2024.01.26.Szerző: S. E. #lakberendezés #dekor

6 japán szervezési trükk a tisztább és átláthatóbb otthonért

6 japán szervezési trükk a tisztább és átláthatóbb otthonért

Japán híres a minimalista terekről, az átlátható, rendezett lakásokról, irodákról, vendéglátóhelyekről. Számos inspirációt leshetsz el az ázsiai kultúrából, ami főleg akkor érdekes, ha te is nehezen tartasz rendet a lakásban.


1. KonMari-módszer

Lehet, hogy hallottál már Marie Kondóról, a KonMari-módszer megálmodójáról. Ez a módszer a lomtalanításra és a rendszerezésre összpontosít, és az a lényege, csak azokkal a tárgyakkal vedd körbe magad, amelyek valóban örömet okoznak. Ellentétben a megszokott lomtalanítási módszerrel a KonMari az érzelmi aspektusokat is figyelembe veszi.

Tényleg közel állnak hozzád a polcokon lévő tárgyak, valóban jó érzéssel töltenek el a nappalid kiegészítői? Ha nem, köszönd meg nekik, hogy eddig veled voltak, majd szabadulj meg tőlük! Itt most az a lényeg, hogy a tárgyakat redukáld, amitől sokkal produktívabbá és boldogabbá válhatsz, akár otthon, akár a munkahelyen.

elado-csaladi-haz-szeged-bakto-97476416-t6.webp Szeged családi házas paradicsomában várja új tulajdonosát ez a gyönyörűen berendezett ház, amelyért 75 millió kérnek.

Vigyázz, mert nem arra kell koncentrálni, hogy mit dobj ki – ez szomorúságot és szorongást okozhat –, hanem arra, mit tartanál meg szíved szerint! Ha már megvannak az örömet okozó darabok, akkor meg kell találnod a számukra legideálisabb tárolási módszert. Az olyan tárgyak, amelyeket nem használsz gyakran – például ünnepi dekoráció, emléktárgyak – mehetnek a jól zárható dobozokba, majd onnan a padlásra, garázsba vagy akár a kamrába is.

2. Oosouji

Ez a kifejezés az év végi nagytakarítás gyakorlatát jelzi, de jóval több egy szimpla, fizikai tisztításnál. Inkább nevezhető gyógyító tevékenységnek, hiszen az otthonoddal együtt az elmédet is kitakarítod.

Az Oosouji szó nagyjából nagytakarítást jelent és Japánban minden év december 28-a körül kerül rá sor, de valójában bármikor elvégezhető. A cél az új év üdvözlése, a múlt minden negatív vagy felesleges, már nem hasznos maradványának hátrahagyása.

3. 5S

Az 5S egy olyan módszer, ami egy átlátható, letisztult, szennyeződésektől mentes munkahelyet eredményez a hulladék csökkentése és a termelékenység optimalizálása érdekében. Segíthet a minőségi munkakörnyezet kialakításában, mind fizikailag, mind szellemileg.

elado-csaladi-haz-dabas-97283842-t6.webp Dabas kültelepi részén található ez a 33,9 milliós irányáron meghirdetett, rendezett ház.

Ezt a rendszert otthon is alkalmazhatod az 5S fő szabályaival, amelyek a következők:

  • Seiri: a szükséges tárgyak, alkatrészek és utasítások elkülönítése a szükségtelenektől, a feleslegesek eltávolítása.
  • Seiton: a tárgyak és szerszámok gondos elrendezése és azonosítása a könnyű használat érdekében.
  • Seiso: takarítási ütem lebonyolítása.
  • Seiketsu: Seiri, seiton és seiso napi lebonyolítása a munkahely tökéletes állapotának fenntartása érdekében.
  • Shitsuke: az új életmód, rutin megszokása, hogy az első négy S-t mindig követni tudd.

4. Danshari

A Danshari jelentése az élet tisztítása, és ez a módszer arról szól, hogyan ne hozz be olyan dolgokat a mindennapokba, amelyekre nincs szükséged, illetve arra is megtanít, hogyan szabadulj meg azoktól a cuccoktól, amelyek nem pozitív módon szolgálnak. Sőt – elsőre kissé furcsán hathat – de azt is sugallja, hogy kerülj tudatába annak, hogy több vagy a tulajdonodban lévő dolgoknál. Az anyagi javakkal való kapcsolatod mélyebb átgondolására rendkívül ösztönző, és tökéletesen támogatja a kevesebb több-életmódot.

5. Ma

Te is szeretsz vásárolni, és minél több új dolgot bevinni az otthonodba? A Ma az, ami a megállásra késztethet, teret és időt adva arra, hogy átgondold, valóban szükséged van-e arra az újabb tárgyra. Egy minimalista otthonban sokkal könnyebb megpihenni, vizuális túlterheltség nélkül – állítják a japánok.

elado-csaladi-haz-mako-99280116-k6.webp Jó ránézni erre a makói ingatlanra. A három szobás házért 34,9 millió forintot kérnek.

6. Wabi-Sabi

A Wabi-Sabi inkább filozófia, mint lomtalanítási technika, de ettől még nagyon is releváns. Mit jelent? Elfogadni tökéletlenség szépségét! Ugye, milyen szépen hangzik, és mennyire hiányzik az európai gondolkodásból? Tulajdonképpen annyit jelent a Wabi-Sabi, hogy megbecsülöd a hibás, nem tökéletes tárgyakat ahelyett, hogy újat vennél helyettük.

A rendszeres újraértékelés segíthet a szervezettség fenntartásában és a biztonságos, nyugodt otthon létrehozásában.

Borítókép: Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

5 dolog, amitől még februárban meg kell szabadulnod
2024.02.21. #dekor #tippektrükkök
5 dolog, amitől még februárban meg kell szabadulnod
Az év legrövidebb hónapja, de lehet a legtermékenyebb is az otthonod tekintetében. A farsangon és a Valentin-napon kívül semmilyen más, fontosabb esemény nincs ilyenkor, ezért érdemes kihasználni az időt arra, hogy rendet tegyél a környezetedben és felkészítsd a tavaszra. Ehhez bizony meg kell válnod néhány dologtól, ebben a cikkben ezeket mutatjuk meg!
Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában
2024.02.20. #dekor #lakberendezés
Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában
Az úgynevezett civilizált világban minden negyedik ember rendetlenségben él. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb teret hódít az új lakberendezési trend, a minimalizmus, ami nem csupán dizájnt jelent. Ebben a cikkben a minimalista életmódot mutatjuk be.
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
2024.02.17. #lakberendezés #dekor
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
Retro hatású bútorok, halvány és mély színárnyalatok, személyre szabott terek miatt egyre többen rendezik be eszerint az irányzat szerint otthonukat. Modern, fiatalos és komoly, akár üzleties hangulatot is lehet vele teremteni. A különböző korok stílusainak vegyítése szinte korlátlan szabadságot ad. Szinte. Ahhoz, hogy a több eltérő dekoráció, bútor ne keltsen felfordulás érzést, kifinomult stílusérzékkel kell vegyíteni azokat. Ha te is szeretnél trendi eklektikus otthont, mutatunk 4 tippet, amit, ha betartasz, mindenki csodájára fog járni a lakásodnak.
Tényleg egészségtelen beltérben gyertyát gyújtani?
2024.02.16. #dekor #tippektrükkök
Tényleg egészségtelen beltérben gyertyát gyújtani?
Van néhány dolog, amire oda kell figyelned, mielőtt gyertyafényes vacsorát rendezel! Nincs is meghittebb pillanat annál, mint egy stresszes nap után tele engedni a kádat forró vízzel, és gyertyaláng mellett relaxálni a habokban. Egyes gyertyák isteni illatot árasztanak, míg más darabok remekül mutatnak a vacsoraasztalon. Viszont egyre több olyan teóriát hallani, hogy nem tesz jót az egészségednek, ha belső térben élvezed a gyertyalángot. Lássuk, mit mondanak erről a szakemberek!
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
2024.02.14. #dekor #kertészet
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
Ez a két kategória idén egy és ugyanaz. Hogy a szakma mi alapján választotta éppen a Filodendront az év szobanövényének, egyelőre rejtély, mindenesetre jó hír ez a kevésbé tehetséges kertészeknek, akik továbbra is ragaszkodnak az élő növényhez az otthonukban. Irány egy megbízható kertészet, ha egy igazi túlélő ráadásul trendi növényt kerestél idáig!
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
2024.02.12. #kertészet #dekor
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
Az illatos növény csökkenti a stresszt, enyhíti a légúti problémákat és növeli az energiaszintet – csak, hogy gyorsan meggyőzzünk az előnyeiről. Mi mást is mutathatnánk, ha nem olyan ingatlanokat, amelyeknél már ráéreztek az eukaliptusz előnyeire, még ha más formában is.
Időutazás a vintage jegyében: otthonok, amik a múltat idézik
2024.02.03. #eladólakás #dekor
Időutazás a vintage jegyében: otthonok, amik a múltat idézik
Vintage magában hordozza a romantika és a vidékies jegyeket. Ha te is kedveled ezt a stílust, akkor pillants be ebbe a három otthonba, ahol mindent a stílus határoz meg.
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
2024.01.28. #tippektrükkök #lakberendezés
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
A nappali lakásunk központi helyisége. Itt találkozik a család. Itt nevetünk, játszunk, olvasunk, tévézünk, és itt gyűlik össze mindenki az ünnepek alkalmával is. Egy új nappali berendezésénél a vizuális és funkcionális szempontok egyaránt szerepet játszanak. A tökéletesen berendezett nappali biztosítja az otthonos, meleg, kellemes hangulatot, erre van szükségünk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat otthonunkban.
Éjszakai diszkréció a konyhában: így használd a sötét színeket újra és újra!
2024.01.24. #eladólakás #dekor
Éjszakai diszkréció a konyhában: így használd a sötét színeket újra és újra!
Idén végre kedvedre színezheted a lakásodat. Persze nem úgy hűbelebalázs módjára, hanem kimérten, harmonikusan. Hogy mivel? A természet lágyságaival és erejével. Ha eltalálod az arányokat, akkor nem lesz sem csiricsáré, sem gyászos hangulata az otthonodnak. Nézd meg velünk sötét konyha válogatásunkat, és győződj meg róla, hogy a fekete igenis lehet szexi!