2024.02.20.Szerző: S. E. #dekor #lakberendezés

Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában

Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában

Az úgynevezett civilizált világban minden negyedik ember rendetlenségben él. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb teret hódít az új lakberendezési trend, a minimalizmus, ami nem csupán dizájnt jelent. Ebben a cikkben a minimalista életmódot mutatjuk be.


A minimalizmus a buddhizmusban gyökerezik, de először Kyle Chayka brit művészetteoretikus fogalmazta meg az 1960-as években. Azóta valódi életstílussá nőtte ki magát az „elégedj meg kevesebb tárggyal, de azokat jobban becsüld meg!” elve.
Milyen a minimalista elv?
Élj egyszerűbben, érd be kevesebbel! Joshua Becker blogger szerint úgy tudsz jobban koncentrálni a számodra fontos dolgokra, ha minden olyan holmit kiszelektálsz, ami elvonja a figyelmedet róluk.
elado-csaladi-haz-nyiregyhaza-97817430-t6.webp Nyíregyháza egyik legmeghittebb családi házas részén kínálják megvételre ezt az elegáns négy szobás és háromszintes házat.
Nem is gondolnád, de a minimalizmus kiterjed az életed más területeire, például az időbeosztásodra, a kapcsolatrendszeredre, de a fókusz mindenképpen az otthonod kialakításán van. Ehhez számot kell vetned a lakásban és rendszerezni kell a tárgyaidat!
Milyen előnyökkel járhat?
Ha még mindig nem vagy eléggé motivált, akkor olvasd el, mit nyerhetsz a minimalista élettel:
- Ha kevesebb tárgy vesz körül, kevesebbet költesz. Ezzel az életmóddal könnyen rájöhetsz, hol van jobb helye a pénzednek, például élményekre is költheted.

 • Kevesebb holmi esetén sok időd is felszabadul, hiszen a napod jelentős részét teszi ki a dolgok elpakolása és letakarítása.
 • A tárgyak gyűjtögetése és birtoklása egy csomó stresszel jár, ha nem teszed tele a szobát mindenféle dologgal, akkor jobb lesz a közérzeted.
 • A kevesebb csetresz környezetbarát is, nem terheled a bolygót.
  Hogyan kezdj hozzá?
  elado-teglalakas-god-94086610-t6.webp Világos színek és minimalista, letisztult stílus jellemzi ezt a háromszobás gödi lakást.
  - Egyszerre csak egy szobára összpontosíts! Ha az egész házzal egyszerre próbálsz megbirkózni, akkor nagyobb az esélye a kudarcnak. Kezdd a legkönnyebb helyiséggel, ráadásul, ha végeztél vele, inspirálni fog az ottani rend a további terek átalakításában!
 • Mindig a látható helyiségeket alakítsd át először és onnan haladj a fiókokra és tárolókra! Így láthatóvá válik a haladás és nem temet maga alá a holmik sokasága.
 • Mindenből csak a legszükségesebbeket tartsd meg! Ha nem tudsz egy tárggyal kapcsolatban azonnal dönteni, tedd fel magadnak a kérdést, hogy milyen értéket képvisel az életedben! Segít benne vagy csak elvonja a figyelmed?
 • Korlátozd a dekorációk mennyiségét! Az emberek többsége pillanatnyi ötlettől vezérelve rengeteg kiegészítőt hurcol a házába, amelyek aztán ottfelejtődnek a terekben. Tedd mérlegre és nézd meg, mi az értelme a dekor elemeknek, és hogy valóban hozzátesznek-e az életedhez! Ha nem, ajándékozd el őket!
 • Rendszeresen takaríts!
 • Állj ellen a kísértésnek, hogy újabb és újabb dolgokat vásárolj! Csak azt vedd meg, ami tényleg hiányzik!
 • Találd meg a célodat! Menj a dolgok mélyére, és vizsgáld meg, hogy miért vágtál bele az életed átalakításába! Több pénzt szerettél volna megtakarítani, vagy több időt, amit a családodra fordíthatsz? Édesmindegy, mindenképpen tudatosítsd magadban a céljaidat, és akkor az átalakítás tartós életmódváltással fog járni!
  elado-teglalakas-szeged-moravaros-99680283-t6.webp Vonzó lehetőségnek tűnik majd, akár befektetésnek is, ez a szegedi, kétszobás lakás, amelyért 50 millió forintot kérnek.

Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 788 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Mikor lett a húsvét a wellness szállodák aranytojása?
2024.03.27. #eladóház #dekor
Mikor lett a húsvét a wellness szállodák aranytojása?
Jelent-e még valamit Nagypéntek számunkra azon kívül, hogy élvezzük, hogy 2017 óta munkaszüneti nap lett? Hova tűnnek a legnagyobb tavaszi ünnepünkből a hagyományok? Kopogtatnak-e még locsolkodók és festenek-e a lányok piros tojást? Felidézünk néhány húsvéti szokást, ami még mindig ünneppé varázsolja a hosszúhétvégét.
Bámultad már hasznosan a plafont? Parkettát a mennyezetre: tippek, hogyan dobd fel a lakást
2024.03.25. #lakberendezés #dekor
Bámultad már hasznosan a plafont? Parkettát a mennyezetre: tippek, hogyan dobd fel a lakást
Ritkán érezzük a lakás igazán meghatározó részének, legalábbis, ha otthonunk hangulatáról van szó, mégis, ha hozzányúlunk, egészen más milliőt teremthetünk magunk körül. Ebben a cikkben a plafont bámuljuk, de egy kicsit másképp.
Tavaszi megújulás kis költségvetésből
2024.03.24. #eladólakás #lakberendezés #dekor
Tavaszi megújulás kis költségvetésből
A tavaszi napfény tettekre sarkall. Színesebb kiegészítők jelennek meg a boltokban is, de van, akinek már az is elég, ha átrendezi a bútorokat. Szerezz be termelőtől egy csokor virágot és élvezd az illatát, mintha saját kerted lenne! Ha megújulásra vágysz, de nincs ötleted, hogy min változtathatnál, akkor ez a cikk neked szól. Olvasd el és újítsd meg a lakásodat!
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
2024.03.23. #luxusingatlan #lakberendezés
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
Akit egyszer elkapott a vintage stílus varázsa, azt nem ereszti. A vintage hangulat már jó pár éve hódít, és nagy valószínűséggel még egy darabig népszerű is marad, hiszen sokan szeretik a romantikus otthonokat. A régiesség bája, a virágminta, a felújított, kicsit ütött-kopott bútorok olyan hangulatot árasztanak, amiben könnyű jól érezni magunkat. Ezekben az otthonokban a múlt iránti tisztelet, a kényelem és a lakberendezés iránti szeretet egyszerre fedezhető fel.
Brit, vidéki stílus itthon? Nem kell hozzá sok minden, hogy ilyen házad legyen!
2024.03.20. #dekor #barkácsolás
Brit, vidéki stílus itthon? Nem kell hozzá sok minden, hogy ilyen házad legyen!
Ez az európai trend az egyszerűség, a melegség és a funkcionalitás elemeit ötvözi, hogy minél kényelmesebb és hívogatóbb életteret hozhass létre. Egy ilyen ház, amolyan Szerelem első látásra-érzés, erre mutatunk példákat az alábbi cikkben.
Így előzd meg a klausztrofóbiát! – tervezői trükkök apró terek megnöveléséhez
2024.03.20. #dekor #lakberendezés
Így előzd meg a klausztrofóbiát! – tervezői trükkök apró terek megnöveléséhez
Sok olyan berendezési és dekorációs hibát véthetsz, amelyektől a kis szobák még kisebbeknek és sötétebbnek tűnnek – ezek pedig könnyen szorongást válthatnak ki benned. Megmutatjuk, hogyan tehetsz ellene.
Milyen bútort válassz az erkélyre, és miért ne maradj le kültéri kollekció akciókról?
2024.03.19. #eladólakás #dekor #tippektrükkök
Milyen bútort válassz az erkélyre, és miért ne maradj le kültéri kollekció akciókról?
Az áruházakba megérkeztek a színes-szagos kültéri kollekciók. Gondold végig, hogy milyen frissítésre van szüksége az erkélyednek és vesd bele magad a kínálatba! Mivel ezek alig néhány négyzetméteres helyiségek, így pár tízezer forintból már teljesen új külsőt varázsolhatsz nekik. Ebben a cikkben ötleteket adunk az otthonod fedetlen részeinek megújításához.