéktermelést, számos zero waste tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek az indulásban.
Galériás kislakások a fővárosban
2023.09.11. #eladólakás #lakberendezés
Galériás kislakások a fővárosban
Kis alapterületű lakásoknál mindig akad egy aduász a térkihasználásra, a galéria. Megmutatjuk, ki, hogyan oldotta meg.
Így építsd fel a napi takarítási rutinodat! A tisztaság nyolc pontja
2023.09.09. #lakberendezés
Így építsd fel a napi takarítási rutinodat! A tisztaság nyolc pontja
Neked is nehézséget okoz, hogy az otthonod tiszta és rendezett legyen? Az egész hétvégét házimunkával töltöd, hogy utolérd magad, és ne uralkodjon el a káosz? Nem vagy egyedül!
A hörcsögök sem csinálják másképpen - így rendezd az éléskamrát!
2023.09.08. #lakberendezés
A hörcsögök sem csinálják másképpen - így rendezd az éléskamrát!
Ha már minden finomságot befőztél, eltetted télre a nyár ízeit, tele az éléskamra, akkor felmerülhet a kérdés, hogyan rendszerezd, hogy könnyen elérhető, jól látható és esztétikus legyen minden a spájzban. Van, hogy a spájz zárt, különálló helyiség, de vannak esetek, amikor a konyhában van egy sarok kialakítva, vagy egy szekrény a tartós élelmiszer tárolására. Ha jól csinálod, itt még a konyhai gépeknek is találhatsz helyet.
A jó illatú hálószoba legfontosabb titka
2023.09.07. #lakberendezés #barkácsolás
A jó illatú hálószoba legfontosabb titka
Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy nem az illatgyertya vagy a textilparfüm a trükk egy illatos szoba megteremtésénél. Ennél sokkal egyszerűbb a megoldás.
Ezeket a tárgyakat soha ne tárold a mosogató vagy a mosdó alatt!
2023.09.06. #lakberendezés #tippektrükkök
Ezeket a tárgyakat soha ne tárold a mosogató vagy a mosdó alatt!
Természetesen azt is eláruljuk, hol van a legjobb helyük a lakásban.
Felejtsd el a múzeumi enteriőrt: a nem esztétikus otthon az új menő?
2023.09.05. #eladólakás #lakberendezés
Felejtsd el a múzeumi enteriőrt: a nem esztétikus otthon az új menő?
Ideje visszatérni a valóságba és elfogadni, hogy egy olyan lakás, amiben emberek laknak, nem tud a nap 24 órájában úgy kinézni, mint a magazinokban. Ez a felismerés rossz hír a rendmániásoknak, és megkönnyebbülés lehet azoknak, akik kisgyerek, vagy a munka-magánélet felborulása miatt eddig frusztrálva érezték magukat a tökéletes otthonok láttán.